«Η μπαλάντα της ζήλιας»: Ψυχοθεραπεία και ζήλια παντρεύονται στο νέο βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη

15:17 1/11/2016 - Πηγή: iPop

Tι γίνεται όταν η ζήλια βγαίνει εκτός ορίων και γίνεται ανεξέλεγκτη; Πόσο μπορεί η ψυχοθεραπεία να βοηθήσει μια γυναίκα που υποφέρει απ’ τη ζήλια; Αυτά και άλλα ερωτήματα βρίσκουν την απάντησή τους στο νέο βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη «Η μπαλάντα της ζήλιας» που κυκλοφορεί στις 10 Νοεμβρίου απ’ τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η Μάρω Βαμβουνάκη λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία του βιβλίου μιλάει στο iPop.gr για τον κόσμο όπου η ζήλια μπλέκεται με την ψυχοθεραπεία αναζητώντας απαντήσεις.

Πάρτε
μέρος στο διαγωνισμό για να διεκδικήσετε τρία αντίτυπα του βιβλίου «Η μπαλάντα της ζήλιας»

Μπορείτε να διεκδικήσετε τρία αντίτυπα του βιβλίου «Η μπαλάντα της ζήλιας» κάνοντας like και share στο προφίλ σας στο Facebook το σχετικό post που θα βρείτε στη σελίδα του iPop.gr στο Facebook.

«Η μπαλάντα της ζήλιας»: Ψυχοθεραπεία και ζήλια παντρεύονται στο νέο σας βιβλίο. Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας δημιούργημα.Πάντα με γοήτευαν κείμενα που μετέφεραν αυτήν τη μαγική, θεατρική ίσως, διαδικασία της ψυχανάλυσης. Με μάγεψε και στην αληθινή μου ζωή, σαν αναλυόμενη πρώτα, σαν θεραπεύτρια επί χρόνια μετά. Κατεβαίνεις σε ένα βυθό σου απρόβλεπτο, σαγηνευτικό, άγνωστο, και πολύ συχνά ιαματικό. Ανακουφιστικό έστω. Πρόκειται για περιπέτεια, θρίλερ και ποίηση μαζί.Στο βιβλίο παρακολουθούμε μια σειρά συνεδριών ανάμεσα σ’ έναν ψυχοθεραπευτή και μια γυναίκα που υποφέρει απ’ τη ζήλια. Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η ζήλια κατά την άποψή σας;Μα, ναι!.. Είναι ακραία επικίνδυνη η ζήλια. Ιδίως η ερωτική. Ξεκινά από τα απλά αντίποινα του ” σε πληρώνω με το ίδιο νόμισμα”, και φτάνει μέχρι την αποτρόπαια απελπισία της Μήδειας. Δέστε στις ειδήσεις πόσα εγκλήματα πάθους γίνονται κάθε λίγο από πλάσματα που μέχρι χθες ήταν ήπια και λογικά. Διάβαζα πως αυτά, τα συχνά ειδεχθή, εγκλήματα που εκτελεί από ζήλια ένας ερωτευμένος ξεπερνούν τους θανάτους από τροχαία!…Τελικά θεραπεύεται η ζήλια;Δύσκολα θεραπεύεται, προέρχεται από ανασφάλεια σφηνωμένη βαθιά στο υποσυνείδητο και από τα πιο πρώιμα παιδικά χρόνια. Οπωσδήποτε το βάσανο μπορεί να βοηθηθεί σε συνεργασία με ειδικό, με την επίγνωση και τον εντοπισμό του παλιού τραύματος που την έθρεψε. Πάντα η συνειδητοποίηση ωριμάζει τον άνθρωπο και τον στηρίζει να διαχειρίζεται τα πάθη του και τα παθήματά του.Πόσο διαφορετικά θεωρείτε ότι θα εκλάβει κάποιος τα όσα διαδραματίζονται στο βιβλίο ανάλογα με το ρόλο που παίζει η ζήλια στη ζωή του;Τα πάντα ερμηνεύονται με κριτήριο τον εαυτό μας. Τα πάντα! Δεν αποφεύγεται αυτό σε κανένα έργο, σε κανένα συμβάν. Ό,τι γνωρίζουμε, από τα βιώματά μας το γνωρίζουμε, και στα βιώματά μας ανατρέχουμε προκειμένου να καταλάβουμε ό,τι νέο μας πέσει μπροστά μας. Πόσο περισσότερο όταν πρόκειται για επώδυνα αισθήματα που μας αφορούν.Η ψυχοθεραπεία αποτελεί ακόμα ταμπού στην Ελλάδα του σήμερα;Πιστεύω πως έχει κατά πολύ αλλάξει η γνώμη του κόσμου για την ψυχοθεραπεία. Διαβάζει βιβλία, βλέπει ταινίες, από δραματικές ως τις απολαυστικές του αιωνίως αναλυόμενου Γούντι Άλεν, ακούει φίλους να το συζητούν. Και κυρίως πονάει από την μοναξιά των μεγάλων πόλεων. Και ο ψυχικός πόνος στο τέλος παρακάμπτει τα ταμπού γιατί δεν υποφέρεται.Μια ευχή ενόψει της κυκλοφορίας του βιβλίου;Εύχομαι να βοηθήσει κάποιους να ασχοληθούν με την αυτογνωσία τους. Είναι ανακούφιση αλλά και απόλαυση η διαδικασία τού να μάθω λίγο ποιος τελικά είμαι. Να ασχοληθώ με τις αιτίες που φέρομαι έτσι ή αλλιώς. Με τα ανεξέλεγκτα που με γονατίζουν. Όταν ψάξεις πηγές και αιτίες, σπάει το απόστημα και καθαρίζει η παλιά πληγή που τυφλά και μάταια σε επηρεάζει. Είναι πολύς ο μάταιος πόνος μέσα και γύρω μας…Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μια σειρά συναντήσεων ανάμεσα σε έναν μεσήλικο ψυχοθεραπευτή και μια νεαρή γυναίκα που υποφέρει από τα πάθη της ζήλιας. Εκείνος σημειώνει για το περιστατικό:

Επειδή κι εγώ έχω ζηλέψει πολύ στη ζωή μου, γνωρίζω το μαρτύριο. Μιλάμε για σφαγείο, για φωτιά που τρώει σωθικά, εσωτερικά όργανα, τον μεταβολισμό σου. Μερίδα της ιατρικής επιστήμης θεωρεί ότι η ζήλια ευθύνεται για οργανικές αρρώστιες, για κακοήθειες. Ο μαύρος σπόρος της φυτεύεται σε κάθε κύτταρο, στα δόντια, στα μαλλιά, στα νύχια. Παραλογίζεσαι, εξευτελίζεσαι. Καταντάς γελοίος κι επικίνδυνος για σένα και τους άλλους. Συγγενεύει στενά με το μίσος, και το μίσος είναι ταυτοχρόνως το έγκλημά σου και η τιμωρία σου.

«Θεραπεύεται;» με ρωτούν εναγωνίως οι ασθενείς μου. Πότε ναι, κάπως, πότε όχι, είναι δύσκολο! Χρειάζεται και κάποιο θαύμα ο ψυχολόγος για βοηθό του, όπως σε κάθε θεραπεία άλλωστε. Ευτυχώς που τα θαύματα συμβαίνουν.

Όμως η ζήλια είναι η πιο ικανή προξενήτρα. Οι μοιχείες φτάνουν σε πυρακτωμένα πάθη όσο υφίσταται σύζυγος. Έτσι και βγει διαζύγιο και ο αντίζηλος εκλείψει, έτσι και το πεδίο μαχών καταλαγιάσει σε λιβάδι ειρηνικό, η φλόγα υποχωρεί, σβήνει ίσως.

Μια ψυχοθεραπεία πρέπει να είναι αγωγή φωτεινής ειλικρίνειας, πορεία προς την επίγνωση και την καλοσύνη. Μακριά από εμένα η ηθικολογία και δεν το παίζω ιεροκήρυκας, αλλά η καλοσύνη είναι ελευθερία.

Θεραπεύεται η ζήλια; Η Ευτυχία Μανωλαράκη, σύμβουλος ψυχικής υγείας, απαντάει

Τι είναι η ζήλια;

Η ζήλια είναι η αίσθηση ότι κάποιος δεν μας δίνει την αξία που έχουμε και θα μας εγκαταλείψει. Η αίσθηση ότι μας παραμελεί, δεν νοιάζεται για εμάς, δεν μας αγαπάει. Η ζήλια δεν είναι ψυχοπαθολογία, δεν είναι αναγνωρισμένη σαν ψυχολογική διαταραχή, είναι έντονο συναισθηματικό γεγονός

Μπορεί να θεραπευτεί;

Θα έλεγα ότι βοηθάει η επίγνωση και η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει για να διορθωθεί η ζήλια. Ο ψυχολόγος δεν θα δώσει έναν μπούσουλα στον πελάτη αλλά ο ίδιος θα βρει μόνος του το τι τον ωθεί να βιώσει αίσθημα βίας και θα το διορθώσει μόνος του. Θεραπεύεται αλλά είναι πάρα πολύ βαθύ.

The post «Η μπαλάντα της ζήλιας»: Ψυχοθεραπεία και ζήλια παντρεύονται στο νέο βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα