Η πρακτική άσκηση δεν είναι εύκολη αλλά μπορώ να σου την κάνω παιχνιδάκι – Συμβουλές για να πετύχεις!

13:33 20/3/2017 - Πηγή: iPop

Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή μας που καταλαβαίνουμε ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας και το επαγγελματικό μας μέλλον. Η στιγμή που πρέπει να βγούμε στην εργασία για να δούμε πώς λειτουργεί ο κλάδος, τον οποίο έχουμε επιλέξει να ακολουθήσουμε. Και πώς θα το κάνουμε αυτό; Μέσω της πρακτικής μας άσκησης. Διάβασε μερικά ερωτήματα που απασχολούν πολλούς νέους και πάρε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γιατί να κάνει κάποιος πρακτική;

Καλή ερώτηση. Κάποιος θα σου πει, σιγά.. γιατί να χάνω χρόνο; Μόλις τελειώσω τη σχολή θα βρω απευθείας δουλειά. ΟΧΙ. Αυτή η νοοτροπία είναι λάθος.

Από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις. Δεν υπάρχει φορέας που θα σε δεχτεί χωρίς προϋπηρεσία και μάλιστα σε μια τόσο νεαρή ηλικία. Έχοντας απλώς ένα πτυχίο και μάλιστα στις μέρες μας με την κρίση να έχει φτάσει το αποκορύφωμά της και την ανεργία να καραδοκεί, η άποψη ότι χωρίς προϋπηρεσία έχεις ελπίδες να σε πάρουν κάπου, είναι προφανώς λάθος. Το καλύτερο ξεκίνημα είναι η πρακτική άσκηση. Αλλιώς θα σε αντιμετωπίσει κάποιος στο ξεκίνημά σου, ειδικά αν είσαι κάτω των 20 ή μέχρι 22 και αλλιώς αν πας κατευθείαν για δουλειά.

Να κάνω πρακτική μετά το πτυχίο ή κατά τη διάρκεια των σπουδών μου;

Εξαρτάται! Υπάρχουν θετικά και αρνητικά και στις δύο περιπτώσεις. Από τη μια μεριά, αν κάνεις πρακτική όταν τελειώσεις το πανεπιστήμιο και έχεις ολοκληρώσει τις σπουδές σου και τις πανεπιστημιακές σου υποχρεώσεις, τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες, ο εργοδότης στον φορέα που θα επιλέξεις, να σε κρατήσει και μετά την πρακτική σου με κανονική πρόσληψη. Από την άλλη μεριά, όμως, αν κατά τη διάρκεια των σπουδών σου έχεις κάνει κάποιες πρακτικές, φτάνοντας στο πτυχίο θα έχεις ήδη αποκομίσει κάποια εμπειρία, θα έχεις μπει από νωρίς στα «βάσανα», θα έχεις δει πώς είναι να δουλεύεις σε κανονικές αλλά και δύσκολες συνθήκες και θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένος για τις συνθήκες εργασίας μετά το πτυχίο. Παράλληλα, θα έχεις εμπλουτίσει αρκετά νωρίς το βιογραφικό σου, αφού θα έχεις επιλέξεις να συνδυάσεις την θεωρία που μαθαίνεις στο πανεπιστήμιο με την πράξη, την οποία μπορεί να σου προσφέρει μόνο η εργασία.

Αξίζει να κάνω πρακτική αμισθί;

Ένα ερώτημα που βασανίζει πολλούς νέους, είναι το αν θα πρέπει να επιλέξουν μια πρακτική, η οποία δεν θα τους προσφέρει χρήματα. Σίγουρα όλοι θέλουμε να δουλεύουμε και να έχουμε μια ανταμοιβή για όσα κάνουμε. Σε κανέναν δεν αρέσει να δουλεύει τσάμπα. Όμως, ας μην βρισκόμαστε στα σύννεφα. Στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να αποκομίζουμε εμπειρία, εφόσον μας δίνεται η ευκαιρία, ακόμα και αν δεν υπάρξει αντάλλαγμα σε αυτήν μας την προσπάθεια. Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας χρειάστηκε να δουλέψουμε χωρίς να πληρωθούμε, γιατί ήταν το ξεκίνημα μας και θέλαμε από κάπου να αρχίσουμε. Ποτέ δεν ξέρεις μια πρώτη γνωριμία που θα σε οδηγήσει μετά. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα πρέπει να ανεχτείς αυτό να γίνεται συνέχεια. Πάντα θα πρέπει να αναζητάς το καλύτερο για σένα κι αυτό που θα σου αποφέρει και κάποιο κέρδος.

Παρόλα αυτά πρέπει να γνωρίζεις ότι προγράμματα, όπως ο ΑΤΛΑΣ δίνουν την δυνατότητα πληρωμής σε φοιτητές, οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν την πρακτική τους, μέσω ΕΣΠΑ. Ενημερώσου από το γραφείο πρακτικής του Τμήματός σου για το πότε ξεκινάει το πρόγραμμα και ξεκίνησε την διαδικασία με τα δικαιολογητικά, προκειμένου να μπορέσεις στο τέλος να λάβεις το χρηματικό ποσοστό που δίνεται.

Πόσο εύκολο είναι να βρει κάποιος πρακτική;

Υπάρχει τρόπος να βρεις πρακτική, εφόσον το επιθυμείς. Αρκεί να ψάξεις. Τίποτα δεν μπορεί να έρθει από μόνο του σε σένα. Πρέπει να το κυνηγήσεις. Για τα δημόσια πανεπιστήμια υπάρχει ο ΑΤΛΑΣ, που είναι μία κεντρική διαδικτυακή υπηρεσία, η οποία διασυνδέει τους φορείς που παρέχουν θέσεις πρακτικής άσκησης με όλα τα ακαδημαϊκά Ιδρύματα της επικράτειας, δημιουργώντας μία ενιαία βάση θέσεων πρακτικής άσκησης, οι οποίες είναι διαθέσιμες προς επιλογή στα Ιδρύματα. Μέσω αυτού βρήκα και εγώ την δική μου πρακτική. Παράλληλα, υπάρχουν και πολλές σελίδες, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με αφορμή την εύρεση πρακτικής. Μην διστάσεις, όμως, αν έχεις στο μυαλό σου κάποιον φορέα, στον οποίο θα ήθελες ιδανικά να δουλέψεις, να πάρεις τηλέφωνο και να δηλώσεις ότι ενδιαφέρεσαι για πρακτική. Ποτέ δεν ξέρεις…

Πρακτική στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό;

Αν είσαι από τα άτομα που η Ελλάδα τους περιορίζει στις ευκαιρίες για πρακτική σε κάποιον τομέα, τότε μπορείς να δοκιμάσεις την πρακτική στο εξωτερικό. Μέσω του προγράμματος Erasmus Placement, έχεις την δυνατότητα να ταξιδέψεις σε χώρα της επιλογής σου και να δοκιμάσεις την τύχη σου σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον εργασίας από αυτό της Ελλάδας.

Τι γίνεται, όμως, αν βρεις την πρακτική που επιθυμείς και έρθει η ώρα να έρθεις αντιμέτωπος με την συνέντευξη; Δες μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να περάσεις την συνέντευξη με επιτυχία.

Tips για την συνέντευξη:

Να μην είσαι αγχωμένη! Ο άνθρωπος που θα σου κάνει τη συνέντευξη πιθανότατα δεν θα σε «φάει»! Είναι απλά ο υπέυθυνος για να κρίνει αν «κουμπώνεις» με την εταιρεία και αντίστοιχα αν η εταιρεία «κουμπώνει» με σένα!Να έχεις μια καλή εμφάνιση! Προφανώς η εμφάνιση δεν θα πρέπει να είναι το βασικό για την έναρξη της συνεργασίας αλλά αν είσαι περιποιημένος υποσυνείδητα θα εντυπωθείς πιο έντονα στον άνθρωπο που κάνει τη συνέντευξη. Να δείχνεις αυτοπεποίθηση, ακόμα και αν στην πραγματικότητα έχεις πολύ άγχος! Μπορεί αν ακούγεται υπερβολικό αλλά αν δείξεις ότι ξέρεις τι θέλεις και πως να το αποκτήσεις έχεις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσεις εσύ την θέση! Δείξε στον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου ότι γνωρίζεις πράγματα για την εταιρεία του! Ευτυχώς ζούμε στην εποχή του internet και το google είναι σύμμαχος σου! Όσα περισσότερα ξέρεις για την εταιρεία στην οποία έχεις κάνει αίτηση τόσο καλύτερη εντύπωση θα αφήσεις στον υπεύθυνο της συνέντευξης.Πρέπει να μπορείς να υπερασπιστείς τον λόγο για τον οποίο επέλεξες αυτόν τον τομέα! Μία από τις βασικότερες ερωτήσεις που θα σου τεθεί είναι «γιατί δημοσιογραφία;» με λίγα λόγια θα πρέπει να ξετυλίξεις μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα το τι σε μαγνητίζει καιθέλεις να υπηρετήσεις το συγκεκριμένο πόστο. Όσο πιο ολοκληρωμένη απάντηση τόσο το καλύτερο!Να είσαι ευγενικός, ακόμα και αν έχεις απέναντί σου κάποιον κοντά στην δική σου ηλικία! Μπορεί ο άνθρωπος που θα σου κάνει τη συνέντευξη να σου έχει δώσει το ok να μιλάτε στον ενικό αλλά εσύ πρέπει να παραμείνεις τυπικός. Μην αρχίσεις να βρίζεις, όπως όταν μιλάς με τους κολλητούς σου, δεν θα εκτιμηθεί!Πρέπει να μπορείς να είσαι σε θέση να παρουσιάσεις το βιογραφικό σου Με λίγα λόγια μην βάλεις ψέματα, πέρα από το ότι ο κόσμος είναι μικρός δεν θα είσαι σε θέση να εξηγήσεις με λεπτομέρειες ότι σου ζητήσουν.Να τον κοιτάς στα μάτια! Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο σημαντικό είναι να έχεις οπτική επαφή με τον άλλον γιατί ο καθρέφτης της ψυχής μας είναι τα μάτια μας! Επίσης είναι απίστευτα μεγάλο δείγμα ότι είσαι ειλικρινής και ότι έχεις θάρρος!Πρέπει να ξέρεις σε ποιον απευθύνεσαι. Πέρα από το background check pου θα κάνεις για την εταιρεία καλό είναι να ψάξεις και αυτόν που θα σου κάνει το interview. Αν «πετάξεις» μία μικρή πληροφορία όπως… «είδα αυτό το κείμενο που είχες υπογράψει και με ενθουσιάσε η λεπτομέρεια…» θα δείξεις ότι πραγαμτικά σε ενδιαφέρει αυτή η θέση και έχεις ενδιαφέρον να γίνεις κομμάτι της ομάδας.Μην δείξεις ότι βιάζεσαι να φύγεις Αν αφήσεις να εννοηθεί ότι έχεις «κάτι καλύτερο να κάνεις» και βιάζεσαι να φύγεις τότε ο άνθρωπος που θα σε συναντήσει αθ πιστέψει ότι θα βιάζεσαι να σχολάσεις και να φύγεις όσο πιο μακρια γίνεται. Πίστεψε με αυτό είναι λάθος κίνηση!Δείξε στον εν δυνάμει εργοδότη σου ότι αξίζει να σε έχει στην ομάδα του. Αν με το «καλημέρα» αρχίσεις να δείχνει τις δυνα΄τοτητες σου (λέγοντας για παράδειγμα μία ιδέα που έχεις για κάποιο project) αυξάνεις κατά πολύ τις πιθανότητες να νιώσει ο άλλος ότι πραγματικά αυτή η ομάδα σε έχει ανάγκη!

Αν έχεις φτάσει μέχρι εδώ, σημαίνει ότι έχεις περάσει από τη συνέντευξη και βρίσκεσαι σε κάποιον χώρο εργασίας. Σίγουρα στην αρχή υπάρχουν πολλές δυσκολίες, μία από αυτές είναι και ο ανταγωνισμός. Νιώθεις ότι κάποιος από τους συναδέλφους σου σε βλέπει ανταγωνιστικά και σε αντιμετωπίζει περίεργα γιατί σε θεωρεί απειλή για την θέση του; Δες πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την ανταγωνιστική συμπεριφορά στον χώρο εργασίας.

Συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τον ανταγωνισμό στον χώρο εργασίας:

Το πρώτο βήμα είναι να ανακαλύψεις αν όντως κάποιος σε βλέπει έτσι.Το δεύτερο βήμα είναι να μην σε πιάσει πανικός, αν καταλάβεις ότι κάποιος σου δημιουργεί προβλήματα.Το τρίτο βήμα είναι να προστατέψεις την εικόνα σου. Μην τον εμπιστεύεσαι. Έχε τον από κοντά, για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα προσπαθήσει να σε βλάψει ή να σου δημιουργήσει πρόβλημα στη δουλειά.Το τέταρτο βήμα είναι να του μιλήσεις. Εξήγησέ του ότι δεν έχει να φοβηθεί κάτι από σένα και ότι ο καθένας είναι μοναδικός σε αυτό που έχει αναλάβει να κάνει.Το πέμπτο βήμα είναι να πάρεις άλλα μέτρα αν δεις ότι η κατάσταση δεν αλλάζει. Μίλησε σε κάποιον, χωρίς να φοβάσαι. Αν το κάνεις αυτό, δεν σημαίνει ότι «καρφώνεις» τον συνάδελφό σου. Απλά αναζητάς βοήθεια. Η σιωπή και η ανοχή φέρνει χειρότερα αποτελέσματα.Και ένα μικρό μυστικό!

Ό,τι κι αν υπομένεις από συναδέλφους, σε καμία περίπτωση μην γίνεις σαν αυτούς. Δώσε το παράδειγμα, διατήρησε την ψυχραιμία σου και δράσε άμεσα και με επαγγελματισμό. Αν το θέμα προχωρήσει, εσύ θα έχεις εξασφαλίσει και προστατέψει την αξιοπρέπειά σου και αυτό θα κάνει καλή εντύπωση στους ανώτερούς σου.

Photo: Her Campus, Entrepreneur, ERASMUS+ Student Mobility for Placement, Organised Life and Mind, The Economic Times, neolaia.gr

The post Η πρακτική άσκηση δεν είναι εύκολη αλλά μπορώ να σου την κάνω παιχνιδάκι – Συμβουλές για να πετύχεις! appeared first on iPop.

Keywords
ελλαδα, erasmus, tips, εταιρεία, εμφάνιση, google, συγκεκριμένο, background, μακρια, project, σημαίνει, photo, life, times, neolaia, ipop, βιογραφικο, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, www.google.gr, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, δικαιολογητικα, αποτελεσματα, ipop, το θεμα, αιτηση, βημα, δουλεια, εργασια, θεμα, περιεργα, προγραμμα, τηλεφωνο, τυχη, ψεματα, ωρα, times, αξιζει, ανεργια, ανθρωπος, αξιοπρεπεια, απιστευτα, απλα, αυτοπεποιθηση, αφορμη, βοηθεια, γινεται, γνωριμια, δευτερο, δυνατοτητα, δειξε, δηλωσεις, δικη, δειχνει, δωσει, δειγμα, ευκαιρια, ευκολο, ειλικρινης, υπαρχει, εμφάνιση, εποχη, επιτυχια, εταιρεία, ζωη, ιδεα, ηλικια, υπηρεσια, θεωρια, εικονα, κειμενο, λαθος, λεπτομερειες, λογια, λογο, μακρια, ματια, μικρο, μπορεις, μυαλο, νοοτροπια, ξεκινημα, ομαδα, παντα, οτι αξιζει, περιβαλλον, πιθανοτητες, προβληματα, προγραμματα, πτυχιο, σελιδες, σιγουρα, σιγουρος, συγκεκριμένο, συνεχεια, σιωπη, φοβασαι, χειροτερα, ψυχραιμια, background, δωσε, erasmus, ερωτησεις, για σενα, χωρα, κομματι, life, neolaia, νιωθεις, πιστεψε με, σημαίνει, tips, θεσεις, θετικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα