Γαλλικές εκλογές: Γίνεται λόγος για ιστορικό χαμηλό στη συμμετοχή-Τάζουν μπαγκέτες δωρεάν για να πάει ο κόσμος στις κάλπες!

12:52 7/5/2017 - Πηγή: iPop

Ο μέσος όρος αποχής θα κυμανθεί μεταξύ 25 και 27%, μεταδίδει το France24, επικαλούμενο exit polls που έχουν πραγματοποιήσει τέσσερις γαλλικές εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού δικτύου, μόνο το 74% του εκλογικού σώματος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα έως τις 20:00.Αν επικρατήσει το παραπάνω σενάριο, θα πρόκειται για το δεύτερο χειρότερο ποσοστό β’ γύρου στην ιστορία των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Την ίδια στιγμή, ένας ευρηματικός αρτοποιός στο Calais της Γαλλίας,

αποφάσισε να δίνει δωρεάν μπαγκέτα σε οποιονδήποτε μπει στο κατάστημά του και μπορεί να αποδείξει πως έχει ψηφίσει.

Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, θέλει με αυτόν τον τρόπο να παροτρύνει τους Γάλλους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για να μην υπάρξει μεγάλη αποχή από την σημερινή ψηφοφορία, μια κατάσταση που μάλλον δεν θα αλλάξει όσες μπαγκέτες και να δώσει δωρεάν.

Την ίδια στιγμή το κορυφαίο hashtag στο twitter της Γαλλίας είναι το #allezvoter, δηλαδή η παρότρυνση πηγαίνετε να ψηφίσετε, δεδομένο που ενισχύει την ανησυχία για μεγάλη αποχή.

Στο 65,30% ανερχόταν στις 17.00 (τοπική ώρα) το ποσοστό συμμετοχής των Γάλλων στην ψηφοφορία σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Το ποσοστό αυτό είναι κατά σχεδόν 4% μικρότερο σε σύγκριση με το 69,42% του πρώτου γύρου ενώ το 2012 την ίδια ώρα το ποσοστό συμμετοχής ανερχόταν σε 71,96%.

Election #Presidentielle2017 65,30 %: taux de participation à 17h pour le 2nd tour en métropolitaine (71,96 % en 2012 et 75,11 % en 2007) pic.twitter.com/5bx7JqyVZ6

— Ministère Intérieur (@Place_Beauvau) May 7, 2017

Macron δίνουν τα πρώτα exit polls

Έσπασαν ξανά το εμπάργκο της μη δημοσιοποίησης αποτελεσμάτων μέχρι τις 9 οι Βέλγοι, δίνοντας στη δημοσιότητα τα πρώτα exit polls από τις υπερπόντια γαλλικά εδάφη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που φέρνουν οι Βέλγοι στο φως της δημοσιότητας, ο Macron προηγείται με 70%, ποσοστό που του δίνει αναμφίβολα τη νίκη στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα στην ψήφο του εξωτερικού σύμφωνα με το «lalibre.be» είναι τα εξής:Saint-Pierre-et-Miquelon : Macron 63,3%, Le Pen 36,7%Saint-Barthélemy : Macron 58,4%, Le Pen 41,6%Saint-Martin : Macron 67,6%, Le Pen 32,4%Γουαδελούπη : Macron 75,1% , Le Pen 24,9%Μαρτινίκα : Macron 77,5, Le Pen 22,5%Γουιάνα : Macron 65%, Le Pen 35ΗΠΑ :Νέα Υόρκη : Macron 94,7%, Le Pen 5,3%Σικάγο : Macron 92%, Le Pen 8%Βοστώνη: Macron 95,7%, Le Pen 4,3%Καναδάς :Οτάβα και Μόντρεαλ: Macron 90%, Le Pen 10%

Περίπου ένας στους τέσσερις Γάλλους είχε ψηφίσει μέχρι τις 12:00 ώρα Γαλλίας, καθώς το ποσοστό συμμετοχής μέχρι εκείνη την ώρα είχε φτάσει στο 28,23% ενώ τα μέτρα ασφαλείας τόσο στα εκλογικά κέντρα όσο και στους δρόμους των αστικών κέντρων είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, το ποσοστό συμμετοχής μπορεί να είναι υψηλό, όμως είναι αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, αφού το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχής είχε φθάσει το 30,7%.

Νωρίτερα το πρωί, κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις κάλπες απηύθυνε ο Francois Hollande, με τις δηλώσεις του αμέσως μόλις άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. Μacron και Le Pen ψήφισαν επίσης. Το βράδυ κλείνουν οι κάλπες στη Γαλλία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου.

Ο Πρόεδρος Hollande ψήφισε στην Τιλ, την εκλογική του περιφέρεια στην Κορέζ της νοτιοανατολικής Γαλλίας και κάλεσε όλους τους Γάλλους να ψηφίσουν:

Κάθε φορά που ψηφίζω είναι μια συναισθηματική εμπειρία. Είναι πάντα μια σημαντική πράξη, με νόημα, γεμάτη επιπτώσεις, γι’ αυτό πρέπει κανείς να ψηφίζει

Ο E. Macron ψήφισε στην Τουκέ, ενώ η Le Pen άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο Ενίν-Μπομόν.

Την Παρασκευή, ο κεντρώος υποψήφιος Πρόεδρος δήλωσε πως έχει ήδη διαλέξει ποιον επιθυμεί για Πρωθυπουργό, ωστόσο, πρόσθεσε πως θ’ ανακοινώσει το όνομα όταν του μεταβιβαστεί η εξουσία, εάν εκλεχθεί.

Oι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας), ενώ σε ορισμένες μεγάλες πόλεις, οι κάλπες θα κλείσουν στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Σήμερα Κυριακή οι Γάλλοι ψηφοφόροι, καλούνται ν’ ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ψηφίζοντας τον νέο Πρόεδρο της χώρας. Οι ίδιοι, έχουν να επιλέξουν ανάμεσα τον Emmanuel Macron, ένας κεντρώος που δεν κατείχε ποτέ αιρετό αξίωμα και την Marine Le Pen, επικεφαλής ενός ακροδεξιού κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτη φορά στην διάρκεια της Πέμπτης Δημοκρατίας, δεν συμμετέχει πολιτικός από κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά κόμματα, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Macron προηγείται από την Le Pen, κατά 20 μονάδες. Οι αναλυτές έχουν την άποψη ότι η προεκλογική περίοδος ξέθαψε μια διχασμένη χώρα, στην οποία κάποιοι θέλουν να υψωθούν τείχη και άλλοι είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων.

Κεντρική photo/Πηγή: lalibre.be

The post Γαλλικές εκλογές: Γίνεται λόγος για ιστορικό χαμηλό στη συμμετοχή-Τάζουν μπαγκέτες δωρεάν για να πάει ο κόσμος στις κάλπες! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα