Κάνοντας βόλτες με άμαξα στη Κηφισιά

17:02 12/5/2014 - Πηγή: iPop

Τα χρόνια πέρασαν και είμαστε πια μεγάλοι, όμως κάτι παραμένει εκεί σαν ένα μικρό παράθυρο στο παρελθόν, σαν μία εικόνα που έχει παγώσει στον χρόνο και κάθε φορά που αντικρίζουμε τις άμαξες με τα άλογα στην Κηφισιά, οι αναμνήσεις πλημμυρίζουν το μυαλό, φέροντας μας μια γλυκιά νοσταλγία για αυτά τα ηλιόλουστα Σαββατοκύριακα με τον καλό παππούλη που μας πήγαινε βόλτα πάνω στο κάρο. Με τι να τις ανταλλάξεις αυτές τις στιγμές; Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε και εμείς να πάμε δύο σελίδες πίσω και να προσπαθήσουμε να βάλουμε στο παρόν σου λίγες σταγόνες ξεγνοιασιάς από το τότε. To iPop

έκανε βόλτα με άμαξα στη Κηφισιά και μίλησε με τους δύο αμαξάδες, τον Νεκτάριο Κανούση και τον Σταύρο Χατζηδημητρίου, που κυκλοφορούν ακόμα!

Η οικογένεια Κανούση, μαζί με την οικογένεια Χατζηδημητρίου είναι από τις λίγες οικογένειες αμαξάδων που έχουν απομείνει στην Κηφισιά. Για την ακρίβεια, έχουν μείνει μόνο δέκα ενώ παλαιότερα υπήρχαν πάνω από 70 άμαξες. Η ιστορία τους όμως ξεκινάει από πολύ παλιά και από γενιές πριν από αυτούς.

Ο κύριος Νεκτάριος Κανούσης έχει δίκαια τον τίτλο του πιο παλιού της παρέας, αφού δουλεύει ως αμαξάς τα τελευταία 50 χρόνια, ξεκινώντας από την Αίγινα. Δεν σταματάει, όμως, εκεί η ιστορία του, διότι, πριν από αυτόν έκανα ακριβώς την ίδια δουλειά και ο πατέρας του, ο παππούς του αλλά και ο μπαμπάς του παππού του και κάπου εκεί χάνεται η πορεία των αναμνήσεων μπλεγμένη μέσα στα κλαδιά του γενεαλογικού τους δέντρου. Μάλιστα, ο παππούς του κύριου Νεκτάριου, Βασίλης Κανούσης, ήταν ο αμαξάς της Πηνελόπης Δέλτα, της γνωστής συγγραφέως και γιαγιά του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Η δουλειά του άμαξα εξαφανίζεται σιγά σιγά και σύντομα οι νέες γενιές δεν θα έχουνε την ευκαιρία να ζήσουνε την μαγεία της βόλτας με την άμαξα, όπως πολλές φορές απολαύσαμε εμείς.

Δεν υπάρχουν δρόμοι! Δεν έχει να περάσουμε από πουθενά, δεν δίνουν σημασία, ενώ στα ξένα κράτη δίνουν σημασία και έχουνε και ειδικούς δρόμους!

Μέσα, σ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελάχιστοι αμαξάδες που έχουν απομείνει στη χώρα μας είναι και η φορολόγηση. Η φορολογία για τις άμαξες στα νησιά είναι πολύ μεγάλη και έτσι δυσκολεύονται τα καλοκαίρια να μεταφερθούν εκεί, εφόσον η Αθήνα είναι άδεια και η δουλειά μειώνεται, οπότε προσπαθούν να κάνουν ότι μπορούνε τον χειμώνα.

Αγαπάμε την δουλεία που κάνουμε. Είμαστε όλοι μια οικογένεια

Τα άλογα, με τα οποία περνάνε όλη την ημέρα τους, δεν θα μπορούσαν να μην έχουν ονόματα. Να σας συστήσουμε, λοιπόν, τον Αλεξ, τον Μπάλιο και τον Γιώργο, 9,6 και 12 χρονών αντίστοιχα.

Οι άμαξες, που τραβάνε τα άλογα είναι πάνω από 200 χρόνων και η συντήρησή τους γίνεται πλέον από τους ίδιους τους αμαξάδες, μιας και μαζί με την μείωση των επαγγελματιών οδηγών, έχουν εξαφανιστεί και οι συντηρητές καθώς και αυτοί που φτιάχνουν τα χαλινάρια του αλόγου.

Ο κύριος Σταύρος έχει παίξει και στην ταινία “Η Εύθυμη Χήρα” με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ως αμαξάς σε ηλικία 17 ετών. Τότε λέει όλοι οι αμαξάδες καλούνταν για να παίζουν στις παλιές ταινίες και όχι ηθοποιοί. Μάλιστα οι περισσότεροι από τους τότε αμαξάδες της Κηφισιάς έχουν συμμετάσχει σε κάποια από αυτές τις ταινίες.

Αν βρεθείς κάποιο Σαββατοκύριακο στην Κηφισιά, δώσε στο παιδί σου ή ακόμα και στον ίδιο σου τον εαυτό την ευκαιρία να γίνει κομμάτι αυτής της μεγάλης ιστορίας, κάνοντας μία εικοσάλεπτη βόλτα, που κοστίζει 20 ευρώ. Τα χαμόγελα και η ανάμνηση που θα δημιουργηθούν αξίζουν το κάθε ευρώ.

The post Κάνοντας βόλτες με άμαξα στη Κηφισιά appeared first on iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
πωλουνται.αμαξες.αλογων, αμαξα αλογου
Τυχαία Θέματα