Πράσινο φως από Euro Working Group για τα προαπαιτούμενα και το ξεκλείδωμα της δόσης

11:41 15/6/2017 - Πηγή: iPop

Και ξαφνικά το Μαξίμου εμφανίζεται αισιόδοξο για το Eurogroup, όπως εμφανίστηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Λουξεμβούργο. Θετική απόφαση στο EuroWorking Group για προαπαιτούμενα και ξεκλείδωμα της δόσης. Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Ευρωζώνης που εισέρχονται στο Eurogroup.

Σε γρήγορους ρυθμούς εργάζεται η Κυβέρνηση εν οψει του σημερινού Eurogroup καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με ομολόγους του, αλλά και με επικεφαλής των θεσμών από το Πρωθυπουργικό γραφείο του στη Θεσσαλονική.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την εκτίμηση ότι μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός» στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Σημειώνουν ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος για την κατάληξη της συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο.

Ακόμα και οι σκληροί «παίκτες» της Ευρωζώνης φαίνεται πως υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητη μια συμφωνία στη συνεδρίαση, η οποία δεν αναμένεται να περιλαμβάνει σοβαρές διαφορές απ’ το πλαίσιο του προηγούμενου Eurogroup. Ουσιαστικά, η βασική διαφορά αναμένεται να είναι μια πιο αναλυτική περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία, όμως, όπως έχει ξεκαθαριστεί, θα εφαρμοστούν μόνο εάν κριθούν αναγκαία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος για το Eurogroup

«Είμαι αισιόδοξος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσερχόμενος στην ετήσια σύνοδο του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο.

Angela Merkel: Ελπίζω ότι θα δούμε αποτέλεσμα για την Ελλάδα στο Eurogroup

Στο πλευρό της Ελλάδας στάθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel σε δηλώσεις της λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup τονίζοντας πως η ίδια ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέψει νέες πληρωμές προς την Ελλάδα, σύμφωνα με το Reuters.

Φυσικά ελπίζω ότι θα δούμε αποτελέσματα στη συνάντηση του Eurogroup που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω εκταμιεύσεις για την Ελλάδα, μετά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει

Θετικοί Dijsselbloem και Moscovisi

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Gerun Dijsselbloem ανέφερε πως θα συζητηθεί το ύψος της νέας δόσης στην Ελλάδα, το οποίο και θα ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση.

Σήμερα, θα δώσουμε μεγαλύτερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ, το οποίο ζητά αυτή τη σαφήνεια, πώς θα κινηθούμε μετά, πώς θα διαμορφώσουμε την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους το επόμενο έτος. Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία πώς θα διαμορφώσουμε, ποιος θα διαμορφώσει και πώς θα αποφασίσουμε μετά το συνολικό πακέτο, αυτή θα είναι η μορφή των συζητήσεων που θα έχουμε σήμερα. Δεν θα υπάρχει ένας αριθμός που θα προκύπτει από αυτό. Ο αριθμός θα υπάρχει μόνο στο τέλος του προγράμματος

Βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε και ο Moscovici:

Οι πολίτες της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης απλά δεν θα μπορούσαν να το καταλάβουν εάν ύστερα από τόσους πολλούς μήνες σκληρής δουλειάς και απτής προόδου, το Eurogroup δεν καταλήξει και πάλι σε μια συμφωνία

Schauble: Γιατί σπάτε το κεφάλι σας; Έχουμε δρόμο ακόμη

Ο Schauble προέβλεψε ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα όσον αφορά στην πληρωμή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Υποστήριξε ότι «είχαμε αποτέλεσμα στο προηγούμενο Eurogroup, αλλά οι Έλληνες ήθελαν περισσότερο χρόνο» και επέμεινε ότι το πλαίσιο παραμένει αυτό του 2016, αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup του Μαΐου του 2016.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε επίσης ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές στο τέλος του προγράμματος. Ερωτηθείς για το τι θα γίνει μετά το αποψινό Eurogroup απάντησε «γιατί σπάτε το κεφάλι σας; Έχουμε δρόμο ακόμη».

Lagarde: Ελπίζουμε να μειωθεί η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών

Κατά την άφιξή της στη συνεδρίαση η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε:

Όλοι δούλεψαν σκληρά και εμείς από την πλευρά μας. Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το καταστατικό του Ταμείου. Εξερευνήσαμε όλες τις πιθανότητες το τελευταίο διάστημα. Ελπίζουμε να μειωθεί η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών και να υπάρξει μια λύση στο τέλος της συνεδρίασης

Regling: Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της

«Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της εφόσον εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με τους πιστωτές της», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Για τις παρεμβάσεις στο χρέος τονίζει ότι το Eurogroup «μπορεί να εξετάσει το 2018 ένα πιθανό δεύτερο πακέτο μέτρων για το χρέος που θα περιλαμβάνει την χρονική μετακύλιση των δανείων του EFSF εφόσον το πρόγραμμα του ESM ολοκληρωθεί εγκαίρως και οι κίνδυνοι στην βιωσιμότητα του χρέους στο τέλος του προγράμματος απαιτούν τέτοια πρόσθετα μέτρα».

Le Maire: Θα κάνουμε όλοι ό, τι είναι δυνατόν για να ξεφύγει ο ελληνικός λαός από αυτήν την καθημερινή διαχείριση κρίσης

«Πρέπει να καταλήξουμε σε μία μακροπρόθεσμη συμφωνία για τον ελληνικό λαό, την ελληνική κυβέρνηση και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις από όλες τς πλευρές:

«Χρειάζεται να μετακινηθούν όλες οι πλευρές λίγο από τη θέση τους και χρειάζεται και μία θετική δήλωση από το ΔΝΤ».

Το πρόγραμμα της συνεδρίασης:

Στο Λουξεμβούργο συνεδριάζει το Eurogroup με το Ελληνικό ζήτημα να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Πριν την συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε το EWG το οποίο είχε θετική εξέλιξη για τη χώρα μας.

Η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει περί τις 16.00 ώρα Ελλάδας.

Οι πιθανότητες για συμφωνία

Εάν η πρόταση για συμφωνία κινηθεί στο πλαίσιο που ορίστηκε στο Eurogroup του Μαΐου, με μια πιο αναλυτική περιγραφή των μέτρων για το χρέος, τότε είναι αρκετά πιθανό να έχουμε συμφωνία με τη συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς, όμως, χρήματα, διότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου θα εξακολουθούν να «βλέπουν» το χρέος ως μη βιώσιμο.

Ένα τέτοιο σενάριο, όμως, πιθανόν να κρατήσει μακριά την Ελλάδα απ’ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και συνεπώς θα καθυστερήσει η έξοδος της Ελλάδας εκ νέου στις αγορές.

Πάντως, αναμένεται να έχουμε μια εικόνα σχετικά με το εάν θα υπάρξει συμφωνία νωρίτερα μέσα στην ημέρα απ’ τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η δόση αναμένεται να είναι από 7 έως 11 δις ευρώ.

Να θυμίσουμε πως την Τετάρτη αξιωματούζος της Ευρωζώνης άφηνε να διαρρεύσει ότι ο Τσίπρας έχει ήδη συνεννοηθεί με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Donald Tusk, σε περίπτωση αποτυχίας στο Eurogroup, την Παρασκευή το πρωί η Ελλάδα να καταθέσει γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 22ας Ιουνίου.

Διάβασε επίσης:

Η ώρα του Eurogroup: Οι εκτιμήσεις και τα περιθώρια συμφωνίας

Photo: INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

The post Πράσινο φως από Euro Working Group για τα προαπαιτούμενα και το ξεκλείδωμα της δόσης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα