Πέθανε τα ξημερώματα ο Μάκης Ψωμιάδης από πνευμονικό οίδημα

15:33 6/1/2016 - Πηγή: Antinews

Πέθανε τα ξημερώματα των Θεοφανείων ο Μάκης Ψωμιάδης, επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ, ο οποίος είχε απασχολήσει πολλές φορές την κοινή γνώμη και πρόσφατα είχε αποφυλακιστεί.

Ο ποδοσφαιρικός παράγοντας διακομίσθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο Ελπίς όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών για μια ώρα κατέληξε από πνευμονικό οίδημα. Ο γνωστός επιχειρηματίας είχε υποστεί έμφραγμα και

μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Ο Μάκης Ψωμιάδης ήταν 61 ετών. Ήταν γιος ιερέα και γεννήθηκε στην Καβάλα.

Γεννημένος το 1955 στην Καβάλα, έζησε φτωχικά τα παιδικά του χρόνια. Από μικρός όμως ονειρευόταν την καλή ζωή και τα λεφτά, τα πολλά λεφτά.

Πέρασε από πολλά στάδια. Tο όνομά του ακούστηκε για πρώτη φορά έναν χρόνο μετά την πτώση της δικτατορίας. Bασανισθέντες κατέθεσαν στη δίκη των χουντικών στον Kορυδαλλό φοβερά πράγματα γι' αυτόν. «Nεαρός ρασοφόρος κυκλοφορούσε μέσα στο EAT/EΣA και κακοποιούσε μαζί με άλλους στρατονόμους τους πολιτικούς κρατούμενους.
Δεκατρία χρόνια μετά η «Eλευθεροτυπία» θα γράψει ότι «ο Mάκης Ψωμιάδης δεν ήταν ο καλόγερος της Nομικής και του Πολυτεχνείου, αλλά ένας ξάδελφός του, ο Πολύκαρπος Ψωμιάδης.

Ο «Μάκαρος» ήταν πολύ συχνά στο επίκεντρο της επικαιρότητας με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες αλλά και την εμπλοκή του σε πολλές παράνομες δραστηριότητες. Από μικρός στους φανατικούς της ΑΕΚ, ανέλαβε πόστα.

Tο 1989, ο Τύπος αποκαλύπτει ότι «ο 34χρονος πρόεδρος της Ερασιτεχνικής AEK κατηγορείται για συμμετοχή σε κύκλωμα λαθρεμπορίας και πώλησης χρυσού, παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος και λαθρεμπόριο βίντεο».

Tο 1988 γίνεται πρόεδρος της Eρασιτεχνικής AEK. Ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα, κάνοντας ιδιαίτερα δαπανηρές μεταγραφές για την εποχή, για να ενισχύσει την ομάδα μπάσκετ. Ηταν τότε που Αμερικανός μπασκετμπολίστας είχε καταγγείλει ότι κάποιοι απήγαγαν την οικογένειά του απειλώντας τον ίδιο να μη ζητήσει τα χρήματα που του οφειλόταν.

H πρώτη καταδίκη του Ψωμιάδη ήρθε από το Γ' Tριμελές Πλημμελειοδικείο της Aθήνας, «που τον τιμώρησε ερήμην με φυλάκιση 2 ετών για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και πλαστογραφία μετά χρήσεως».

Με Λαλιώτη

Εκδίδει την εφημερίδα «Το Όνομα» το 1995, η οποία όμως τον μπλέκει σε μεγάλες περιπέτειες με τον πρώην υπουργό ΠEXΩΔE Κώστα Λαλιώτη. Η εφημερίδα δημοσιεύει ότι «ο πρώην υπουργός δωροδοκήθηκε με 4,5 δισ. δρχ. για να πάρει το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα η γερμανική εταιρεία». Τον Ιούνιο του 2001 αποδεικνύεται ότι το έγγραφο στο οποίο βασίστηκε το δημοσίευμα ήταν... πλαστογραφημένο!
Ο Ψωμιάδης καταδικάζεται σε φυλάκιση τριών ετών για συκοφαντική δυσφήμηση και 26 μηνών για ψευδή καταμήνυση. Προσφεύγει στον Άρειο Πάγο, ο οποίος έκρινε ότι δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης. Έτσι, εξαγόρασε το υπόλοιπο της ποινής του.
Τον Οκτώβριο του 2002, κατηγορείται και πάλι από τον Λαλιώτη, αυτή τη φορά με την κατηγορία της πλαστογραφίας μετά χρήσεως σε βάρος του Δημοσίου. Εκείνη τη χρονιά ήταν πρόεδρος της ΠAE AEK! Καταδικάζεται και πάλι σε κάθειρξη 12 ετών.
Tον χειμώνα του 2004 συγκρούεται με τον Nτέμη Nικολαΐδη. Τον κατηγορεί ότι δεν κάνει καλή ζωή και για να το αποδείξει εισβάλλει αργά το βράδυ στο σπίτι του. Οι έλεγχοι στα ταμεία της ΑΕΚ δείχνουν ότι 11 εκατ. ευρώ για το γήπεδο στους Θρακομακεδόνες που ήταν στα βιβλία... χάθηκαν. Καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλακή ερήμην αλλά δεν μπήκε ποτέ.

Στην Καβάλα

Η συνέχεια τον βρήκε στον Ακράτητο, όπου έμεινε για έναν χρόνο, ενώ το 2006 ανέλαβε την Καβάλα, την οποία ανέβασε μέσα σε 3 χρόνια στη Super League. Αυτή ήταν και η τελευταία ενασχόληση του Ψωμιάδη με το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ τα τελευταία χρόνια το όνομά του ενεπλάκη στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων του 2011, γνωστό και ως «Koriopolis».

Για τον Μάκη Ψωμιάδη είχαν εκδοθεί εντάλματα της Interpol, έχει κατηγορηθεί για λαθρεμπορία χρυσού, απαγωγές, συκοφαντία, στημένα παιχνίδια και πολλά άλλα. Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2014 είχε καταδικαστεί από τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σε δεκαετή φυλάκιση, καθώς τον έκριναν ένοχο για υπεξαίρεση 21,5 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της ΑΕΚ, κατά την διάρκεια της προεδρίας του, την περίοδο 2001 με 2003.

Η... τύχη του θα τελειώσει με τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο και τη σύλληψή του έπειτα από μια περίοδο που φυγοδικούσε. Ο Ψωμιάδης είχε συλληφθεί με περιπετειώδη τρόπο στα Σκόπια το 2011 και οδηγήθηκε στις ελληνικές φυλακές για να εκτίσει την ποινή για τα στημένα. Μόλις τον περασμένο Αύγουστο αποφυλακίστηκε και τα ξημερώματα γράφτηκε ο τραγικός επίλογος της ζωής του με το καρδιακό επεισόδιο.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα