Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από τις φονικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες- Αναλυτικά το κείμενο ανάληψης ευθύνης- Φρούριο η Ευρώπη

15:52 22/3/2016 - Πηγή: iPop

Συνεχώς αυξάνονται τα θύματα των φονικών εκρήξεων που έσπειραν τον πανικό στην Ευρώπη και βύθισαν στο πένθος την πόλη των Βρυξελλών. Τα πάντα μένουν παγωμένα στο Βέλγιο, ενώ ο στρατός και η αστυνομία βρίσκονται επί ποδός. Η μαύρη Τρίτη ξύπνησε τις μνήμες των επιθέσεων στην Πόλη του Φωτός που έκαναν όλο το πλανήτη να θρηνεί. Την ίδια στιγμή η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε φρούριο. Οι πτήσεις ακυρώνονται και τα μέτρα ασφάλειας συνεχώς αυξάνονται. Να τονισθεί πως το απόγευμα

της Τρίτης δόθηκε στη δημοσιότητα και το κείμενο ανάληψης της ευθύνης της επίθεσης το οποίο φέρει την υπογραφή του Ισλαμικούς Κράτους.

Σε δύο βασικούς υπόπτους φαίνεται να εστιάζουν τις έρευνες τους οι βελγικές αρχές. Οι άνδρες της αστυνομίας βρίσκονται στους δρόμους της Βελγικής πρωτεύουσας από το πρωί και έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τους τρομοκράτες που συνδέονται με τις εκρήξεις.

Το πρακτορείο Amaq έδωσε στην δημοσιότητα το κείμενο της ανάληψης ευθύνης για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες:

«Οι μαχητές του Ισλαμικού κράτους πραγματοποίησαν σειρά βομβιστικών επιθέσεων με εκρηκτικές ζώνες και συσκευές, την Τρίτη, με στόχο ένα αεροδρόμιο και ένα κεντρικό σταθμό του μετρό στο κέντρο των Βρυξελλών, της πρωτεύουσας του Βελγίου, μιας χώρας που συμμετέχει στο διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους άνοιξαν πυρ μέσα στο αεροδρόμιο Zaventem, πριν αρκετοί από αυτούς πυροδοτήσουν τις εκρηκτικές ζώνες τους, ενώ ένας βομβιστής πυροδότησε την εκρηκτική-μαρτυρική ζώνη του στο σταθμό του μετρό Maelbeek. Οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερους από 230 νεκρούς και τραυματίες».

Σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος των Βρυξελλών, Yvan Mayeur, είπε ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στο μετρό αλλά συμπλήρωσε πως «είναι πολύ νωρίς να πούμε ακριβή αριθμό θυμάτων».

Ο Δήμαρχος επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν 106 τραυματίες από την έκρηξη στο μετρό.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας του Βελγίου, Maggie de Block, 14 είναι οι νεκροί και 92 οι τραυματίες από τις εκρήξεις του αεροδρομίου.

Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε λεπτό- λεπτό για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις Βρυξέλλες.Οι οδηγίες προς τους Βέλγους πολίτες μετά την επίθεση στις Βρυξέλλες:Το επίπεδο συναγερμού 4 θα παραμείνει για όλο το ΒέλγιοΟι πολίτες πλέον δεν χρειάζεται να μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τουςΤα ΜΜΜ θα ξεκινήσουν την επαναλειτουργίας τους ξανά στις 17:00 –ώρα ΕλλάδαςΘα υπάρχουν επιπλέον μέτρα ασφαλείαςΟι γραμμές 2 και 6 του μετρό των Βρυξελλών θα επαναλειτουργήσουν κανονικάΤα σχολεία μπορούν να επιστρέψουν σε κανονική λειτουργίαΟι πολίτες πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις:

Πολλές είναι οι χώρες οι οποίες αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας τους μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις στο διεθνές αεροδρόμιο και σε σταθμό του μετρό των Βρυξελλών.

Συγκεκριμένα, η βρετανική αστυνομία τόνισε σε ανακοίνωση της ότι εντείνει τα μέτρα ασφαλείας σε βασικά σημεία σε όλη τη χώρα μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες. Ο Μαρκ Ρόουλι, ο οποίος είναι πλέον υψηλόβαθμος αξιωματικός σε θέματα τρομοκρατίας στη Βρετανία τόνισε:

Στο Λονδίνο συγκεκριμένα, η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει κινητοποιήσει επιπλέον αξιωματικούς, οι οποίοι θα πραγματοποιούν εμφανείς περιπολίες σε βασικά σημεία σε όλη την πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου μεταφορών

Και πρόσθεσε:

Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις βελγικές αρχές και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση

«Στην ίδια βαθμίδα παραμένει ο συναγερμός ασφαλείας στη Βρετανία» τόνισε ο ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μετά από την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, Cobra.

Ο Ντ.Κάμερον τόνισε πως: «Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας συλλέγουν ακόμα πληροφορίες για τα χτυπήματα στη βελγική πρωτεύουσα και αν διαπιστωθεί ότι προκύπτει κάποια άμεση απειλή για τη χώρα τότε και η Βρετανία θα αυξήσει το επίπεδο του συναγερμού ασφαλείας. Το επίπεδο αυτό αποτιμάται διαρκώς».

Τα μέτρα ασφαλείας της ενισχύει και η Γερμανία στα αεροδρόμια και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Ενώ παράλληλα αυξάνονται οι έλεγχοι στα σύνορα με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, συνέστησε στους πολίτες της χώρας του να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Βέλγιο μετά τις σημερινές βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Και σε συνέντευξη του είπε:

«Αυξήθηκαν οι έλεγχοι από την αστυνομία και τον στρατό στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στη χώρα».

Η αστυνομία στη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία έχει επίσης ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και δημόσιους χώρους.

Η αστυνομία της Δανίας αναφέρει χαρακτηριστικά:

Είμαστε ενήμεροι για το τι συνέβη στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου θα δείτε περισσότερη αστυνομία στο αεροδρόμιο και σε κύρια σημεία στην Κοπεγχάγη

Και η αστυνομία στη Σουηδίας δήλωσε ότι ενισχύει την παρουσία της στα αεροδρόμια και έλαβε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε άλλους δημόσιους χώρους.

Στην απόφαση των ευρωπαϊκών οργάνων να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού στο «πορτοκαλί» εστίασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς ο οποίος τόνισε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, βρίσκεται στο κτίριο της Κομισιόν μαζί με τους επιτρόπους Γκεοργκίεβα και Αβραμόπουλο ενώ είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους προέδρους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών οργάνων, με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τη Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

Επίσης ο Μ. Σχοινάς τόνισε:«Μένουμε ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατική απειλή».

Μέτρα και στην Αθήνα:

Σε ετοιμότητα βρίσκεται από το πρωί και η Ελληνική Αστυνομία.

Στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιούνται, συνεχώς συσκέψεις για την αξιολόγηση της κατάστασης. Μάλιστα, έχουν δοθεί και εντολές προς τις αστυνομικές υπηρεσίες για τη λήψη αυξημένων μέτρων σε αεροδρόμια και μετρό.

Αυξημένα είναι και τα μέτρα ασφαλείας για την περιφρούρηση στόχων, κυρίως βελγικού, γαλλικού και ολλανδικού ενδιαφέροντος αλλά και άλλων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Να τονισθεί πως το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες έχει ανέβει στο νούμερο 4, όπως ακριβώς είχε γίνει και μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά τη σύλληψη του Salah Abdeslam που είχε προειδοποιήσει για επιθέσεις στις Βρυξέλλες χωρίς, όμως, να έχει επιβεβαιωθεί ότι τα δύο γεγονότα συνδέονται.

Δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες, ενώ στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ προσγειώθηκε η πτήση της Aegean που αναχώρησε από την Αθήνα για Βρυξέλλες το πρωί της Τρίτης.

Για πληροφορίες στο αεροδρόμιο για συγγενείς και φίλους το αεροδρόμιο έχει ανοίξει γραμμές επικοινωνίας (0032) (0)2/753.73.00.

Καλά στην υγεία τους είναι οι μαθητές του λυκείου των Αγράφων που βρίσκονται στην πόλη των Βρυξελλών οι οποίοι δημοσίευσαν σχετικό video.

photo:Aris Oikonomou / SOOC

The post Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από τις φονικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες- Αναλυτικά το κείμενο ανάληψης ευθύνης- Φρούριο η Ευρώπη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα