Και όμως η Αθήνα έχει πάρκα! (μέρος Γ)

16:00 16/4/2014 - Πηγή: iPop

Όταν βρισκόμαστε για τουρισμό σε κάποια μεγάλη Ευρωπαϊκή πόλη, ξεχυνόμαστε στα τεράστια πάρκα τους και αναρωτιόμαστε γιατί στην Αθήνα δεν έχουμε τέτοια πάρκα. Είμαστε λάθος όμως γιατί η Αθήνα έχει μεγάλα πάρκα- δάση τα οποία αγνοούμε! Ναι, ναι, καλά διάβασες. Η Αθήνα έχει μεγάλα πάρκα- δάση τα οποία κοντράρουν το Hyde Park.

Εμείς παίρνουμε τα κατοικίδια μας και πάμε κάθε Σαββατοκύριακο σ’ ένα από αυτά. Αυτή τη βδομάδα επισκεφτήκαμε τον Εθνικό κήπο, βγάλαμε φωτογραφίες μάθαμε την ιστορία του και τα μοιραζόμαστε μαζί σου!

Ο Εθνικός Κήπος βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και καταλαμβάνει 285 στρέμματα (αν προσθέσουμε και τον κήπο του Ζαππείου. Μέχρι το 1974 το πάρκο ήταν γνωστό ως «Βασιλικός Κήπος» και μετονόμαστηκε σε «Εθνικό κήπο» κατά την περίοδο της αβασίλευτης δημοκρατίας.

Βρίσκεται δίπλα από τη Βουλή των Ελλήνων και εκτείνεται προς τα νότια όπου βρίσκεται το Ζάππειο μέγαρο απέναντι από το Παναθηναϊκό στάδιο όπου τελέστηκαν οι πρώτοι Μοντέρνοι Ολυμπιακοί αγώνες το 1896. Ο κήπος φιλοξενεί ακόμα αρχαία ερείπια, κίονες, μωσαϊκά κτλ. Στο νοτιοανατολικό του άκρο βρίσκονται οι προτομές του Ιωάννη Καποδίστρια, του μεγάλου Φιλλέληνα Εϋνάρδου ενώ στο νότιο του άκρο βρίσκεται η προτομή του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού και του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Τις πρώτες φυτευτικές εργασίες οργάνωσε και επέβλεψε ο Βαυαρός γεωπόνος Σμάρατ (Smarat) το 1839, όπου φυτεύτηκαν 15000 καλλωπιστικά φυτά που μεταφέρθηκαν από τη Γένοβα, καθώς επίσης και με αυτοφυή είδη, που μετέφερε από το Σούνιο και την Εύβοια ο Πρώσος γεωπόνος Φρειδερίκος Σμιτ (Friedrich Schmidt), βοηθός τού Σμάρατ. Ο κήπος συνέχισε να επεκτείνεται, και για το σκοπό αυτό προσκλήθηκε ο Γάλλος κηποτέχνης Φρανσουά Λουί Μπαρώ (François Louis Bareaud), ο οποίος ανέλαβε τη διεύθυνση τού κήπου από το 1845 έως το 1854. Τον Μπαρώ διαδέχθηκε ο Φρειδερίκος Σμιτ, ο οποίος διηύθυνε τον κήπο επί 30 χρόνια, φέρνοντας από το εξωτερικό πολλά φυτά, κατάλληλα για το κλίμα τής Αττικής, συμπληρώνοντας έτσι τη φύτευση του κήπου στα σημερινά της όρια.

Ο Εθνικός κήπος είναι ανοιχτός για το κοινό από την Ανατολή μέχρι τη Δύση του Ηλίου. Η κύρια είσοδος του πάρκου είναι από την Λεωφόρο Αμαλίας. Συνολικά έχει ακόμα έξι εισόδους: μία από την οδό Βασιλίσσης Σοφίας, τρεις από την οδό Ηρώδου Αττικού (η μία είναι κλειδωμένη με αλυσίδα) και δύο από την περιοχή τού Ζαππείου πάρκου. Στον κήπο υπάρχουν λίμνες με πάπιες, ένας μικρός ζωολογικός κήπος, καφετέρια, η παιδική βιβλιοθήκη και μια παιδική χαρά.

Μέσα στο χώρο του Εθνικού Κήπο, απαγορεύεται η χρήση παντός είδους τροχοφόρων. Τα μόνα τροχοφόρα που κυκλοφορούν ανήκουν στην Υπηρεσία του Εθνικού Κήπου και συμμετέχουν στις κηποτεχνικές εργασίες που εκτελούνται μέσα στον Κήπο.

The post Και όμως η Αθήνα έχει πάρκα! (μέρος Γ) appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα