Αν με κάποιον τρόπο συναντούσες το παιδί που ήσουν κάποτε, θα ήταν περήφανο για τον άνθρωπο που έγινες σήμερα;

17:34 11/10/2022 - Πηγή: iPop

Ποιος άνθρωπος ήταν το πρότυπο που είχες ως παιδί; Αν βρεις ένα λεύκωμα από το παρελθόν, τότε που ήσουν ένα μικρό κορίτσι, αλήθεια τι θα έλεγε εκεί μέσα; Ποιος άνθρωπος θα ήθελες να γίνεις; Συχνά γράφουμε γράμματα στον μικρότερο εαυτό μας. Του λέμε να μην αγχώνεται, ότι όλα θα γίνουν, ότι τελικά όλη αυτή η αγωνία δεν χρειαζόταν. Όταν μεγαλώνουμε και αποκτούμε σταδιακά σοφία καταλαβαίνουμε ότι κάποια πράγματα θέλουν απλώς τον χρόνο τους. Μιλάμε λοιπόν από τη σιγουριά του σήμερα κοιτώντας πίσω. Αν ανοίξεις τα τεφτέρια σου και διαβάσεις όλα αυτά που σκεφτόσουν τότε που ήσουν παιδί θα διαπιστώσεις

πολλά για τον άνθρωπο που είσαι σήμερα.

Ποιος άνθρωπος ήταν το πρότυπο που είχες ως παιδί

«Αγαπητό ημερολόγιο,…» Κάπως έτσι θα ξεκινούσε το κείμενο στο ημερολόγιο σου και από κάτω θα έγραφες όλα εκείνα τα πράγματα που έγιναν εκείνη τη μέρα. Τα τότε σημαντικά και τα σημερινά ασήμαντα. Ο 30+εαυτός σου, καθόλου δεν νοιάζεται που εκείνη την ημέρα τσακώθηκες με τη φίλη σου στο σχολείο και σου είπε ότι δεν σε έχει φίλη.

Σήμερα είναι λογικά ακόμα στη ζωή σου και τσακώνεστε και τα ξαναβρίσκετε αμέσως. Ίσως εκεί μέσα σε κάποια παράγραφο να γράφεις για την αγαπημένη σου ηρωίδα σε κάποιο καρτούν που έβλεπες ή στο βιβλίο που διάβαζες. Σου έκανε τόσο εντύπωση όταν την είδες και ίσως σκέφτηκες ότι θα ήταν ωραία να της μοιάσεις όταν μεγαλώσεις.

Οι ήρωες που μας εμπνέουν όταν είμαστε μικρά παιδιά λένε πολλά για το ποιοι είμαστε. Μιλάνε για τις αξίες που είναι σημαντικές στο αξιακό μας σύστημα.

PexelsΧτίζοντας το αξιακό μας σύστημα

Το αξιακό μας σύστημα είναι κάτι που μας ακολουθεί πολλά χρόνια. Δομείται σύμφωνα με τη οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία και γενικά τις προσλαμβάνουσες που έχουμε στη ζωή μας. Τα καρτούν, τα βιβλία, τις σκέψεις που κάνουμε. Βέβαια στην παιδική ηλικία που είναι λίγο πιο θολά τα πράγματα, δεν μπορείς μόνη να το χτίσεις όλο αυτό το οικοδόμημα που θα σταθεί ένας ισορροπημένος άνθρωπος αύριο.

Καλά τα κατάφερες εαυτέ μου!

Μήπως τελικά έπεσες μέσα στις προβλέψεις σου; Τι δουλειά κάνεις σήμερα; Πώς περνάς τον χρόνο σου, ποιοι άνθρωποι είναι στη ζωή σου; Πόσο πολύ σου μοιάζει αυτή η «περσόνα» που είχες σκιαγραφίσει με τα μικρά στρογγυλά σου γραμματάκια;

Τελικά τα κατάφερες να κάνεις περήφανο τον 10 χρονο εαυτό σου; Αν κάπου εσείς οι δύο βρισκόσασταν πιστεύεις ότι θα σου έλεγε: «Μπράβο εαυτέ μου, καλά τα κατάφερες» ή όχι;

Η παγίδα

Πόσο σημαντικό είναι σήμερα για σένα να γίνεις δασκάλα, να έχεις 5 παιδιά και να μένεις σε ένα ξύλινο σπιτάκι στην εξοχή; Αν δεν έχεις γίνει όλα αυτά που ήθελες όταν ήσουν παιδί σημαίνει ότι αυτά δεν έχουν σημασία πια για σένα. Αν το ήθελες θα το είχες κάνει. Όταν ήσουν 10 μπορεί να έτυχε να αγαπήσεις μια δασκάλα και να σου δώσει την έμπνευση να ακολουθήσεις τα χνάρια της. Τώρα το πόσες κυρίες Σιμένες υπήρχαν εκεί έξω είναι ένα άλλο κεφάλαιο.

Άλλαξα γνώμη! Ξέρεις υπάρχει και αυτή η περίπτωση στη ζωή. Να κάνεις ό,τι μπορείς για να ακολουθήσεις αυτό που είχες πάντα ως όνειρο και μόλις φτάσεις, να μην βρίσκεις νόημα, να μην προσφέρει χαρά και απόλαυση. Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση; Απλώς αλλάζουμε σχέδιο. Δεν είναι αποτυχία, είναι αφουγκράζομαι και ακούω τη σοφία που έχει να μου δώσει η καρδιά μου.

Εαυτέ μου…

Έχεις το δικαίωμα να πάρεις τον χρόνο, να πατήσεις λίγο pause και να δεις λίγο πίσω. Να κάτσεις για μια φορά και να αναγνωρίσεις τι έκανες μέχρι εδώ. Δεν είναι και μικρό κατόρθωμα ότι κατάφερες να μείνεις εδώ, υγιής, με ανθρώπους κοντά σου να σε στηρίζουν και να σε αγαπούν.

Ακόμα και αν δεν έγινες όλα αυτά που ονειρευόσουν σαν παιδί, κάτι άλλο έκανες. Κάπως αλλιώς βάσισες το μονοπάτι της ζωής σου, με κάποιον τρόπο θα κατάφερες να μάθεις και να δραστηριοποιηθείς ώστε να γίνεις αυτή που είσαι σήμερα.

Και αν ακόμα δεν έφτασες, να θυμάσαι ότι είσαι ένα έργο υπό κατασκευή. Κάθε μέρα δουλεύουμε και βελτιωνόμαστε και κάνουμε πρόοδο σε σχέση με αυτό που ήμασταν χθες.

Λίγες σκέψεις για τα μικρά μας κοριτσάκια

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αν με κάποιον τρόπο συναντούσες το παιδί που ήσουν κάποτε, θα ήταν περήφανο για τον άνθρωπο που έγινες σήμερα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα