Η προθεσμία της Ελλάδας για το προσφυγικό και η προετοιμασία της Κυβέρνησης για κλείσιμο των συνόρων

22:30 10/2/2016 - Πηγή: iPop

Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα έχει λάβει προθεσμία για να εκπονήσει σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, στην Κυβέρνηση φαίνεται πως ετοιμάζονται για κλείσιμο των συνόρων.

Η Επιτροπή των αντιπροσώπων των 28 κρατών της Ε.Ε. ενέκρινε την Τετάρτη την έκθεση της Κομισιόν. Έτσι, η προθεσμία που λαμβάνει η Ελλάδα για την διαχείριση του προσφυγικού είναι 30 ημέρες.

Η Ελλάδα

καλείται μέσα σ’ αυτό το διάστημα να λάβει πολύ δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Πηγές αναφέρουν πως μέσα σε 30 μέρες η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα έχει τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τον Μάιο, ενώ τον Απρίλιο μια ευρωπαϊκή υπηρεσία θα αξιολογήσει τα μέτρα.

Η έκθεση σημειώνει παράλληλα, πως μεταξύ των συστάσεων οι οποίες έχουν γίνει στην Ελλάδα βρίσκεται και η καλύτερη εξέταση των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν οι πρόσφυγες έτσι ώστε να πάρουν άσυλο. Όπως, επίσης τονίζει η έκθεση αν δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, οι πρόσφυγες θα επαναπατρίζονται.

Η Κυβέρνηση προετοιμάζεται

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα, ακόμα και για κλείσιμο των συνόρων, χωρίς αυτό να σημαίνει έξοδο από τη ζώνη του Σένγκεν» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης, αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα. Υποστήριξε μάλιστα, ότι υπάρχει η πιθανότητα η χώρα να χρειαστεί να αντιμετωπίσει 50-60.000 πρόσφυγες στα βόρεια σύνορα.

Ο Γιάννης Μουζάλας παραδέχτηκε επίσης την Τετάρτη πως η Κυβέρνηση ετοιμάζεται για κλείσιμο των συνόρων.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον «Ενικό», ο Γιάννης Μουζάλας είπε πως αρνητικές ενέργειες όπως «ακόμα και να κλείσουν τα σύνορα, παρ’ ότι η Ελλάδα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της» υπάρχει περίπτωση να γίνουν ακόμα και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Όμως υπογράμμισε πως η ελληνική πρόταση είναι η Τουρκία να λαμβάνει την ευθύνη για την καταγραφή.

The post Η προθεσμία της Ελλάδας για το προσφυγικό και η προετοιμασία της Κυβέρνησης για κλείσιμο των συνόρων appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα