Κεφάλαιο Eurogroup- Τα «καυτά» θέματα και οι διαφωνίες

13:30 20/2/2017 - Πηγή: iPop

Λίγες ώρες πριν την έναρξη του πολυαναμενόμενου Eurogroup, στο οποίο τα βλέμματα είναι στραμμένα για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, φαίνεται πως η ελληνική πλευρά κρατά χαμηλό τόνο προσδοκιών, καθώς αναμένει τις πρώτες συναντήσεις, τις οποίες θα πραγματοποιήσουν στις Βρυξέλλες Ε. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης, για να έχει μια πρώτη εικόνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν την έναρξη του Eurogroup πραγματοποιείται έκτακτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Το παρών στη συνάντηση δίνουν οι Jeroen Dijsselbloem, Klaus Regling, Poul Mathias Thomsen, Delia Velculescu , ο Ευκλ. Τσακαλώτος και ο Γ.Χουλιαράκης.

Τσακαλώτος και Χουλιαράκης εμφανίζονται έτοιμοι για τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, έχοντας προετοιμάσει ένα πακέτο προτάσεων της ελληνικής πλευράς, την επεξεργασία του οποίου πραγματοποίησαν σε συνεργασία με το Μαξίμου μέσα στο Σαββατοκύριακο. Όπως αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος: «Όλες οι πλευρές πλέον έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους».

Το Βερολίνο υποβαθμίζει τις προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας:

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Δευτέρα υπογράμμισε:

Δεν περιμένουμε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα φθάσουν σε συμφωνία για την Ελλάδα

Παράλληλα, βέβαια, εξέφρασε την ελπίδα οι εκπρόσωποι των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα εντός ενός εύλογου διαστήματος.

Τι φοβάται η Αθήνα;

Φόβος της Αθήνας είναι ένα ενδεχόμενο τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών, με σκοπό να δεσμευτεί απέναντι σε νέα μέτρα, τα οποία έχει ζητήσει το ΔΝΤ για μετά το 2018. Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί.

Ποια είναι τα πιθανά αποτελέσματα του Eurogroup;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πιθανό αποτέλεσμα των σημερινών συζητήσεων είναι αξιολόγηση της εξέλιξης της β’ αξιολόγησης, η καταγραφή όσων έχουν γίνει, αλλά και όσων θα προκύψουν, ενώ η πιο θετική εξέλιξη θα μπορούσε να είναι μια πρώτη πολιτική συμφωνία, η οποία θα καταστεί σαφές τι θα είναι αυτό που θα ακολουθήσει. Τι καλείται, δηλαδή, να κάνει η Αθήνα, αλλά και η δέσμευση των δανειστών ότι μόλις η Eurostat ανακοινώσει το πλεόνασμα για το 2016, θα μειώσει τις απαιτήσεις για νέα μέτρα από το σημερινό 2% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιθανότερη ημερομηνία για να κλείσει η αξιολόγηση είναι 7 Απριλίου του 2017, καθώς όπως υποστηρίζουν και οι Regling από τον ESM όσο και ο Wieser του EWG, το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι αδύνατο να συμβεί στις 20 Φεβρουαρίου.

Σημαντική εξέλιξη με φόντο το κλείσιμο της αξιολόγησης

Σημαντική εξέλιξη για να κλείσει η β’ αξιολόγηση αποτελεί η κρίσιμη συνάντηση της Τετάρτης στο Βερολίνο μεταξύ της A. Merkel με την Kristin Lagkarnt και τον Jean Claude Juncker. H συνάντηση αυτή θα λειτουργήσει ως μια πίεση προς το ΔΝΤ, προκειμένου να αποσύρει ή έστω να περιορίσει τις απαιτήσεις του.

Παράλληλα, κρίσιμο ρόλο παίζει η στάση της Γερμανίας στα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους. Ήδη πάντως κάποιοι στην Αθήνα υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να εντάξει τη χώρα στο QE από τη στιγμή που το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τι θα συμβεί αν υπάρξει συμφωνία;

Στην περίπτωση, κατά την οποία υπάρξει τελικά συμφωνία και επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, τα τεχνικά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης θα ολοκληρωθούν γρήγορα, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι μέχρι σήμερα, που γίνεται η κρίσιμη διαπραγμάτευση, μόνο το 1/3 των δράσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει ολοκληρωθεί.

Ποια είναι τα κυριότερα σημεία, τα οποία θα συζητηθούν;

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα θέματα στα οποία θα δοθεί έμφαση είναι αυτά για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η Ευρωομάδα αναμένεται να συζητήσει για το περιβάλλον, για το επιχειρείν στην Ευρωζώνη, μελετώντας κυρίως πτυχές του, όπως η διοικητική και κανονιστική επιβάρυνση, η ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών και η φορολογική διοίκηση.

Παράλληλα, θα γίνουν και κάποιες οικονομικές προβλέψεις για την Ευρωζώνη για το 2017-2018. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης, καθώς και τις προοπτικές για το 2017-2018 με βάση τις χειμερινές της προβλέψεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στις 13 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά την εξέλιξη του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, η Ευρωομάδα πρόκειται να μελετήσει την εφαρμογή του προγράμματος, δίνοντας βάση στον σχεδιασμό, με άμεσο στόχο το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Οι αξιολογήσεις πραγματοποιούνται από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.Διαβάστε επίσης:

Με το βλέμμα στην αξιολόγηση συνεδριάζει το Eurogroup

The post Κεφάλαιο Eurogroup- Τα «καυτά» θέματα και οι διαφωνίες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα