Η Τουρκία αντιδρά για τις εκτελέσεις στην Σαουδική Αραβία την ώρα που Ιρανοί διπλωμάτες αποχωρούν

16:48 6/1/2016 - Πηγή: iPop

Την αντίθεση του στην έκταση που έχει πάρει το θέμα με τις 47 εκτελέσεις στην Σαουδική Αραβία, δε δίστασε να ομολογήσει ο Ερντογάν χαρακτηρίζοντας το: «εσωτερικό θέμα» την ώρα που οι Ιρανοί διπλωμάτες αποχωρούν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος που, όπως, ξέρουμε αρέσκεται στο να προκαλεί αυτή την φορά πήρε θέση στη μαζική εκτέλεση στη Σαουδική Αραβία και επισήμανε αναφερόμενος στο θάνατο του σιίτη ιερωμένου σεΐχη Νιμρ αλ Νιμρ:

Είναι πολλοί αυτοί που παρέμειναν σιωπηλοί για τους θανάτους ανθρώπων στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και προκαλούν

τώρα αναστάτωση για την εκτέλεση ενός ανθρώπου στη Σαουδική Αραβία.

Την ίδια στιγμή που ο Τούρκος Πρόεδρος κάνει δηλώσεις, οι Ιρανοί διπλωμάτες αποχωρούν από την Σαουδική Αραβία, καθώς επιβλήθηκε η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων του Ριάντ με την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα ήδη όσοι εργάζονταν στην πρεσβεία του Ιράν στο Ριάντ αλλά και στο προξενείου που βρίσκεται στην Τζέντα επιβιβάστηκαν σε ιδιωτικό ιρανικό αεροσκάφος και κούνησαν το μαντίλι του αποχαιρετισμού στη Σαουδική Αραβία.

Η δημόσια τηλεόραση IRIB για να επιβεβαιώσει στους πολίτες το γεγονός έδειξε πλάνα από την αποχώρηση.

Παράλληλα και όσοι Σαουδάραβες βρίσκονταν στο Ιράν έφυγαν και επέστρεψαν μόλις χτες, Τρίτη, στα σπίτι τους.

Ποιες, χώρες, είναι υπέρ και ποιες κατά της Σαουδικής Αραβίας ή αντίστοιχα του Ιράν;

Who’s on what side in the Saudi Arabia, Iran conflict and why. pic.twitter.com/JxVdk7fR1o

— AP Interactive (@AP_Interactive) January 6, 2016

Σουδάν και Μπαχρέιν έχουν διακόψει μετά την Σαουδική Αραβία τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, ενώ και τα Εμιράτα τις υποβίβασαν.

Επίσης, ο ΟΗΕ καταδίκασε τις επιθέσεις που δέχθηκαν οι διπλωματικές αποστολές της Σ. Αραβίας στην Τεχεράνη και τη Μασχάντ, ενώ ζήτησε από την Τεχεράνη «να προστατεύσει τις διπλωματικές και προξενικές εγκαταστάσεις και το προσωπικό τους».

Τι συνέβη στην Σαουδική Αραβία;

47 άνθρωποι εκτελέστηκαν με την κατηγορία της τρομοκρατίας .

Ήταν πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι ήταν μέλη της Αλ Κάιντα. Ανάμεσα τους ήταν και ένας σιίτης ιερωμένος, ο Νιμρ αλ-Νιμρ.

Τι ζητάει όμως η Σαουδική Αραβία προκειμένου να αποκαταστήσει τη σχέση της με το Ιράν;

Ο Πρέσβης της Σ. Αραβίας στον ΟΗΕ απάντησε: «Πολύ απλά, το Ιράν πρέπει να πάψει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών, συμπεριλαμβανόμενης και της δικής μας. Εάν το πράξουν αυτό, θα έχουμε ασφαλώς κανονικές σχέσεις με το Ιράν. Δεν είμαστε εκ γενετής εχθροί του Ιράν».

photos:aljazeera.com

The post Η Τουρκία αντιδρά για τις εκτελέσεις στην Σαουδική Αραβία την ώρα που Ιρανοί διπλωμάτες αποχωρούν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα