Η φορολογία επηρεάζει την θέρμανση του Χειμώνα -Οι τιμές πετρελαίου και αερίου

12:38 9/10/2016 - Πηγή: iPop

Η φορολογία επηρεάζει την θέρμανση του Χειμώνα και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι επηρεάζει τις τιμές πετρελαίου και αερίου με αποτέλεσμα να φέρνει ανατροπές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Πιο συγκεκριμένα, κοντά στα 93 λεπτά το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

κατά την έναρξη της περιόδου διάθεσης του προϊόντος το ερχόμενο Σάββατο 15 Οκτωβρίου. Σε αντίθεση με το πετρέλαιο θέρμανσης, όπου η τιμή του με βάση τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου, είναι αυξημένη, σε σχέση με πέρυσι, το φυσικό αέριο θα είναι σημαντικά χαμηλότερο, σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της υποχώρησης των διεθνών τιμών, αλλά και της επικείμενης – τον Ιανουάριο – μείωσης της φορολογίας.

Για την ακρίβεια, πέρσι τον Οκτώβριο, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμάνθηκε στα 83 – 85 λεπτά δηλαδή 10 λεπτά το λίτρο χαμηλότερα σε σχέση με τις φετινές προβλέψεις. Σ’ αυτό βασικός παράγοντας είναι η άνοδος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (από 23 σε 28 λεπτά το λίτρο) και του ΦΠΑ από 23% σε 24%, ενώ κατά ένα λεπτό περίπου υψηλότερες είναι και οι τιμές διυλιστηρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναμένεται να παρουσιάσει αύριο σε εκδήλωση ο Σύνδεσμος των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, οι φόροι καλύπτουν το 51,1% της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης (έναντι 32,1 % που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος), 68,3 % της λιανικής τιμής της βενζίνης (66,2 % στην ΕΕ) και 51,3 % του πετρελαίου κίνησης (61,4 % στην ΕΕ).

Στην αντίπερα όχθη είναι η διαμόρφωση της τιμής του φυσικού αερίου το οποίο άγγιξε φέτος τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 ετών και είναι για το τρέχον έτος κατά μέσο όρο 19% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, η τιμή του φυσικού αερίου το Σεπτέμβριο από την ΕΠΑ Αττικής, διαμορφώθηκε σε 4,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,04896 Euro/KWh) που σημαίνει ότι το αέριο είναι 39% φθηνότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης (44% αν υπολογιστεί η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο από τις 15 Οκτωβρίου) και 74% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Επιπλέον, από 1ης Ιανουαρίου ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο οικιακό τιμολόγιο θα μειωθεί σε 0,11 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,00108Euro/KWh) από 0,54 λεπτά (0,00540 Euro/KWh) που είναι τώρα, εξέλιξη που με τα σημερινά δεδομένα οδηγεί σε επιπλέον μείωση της τάξης του 10% της τελικής τιμής του φυσικού αερίου (από 4,9 σε 4,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

The post Η φορολογία επηρεάζει την θέρμανση του Χειμώνα -Οι τιμές πετρελαίου και αερίου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα