Οι συνταρακτικές στιγμές πριν την ανακοίνωση του παλατιού για την υγεία της Βασίλισσας και οι αντιδράσεις κατά την διάρκεια των εξελίξεων

17:46 9/9/2022 - Πηγή: iPop

Μεγάλη αναταραχή προκλήθηκε από την αρχική αναγγελία του παλατιού, η οποία ανέφερε ότι η υγεία της Μονάρχης έχει επιδεινωθεί και παρακολουθείται από γιατρούς στο Balmoral της Σκωτίας. Στην αρχή οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες, με αποτέλεσμα να είναι δραματικές οι ώρες μέχρι την ανακοίνωση του θανάτου της Βασίλισσας. Αυτό φάνηκε και από την στιγμή της μετάδοσης της είδησης στη Βουλή.

Τι ακολουθεί μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ- Ο Κάρολος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του

Οι ώρες που
μεσολάβησαν μέχρι την επίσημη ενημέρωση

Μεσολάβησαν σχεδόν τέσσερις ώρες από την ενημέρωση του παλατιού πως οι γιατροί ανησυχούν για την υγεία της Μονάρχης μέχρι την ανακοίνωση του θανάτου της. Σε αυτές τις τέσσερις ώρες υπήρξαν σημειώματα προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και τηλεφωνήματα σε φορείς που θα οργάνωναν τα σχέδια που θα έμπαιναν σε εφαρμογή μετά τον θάνατό της. Η πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, ενημερώθηκε περίπου στις 16:30 ότι πέθανε η μονάρχης, δύο ώρες προτού ανακοινωθεί σε όλους.

Το γεγονός ότι ο Ναντίμ Ζαχάουι, καγκελάριος του δουκάτου του Λάνκαστερ, πήγε λίγο μετά το μεσημέρι στην Βουλή των Κοινοτήτων και παρέδωσε στην Λιζ Τρας ένα σημείωμα, έδειξε από την αρχή ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε. Ο καγκελάριος ενημέρωσε την νέα Πρωθυπουργό της Αγγλίας για όσα συνέβαιναν, την ώρα που στο βήμα της Βουλής ήταν ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ. Λίγα λεπτά αργότερα, παραδόθηκε ένα χαρτί στην αντιπρόεδρο των Εργατικών, Άντζελα Ρέινερ, με αποτέλεσμα να σαστίσει όταν διάβασε το περιεχόμενο του μηνύματος.

Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν εκεί, αμέσως αντιλήφθηκαν ότι κάτι πολύ σοβαρό συνέβη και προκάλεσε αυτή την αναταραχή, την ώρα που συζητιόταν το πολύ σοβαρό θέμα για την ενέργεια. Έτσι, ξεκίνησαν οι εικασίες σχετικά με την υγεία της Βασίλισσας, αφού λίγες μέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η διαδικασία του διορισμού της νέας Πρωθυπουργού και είχε δώσει την συγκατάθεσή της η Μονάρχης. Εκεί έμοιαζε εντελώς καταβεβλημένη, γεγονός που πυροδότησε τροφή για σκέψεις και ανησυχίες.

View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Δεν άργησε να έρθει και η επιβεβαίωση από πλευράς παλατιού, αφού λίγο μετά τις 12.30, ανακοινώθηκε ότι οι γιατροί της Βασίλισσας έκριναν ότι είναι ανησυχητική η κατάσταση της υγείας της και χρειάζεται στενή παρακολούθηση, χωρίς να γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Να σημειωθεί εδώ ότι τελευταία φορά που το παλάτι είχε προβεί σε ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας της αυτού Μεγαλειότητας, είχε γίνει όταν είχε προσβληθεί από κορονοϊό.

Στο κοινοβούλιο ήταν δραματικές οι ώρες μέχρι την ανακοίνωση του θανάτου της Βασίλισσας. Πιο συγκεκριμένα, υπήρχε μεγάλη ανησυχία σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα να δοθεί οδηγία προς όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο. Μάλιστα, ένας εξ αυτών δήλωσε ότι υπήρξαν διαδοχικά τηλεφωνήματα το μεσημέρι, καθώς οι αρμόδιοι φορείς εξέτασαν την κατάσταση ετοιμότητας τους για αυτό που ήταν γνωστό ως Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου, τα σχέδια που υπήρχαν δηλαδή για τον θάνατο της Βασίλισσας, ξεκινώντας από 10 μέρες πένθους που κορυφώνονται με κρατική κηδεία.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το BBC περίπου στις 12:40 είχε διακόψει την κανονική ροή του προγράμματός του. Η οθόνη μαύρισε στιγμιαία πριν εμφανιστεί η παρουσιάστρια ειδήσεων Τζοάνα Γκόσλινγκ και διαβάσει τη δήλωση του παλατιού. Από εκείνη την στιγμή και έπειτα, υπήρχε live ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας της Μονάρχης.

Η στιγμή της συγκέντρωσης της οικογένειας και η ανακοίνωση του θανάτου

Η οικογένεια της Βασίλισσας άρχισε να συγκεντρώνεται στο κάστρο Balmoral. Ο πρίγκιπας Κάρολος, ο μεγαλύτερος γιος και διάδοχός της, ήταν ήδη στο πλευρό της Βασίλισσας καθώς κυκλοφόρησαν τα νέα. Έμενε με τη σύζυγό του, Καμίλα, στο Birkhall, κοντά στο κτήμα Aberdeenshire και έκανε τακτικές πρωινές επισκέψεις για να δει την μητέρα του το καλοκαίρι, καθώς η υγεία της ήταν αβέβαιη.

Η πριγκίπισσα Άννα, επίσης στη Σκωτία, κατευθύνθηκε γρήγορα στο Balmoral και σε λίγο τα άλλα παιδιά του μονάρχη και τα εγγόνια της ήταν καθ’ οδόν. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, μαζί με τον Πρίγκιπα Άντριου και άλλους, πήραν ένα ειδικό αεροπλάνο της RAF από το Northolt στο βορειοδυτικό Λονδίνο, για να είναι στο πλευρό της Μονάρχης,φτάνοντας στο Balmoral με μια συνοδεία λίγο μετά τις 5 το απόγευμα. Ακόμα ο Πρίγκιπας Χάρι ακύρωσε την προγραμματισμένη του εμφάνιση σε εκδήλωση και πήγε στο Balmoral.

 Για λίγες ώρες, δημόσια, δεν ήταν ξεκάθαρο τι συνέβαινε. Αλλά στον ιδιωτικό χώρο, το χειρότερο είχε συμβεί: η Βασίλισσα είχε πεθάνει. Μια Βασιλεία 70 χρόνων είχε τελειώσει μετά από μια σύντομη ασθένεια, όπως φάνηκε. Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Σάιμον Κέις, είπε στην νέα Πρωθυπουργό στις 4.30 μ.μ., τα νέα για τον θάνατο της αυτού Μεγαλειότητας και θα περνούσαν δύο ώρες μέχρι να κυκλοφορήσουν τα νέα στη χώρα.

O βρετανικός Τύπος αποχαιρετά την Βασίλισσα Ελισάβετ – Τα πρωτοσέλιδα που γράφουν ιστορία

Οι ανταποκριτές της Βασιλικής οικογένειας είχαν ενημερωθεί να περιμένουν μια ειδοποίηση, λίγο πριν την σημαντική ανακοίνωση, μια συνηθισμένη τακτική του παλατιού. Λίγο πριν από τις 18:30 έφτασε η ειδοποίηση και μετά ακολούθησε η ανακοίνωση ότι «η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Balmoral σήμερα το απόγευμα».

Στη συνέχεια το BBC προχώρησε στην διάδοση της τραγικής είδησης στους τηλεθεατές, όπου ο Χιού Έντουαρντς, εμφανώς συγκινημένος είπε «Πριν από λίγα λεπτά, το Buckincham ανακοίνωσε τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Οι συνταρακτικές στιγμές πριν την ανακοίνωση του παλατιού για την υγεία της Βασίλισσας και οι αντιδράσεις κατά την διάρκεια των εξελίξεων εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βασίλισσας,vasilissas