«Η συγνώμη δεν είναι πάντα λυτρωτική»: Κι όμως, υπάρχουν πράγματα για τα οποία δεν χρειάζεται να απολογηθείς και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να νιώθεις ενοχές

12:40 10/9/2022 - Πηγή: iPop

Όλοι κάνουμε λάθη. Αποτελεί χαρακτηριστικό του κάθε ανθρώπου βλέπεις. Της ανθρώπινης υπόστασης και φύσης μας, η περίτρανη απόδειξη ότι μόνο όποιος προσπαθεί κάνει λάθη. Και ποιος δεν έχει κάνει σφάλματα. Μικρά, μεγάλα, σημαντικά, ασήμαντα, ουσιώδη ή αστεία. Μεγάλη υπόθεση φυσικά, να είμαστε σε θέση να τ’ αναγνωρίζουμε και να απολογούμαστε γι’ αυτά. Υπάρχουν ωστόσο και πράγματα στη ζωή για τα οποία δεν χρειάζεται να ζητάς συγνώμη και να απολογείσαι για αυτά.

Μάθε να ζητάς συγγνώμη χωρίς να λες δικαιολογίες. Ο τρόπος που κάνουμε ειρήνη, δείχνει ωριμότητα

Πράγματα για τα οποία δεν χρειάζεται
να ζητάς ποτέ συγνώμηΓια το ότι εκφράζεις τα συναισθήματά σου

Ποτέ δεν πρέπει να ζητάς συγγνώμη, επειδή εκφράζεις τα συναισθήματά σου. Έχεις κάθε δικαίωμα να τα επικοινωνείς, είτε κάποιος είναι πρόθυμος να σε κατανοήσει είτε όχι. Είναι γενναίο εκ μέρους σου να μιλάς όταν πληγώνεσαι και αν ποτέ κανείς σου πει πως είσαι «υπερβολικά συναισθηματική» ή «υπερβολικά αντιδραστική» είναι σαν να σου λέει ότι δεν είναι έτοιμος να ακούσει πώς νιώθεις και να σε υποστηρίξει.

Για το ότι θέλεις το καλύτερο για σένα

Εάν η σχέση σου δεν καταβάλλει την ίδια προσπάθεια με εσένα, δεν είναι ανάγκη να συμβιβάζεσαι. Θα πρέπει να είναι απολύτως σεβαστό το να λες αυτά που νιώθεις όταν βρίσκεσαι σε μία σχέση και βλέπεις πως ο άλλος δεν καταβάλλει την ίδια προσπάθεια με εσένα. Δεν χρειάζεται να παραμένεις σε μια σχέση που νιώθεις πως μόνο εσύ παλεύεις, δεν χρειάζεται να σωπαίνεις όταν νιώθεις απογοήτευση και φυσικά δεν χρειάζεται να νιώθεις τύψεις όταν ξέρεις ότι αξίζεις πολύ περισσότερα.

UnsplashΓια το ότι ακολουθείς τα όνειρά σου

Δεν χρειάζεται να απολογηθείς για τις θυσίες που έκανες για την καριέρα σου. Δεν χρειάζεται να δίνεις λογαριασμό σε κανέναν για τη διαδρομή που πρέπει να διανύσεις για να φτάσεις εκεί που ονειρεύεσαι. Σίγουρα, έχεις το ελεύθερο να συζητάς για τα όνειρά σου και να σε ρωτήσουν για αυτά, αλλά ποτέ και κανείς δεν πρέπει να σε κάνει να νιώσεις ότι πρέπει να ζητήσεις συγγνώμη για τον χρόνο που θα να χρειαστείς για να τα πραγματοποιήσεις.

Για το τι τρως/Για το πώς επιλέγεις να ζεις

Οι άνθρωποι θέλουν να λένε στους άλλους τι να τρώνε, πώς να τρώνε και τι θα τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα, αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι το σώμα σου. Ακριβώς όπως δεν πρέπει να λέμε στους άλλους πώς να τρώνε, να μην αφήνεις κανέναν να σου υπαγορεύει τις διατροφικές σου συνήθειες. Σίγουρα, εάν πρόκειται για κάποιο πρόβλημα υγείας, θα ήταν σωστό να παρέμβουν. Αλλά εάν είσαι υγιής και θέλεις απλά να τρέφεσαι σύμφωνα με τα δικά σου κριτήρια, τότε αυτή είναι η δική σου απόφασή και μόνο.

Για το ότι χρειάζεσαι χώρο

Δεν χρειάζεται να απολογηθείς για τον χρόνο που χρειάζεσαι για να κάνεις πράγματα που είναι σημαντικά για σένα. Και ξέρεις γιατί; Γιατί δεν χρειάζεται ποτέ να εξηγήσεις την ανάγκη σου για αυτοφροντίδα σε κάποιον που υποτίθεται ότι σε αγαπά. Δικαιούσαι να έχεις τον χώρο σου, δικαιούσαι να κάνεις πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένη και έχεις το δικαίωμα σε μια ζωή που προστατεύεις τη δική σου προσωπική ταυτότητα, ακόμα και όταν βρίσκεσαι σε σχέση ή σε έναν γάμο.

UnsplashΓια το ότι πληγώθηκες

Δεν χρειάζεται να απολογηθείς για το ότι πληγώθηκες μετά από μια διένεξη και χρειάστηκες λίγο περισσότερο χρόνο, για να συνέλθεις και να συγχωρήσεις τον άλλον. Δεν χρειάζεται να ζητάς συγγνώμη για το ότι είσαι ευαίσθητη και έχεις μια εύθραυστη καρδιά. Είναι απολύτως λογικό να αισθάνεσαι πληγωμένη για όσο καιρό χρειαστεί ώστε να επουλωθεί η πληγή σου και δεν χρειάζεται να απολογείσαι σε κανέναν για την ανάγκη αυτή.

Σταμάτα να τιμωρείς τον εαυτό σου επειδή επέτρεψες να σου φερθούν άσχημα στο παρελθόν και φέρσου με αγάπη σε ΄σένα

Για το ότι έχεις διαφορετική άποψη

Ποιος είπε ότι για να σέβεσαι κάποιον πρέπει απαραίτητα και να συμφωνείς μαζί του; Αν έχεις μια διαφορετική άποψη μην διστάσεις να την εκφράσεις. Ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ αν κρατάμε τις απόψεις μας για τον εαυτό μας, γιατί πολλές φορές, οι καλύτερες ιδέες έρχονται από τις διαφορετικές γνώμες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Η συγνώμη δεν είναι πάντα λυτρωτική»: Κι όμως, υπάρχουν πράγματα για τα οποία δεν χρειάζεται να απολογηθείς και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να νιώθεις ενοχές εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
«Η συγνώμη δεν είναι πάντα λυτρωτική»: Κι όμως,υπάρχουν πράγματα για τα οποία δεν χρειάζεται να απολογηθείς και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να νιώθεις ενοχές