Η Ε.Ε. γίνεται 60 χρονών και χαράσσει νέα πορεία

11:13 25/3/2017 - Πηγή: iPop

60 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, οι «27» της Ε.Ε. και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών επιστρέφουν στην ιταλική πρωτεύουσα, σε μια Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα αποτιμήσει την μέχρι στιγμής πορεία της Ένωσης, ενώ θα ληφθούν αποφάσεις για τις προτεραιότητες και τον τρόπο αντιμετώπισης των προκλήσεων για την επόμενη δεκαετία.

Οι εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια της Ε.Ε. λαμβάνουν χώρα εκεί όπου το 1957 υπεγράφη η Συνθήκη, στο Καπιτώλιο. Εκεί θα υπογραφεί και η Διακήρυξη της Ρώμης.

Ποιοι θα είναι κεντρικοί ομιλητές;

Ο Ιταλός πρωθυπουργός P. Gentiloni, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού

Κοινοβουλίου Antonio Tajani , ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Joseph Muscat και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J. C. Juncker.

Στο τέλος της Συνόδου θα ληφθεί η οικογενειακή φωτογραφία και θα ακολουθήσει γεύμα, το οποίο θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο Quirinale.

Μια επέτειος με συγκρούσεις

Μπορεί η Ε.Ε. να γιορτάζει 60 χρόνια ενότητας, ωστόσο, η επέτειος γίνεται στο φόντο εσωτερικών συγκρούσεων. Η συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε. έγινε κυρίως απ’ την κλειστή ομάδα των «ισχυρών» (τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία), ενώ διαφωνίες υπήρξαν και με το κείμενο της διακήρυξης.

Η Ελλάδα επέμεινε να υπάρχει αναφορά στη φράση «μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία σέβεται το εργασιακό κεκτημένο σε όλα τα κράτη-μέλη της», ωστόσο, στο τελικό προσχέδιο της διακήρυξης δεν αναφέρεται η φράση.

Photo: EPA/ANGELO CARCONI

The post Η Ε.Ε. γίνεται 60 χρονών και χαράσσει νέα πορεία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα