Κεφάλαιο ασφαλιστικό: Ποια είναι τα δύο μεγάλα αγκάθια σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ

07:31 12/1/2016 - Πηγή: iPop

Άτυπη συνεδρίασε είχε χθες, Δευτέρα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να ενημερώνει και να λύνει απορίες σχετικά με το προσχέδιο για το ασφαλιστικό επί τέσσερις ολόκληρες ώρες.

Σε τι συμφωνούν όμως όλα τα μέλη; Πως τα δύο μεγάλα αγκάθια του ασφαλιστικού είναι οι εργοδοτικές εισφορές και οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αυτό που προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι πως σκοπός της Κυβέρνησης είναι να εξισώσει τις εισφορές των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Όμως

για να γίνει μια τέτοια συζήτηση, πρέπει πρώτα να δοθεί μια απάντηση από τους Θεσμούς.

Μέχρι τις πρώτες 10 ημέρες του Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει περάσει και από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο πως ο Γιώργος Κατρούγκαλος φάνηκε αισιόδοξος ότι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια δεν θα υπάρχει πια προσωπική διαφορά και νέοι και παλιοί θα έχουν την ίδια μεταχείριση.

NAT, OΓA και TΣMEΔE ενώνονται, όμως θα κρατήσουν μερικές αυτονομίες. Στο μεταξύ γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί το αγγελιόσημο στο Ταμείο των δημοσιογράφων.

Αφού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ, η γραμματέας Αφροδίτη Θεοπεφτάτου έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Το απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την ελληνική κοινωνία, την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που δεν θα διαρρηγνύουν την κοινωνική ισορροπία, γιατί οι συντάξεις μετά από επτά χρόνια ύφεσης και πέντε χρόνια μνημονίων λειτουργούν και ως δίχτυ προστασίας για την ελληνική οικογένεια. Από την συζήτηση, τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις επισημάνθηκαν σημεία που απαιτούν περαιτέρω τεχνική επεξεργασία, όπως εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών».

Ποιος είναι ο στόχος της Κυβέρνησης;

«Είναι μια βιώσιμη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος στον αντίποδα των εφαρμοζόμενων πολιτικών για την κοινωνική ασφάλιση από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις που οδήγησαν σε απανωτές περικοπές των συντάξεων, εξανέμισαν τα αποθεματικά των Ταμείων και οδήγησαν σε αδιέξοδο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η πρότασή μας οικοδομείται βασισμένη στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης σε συνάρτηση με την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και στην αλληλεγγύη των γενεών. Η Κυβέρνησή μας επιδιώκει μια βαθιά μεταρρυθμιστική τομή, σεβόμενη τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015, διαφυλάττοντας την κοινωνική συνοχή μέσω της μη μείωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων».

Photo: Nikos Libertas / SOOC

The post Κεφάλαιο ασφαλιστικό: Ποια είναι τα δύο μεγάλα αγκάθια σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα