Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη «Μπλε Φάλαινα» και πώς να προφυλάξετε τα παιδιά σας

09:48 20/5/2017 - Πηγή: iPop

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας συνιστά την προσοχή όλων σχετικά με το διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα». Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το παιχνίδι καθώς και πως να προφυλαχθείτε.

Τι είναι η «Μπλε Φάλαινα» σύμφωνα με το κέντρο;

Σε ένα από τα πλέον επικίνδυνα παιχνίδια με την ονομασία «Μπλε Φάλαινα» διαδικτυακές ομάδες δραστηριοποιούνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσελκύουν παιδιά στην εφηβεία, εκμεταλλευόμενες τις ιδιαιτερότητες αυτής της ηλικιακής φάσης. Σε καθημερινή βάση, ο διαχειριστής του παιχνιδιού αναθέτει

επικίνδυνες αποστολές στους παίχτες που συμμετέχουν, αποστολές που περιλαμβάνουν από αυτοτραυματισμούς, εγχειρήματα που μπορούν να αποβούν μοιραία για τη ζωή, μέχρι και προτροπές για αυτοχειρία.

Πόσο διαρκεί το παιχνίδι;

Το «παιχνίδι» διαρκεί 50 μέρες και η εγκατάλειψή του είναι δυνατή αλλά δύσκολη. Αν κάποιος παίχτης ανακοινώσει ότι αποχωρεί, τότε ο διαχειριστής αρχίζει τις απειλές, προκειμένου να τον εξαναγκάσει να παραμείνει στο παιχνίδι. Αν το κοινωνικό δίκτυο καταφέρει να εντοπίσει και να μπλοκάρει την «ομάδα» των διαχειριστών, η ομάδα επανέρχεται μέσω νέου λογαριασμού. Ονομάζεται παιχνίδι γιατί έχει συγκεκριμένους κανόνες και τελετουργικό, αλλά δεν είναι application, δεν μπορεί, δηλαδή, να το βρει κάποιος μέσω εφαρμογής

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, τέτοιες «ομάδες» υπάρχουν σε Ρωσία, Ουκρανία, Καζακστάν και Κιργισία. Στη Ρωσία, οι «ομάδες θανάτου» συνδέονται με 130 αυτοκτονίες παιδιών σε ένα εξάμηνο, επίσης έχει σημάνει συναγερμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς αναφέρεται πως έχουν υπάρξει μεμονωμένα κρούσματα σε ευρωπαϊκές χώρες.

Γι’ αυτό, ο ευρωπαϊκός οργανισμός INHOPE, μέλος του οποίου είναι η SafeLine, έκανε αναλυτική ενημέρωση στα μέλη του για το παιχνίδι αυτό.

Στην Ελλάδα, πρόσφατα γίνονται καταγγελίες στην αστυνομία για μεμονωμένα κρούσματα, τα οποία ερευνώνται. Επίσης γίνονται αναφορές και για άλλα κρούσματα τα οποία αποκαλύπτονται μέσα από δημοσιεύματα μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας λέει στους γονείς να είναι «ιδιαίτερα προσεκτικοί», να έχουν επικοινωνία με τα παιδιά τους, να παρακολουθούν προσεκτικά τις διαδικτυακές δραστηριότητές τους και να τα ενημερώσουν για τα επικίνδυνα αυτά παιχνίδια.

Tο Κέντρο τονίζει επίσης ότι είναι επίσης σημαντικό, να μην διεγείρουμε την περιέργεια των παιδιών σχετικά με το παιχνίδι αυτό κρατώντας χαμηλούς τόνους.

Πώς να προφυλάξετε τα παιδιά σας

Σύμφωνα με το Κέντρο αν κάποιος γονέας ή γενικά κάποιος έχει παρατηρήσει περίεργη συμπεριφορά παιδιού η οποία να ταιριάζει με όσα προαναφέρθηκαν, να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους παρακάτω τρόπους:

Τηλεφωνικά στο 11188Στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.grΜέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙDΜέσω twitter: @CyberAlertGR.

The post Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη «Μπλε Φάλαινα» και πώς να προφυλάξετε τα παιδιά σας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα