Κατατέθηκαν οι χάρτες στη Γενεύη

21:25 11/1/2017 - Πηγή: iPop

Κατατέθηκαν οι χάρτες στη Γενεύη περίπου στις 21:00 της Τετάρτης. 3 παράλληλες διαπραγματεύσεις.

Η διαδικασία κατάθεσης των χαρτών για το Εδαφικό από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη ολοκληρώθηκε περίπου στις 21:00 το βράδυ.

Να θυμίοσυμε πως νωρίτερα το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες για τις συνομιλίες, μετέδιδε ότι εφόσον ο χάρτης που θα καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο εδαφικό είναι πάνω από 29,2%, δεν θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο.

Παράλληλα,

σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το βράδυ διεξάγονταν τρεις παράλληλες διαπραγματεύσεις:

Των ηγετών των δύο κοινοτήτων Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για το ΕδαφικόΤων διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί για το κεφάλαιο της ΔιακυβέρνησηςΕκπροσώπων των δύο πλευρών, σε τρίτο δωμάτιο, για θέματα Ε.Ε.
Ο χάρτης των Τουρκοκυπρίων κρίνει τη διεξαγωγή της Διάσκεψης

Στη Γενεύη έφτασε το βράδυ και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Άιντε: Η Διάσκεψη θα ξεκινήσει σε επίπεδο ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε δήλωσε ότι η προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη διάσκεψη θα αρχίσει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και, εάν υπάρχει επιτυχία, θα πάει στο ανώτατο επίπεδο. Επιπλέον, όπως εξήγησε, στο τραπέζι της διάσκεψης δεν θα βρεθούν οι χάρτες.

«Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με ημερομηνία δημοψηφίσματος», δήλωσε ο Άιντε και λίγες ώρες μετά υιοθέτησε και ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μπ. Mπουρτζού σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

«Έχουμε ασχοληθεί με ορισμένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα, τα έχουμε θίξει σχεδόν όλα, έχουμε λύσει πολλά από αυτά και είμαστε κοντά στην επίλυση κάποιων άλλων … Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει» ανέφερε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη ο Άιντε και συμπλήρωσε:

«Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με μία συνολική λύση, με μία ημερομηνία δημοψηφίσματος, ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι».

Γιούνκερ: Τελευταία ευκαιρία

Ότι είναι η «τελευταία ευκαιρία» για την επανένωση της Κύπρου τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «η ώρα έχει έρθει για την επανένωση του νησιού».

Στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Μαλτέζο πρωθυπουργό, Γιόζεφ Μουσκάτ, στη Βαλέτα,ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα έχουν αίσιο τέλος μέσα στις επόμενες «ώρες και ημέρες», ενώ επανέλαβε πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κάνουν «εξαιρετική δουλειά» και πως για το ζήτημα μίλησε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

The post Κατατέθηκαν οι χάρτες στη Γενεύη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα