Η ενημέρωση θέλει θυσίες: Συναισθηματικά και αλκοολικά προβλήματα για τους δημοσιογράφους

10:58 20/5/2017 - Πηγή: iPop

Η ενημέρωση θέλει θυσίες και η εργασία του δημοσιογράφου είναι ιδιαίτερα απαιτητική, όπως όλοι γνωρίζουμε. Αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να μην έχει αντίκτυπο σε διάφορους τομείς των ατόμων που ασχολούνται επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα οι δημοσιογράφοι υποφέρουν από συναισθηματικά και αλκοολικά προβλήματα.

Για την «Μελέτη για την ψυχική ανθεκτικότητα των δημοσιογράφων», η νευροεπιστήμονας Δρ Tara Swart μελέτησε δημοσιογράφους και διαπίστωσε ότι παρά τα σταθερά ωράρια εργασίας,

τα απρόβλεπτα χρονοδιαγράμματα εργασίας και ο αλκοολισμός καθιστούν τους δημοσιογράφους πολύ ανθεκτικούς στις πιέσεις. Οι δημοσιογράφοι είναι αρκετά ανθεκτικοί στις πιέσεις λόγω της υψηλής αίσθησης του σκοπού.

«Οι δημοσιογράφοι αναμφισβήτητα υπόκεινται σε μια σειρά πιέσεων στην εργασία και στο σπίτι, αλλά το νόημα και ο σκοπός που αποδίδουν στο έργο τους συμβάλλει στο να τους βοηθήσει να παραμείνουν διανοητικά ανθεκτικοί», ανέφερε η κ. Swart στη μελέτη της.

Η μελέτη είχε ένα εξαιρετικά μικρό μέγεθος δείγματος, ακόμη και για ένα επάγγελμα το οποίο είχε 54.000 θέσεις εργασίας το 2014, σύμφωνα με το Γραφείο Εργασίας και Στατιστικής των ΗΠΑ. Μόνο 21 δημοσιογράφοι ολοκλήρωσαν την έρευνα και άλλοι 10 ολοκλήρωσαν ορισμένα στοιχεία της έρευνας. Η κ. Swart ξεκίνησε με 90 δημοσιογράφους που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στη μελέτη, αλλά πολλοί από αυτούς «αυτοαποκλείστηκαν εξαιτίας της χρήσης αντικαταθλιπτικών».

Από τη θετική πλευρά, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι δημοσιογράφοι έχουν αυξημένη την ικανότητα να σκέφτονται «outside of the box», αλλά και να κάνουν συνδέσεις με πράγματα που δεν μπορούν να δουν οι υπόλοιποι!

Απ’ την άλλη πλευρά, οι δημοσιογράφοι της μελέτης εμφάνισαν μειωμένη «εκτελεστική λειτουργία», το μέρος του νου που κάνει πολύπλοκες αποφάσεις, διαχειρίζεται το χρόνο και βοηθάει στην ολοκλήρωση των καθηκόντων.

Η χαμηλή εκτελεστική λειτουργία σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι δυσκολεύονται να «ρυθμίσουν τα συναισθήματα, να καταπνίξουν τις προκαταλήψεις, να λύσουν σύνθετα προβλήματα, να μεταπηδήσουν μεταξύ των καθηκόντων και να σκέφτονται με ευελιξία και δημιουργικότητα», αναφέρει η μελέτη.

Οι δημοσιογράφοι επίσης αποστασιοποιούνται εύκολα και δυσκολεύονται να χαλαρώσουν το μυαλό τους, καθώς συχνά ανησυχούν για το μέλλον και εκφράζουν τη λύπη τους για το παρελθόν.

Τα παραπάνω στοιχεία οδήγησαν και σε ορισμένα άλλα ευρήματα: Οι δημοσιογράφοι πίνουν υπερβολικό αλκοόλ και δεν πίνουν αρκετό νερό.

Συγκεκριμένα, οι δημοσιογράφοι βρίσκονται στο 20% των Αμερικανών για την κατανάλωση αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, είναι 15 ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες και 8 ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες.

The post Η ενημέρωση θέλει θυσίες: Συναισθηματικά και αλκοολικά προβλήματα για τους δημοσιογράφους appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα