Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ κατά του Eide-Λακκοτρύπης: «Δεν θα δοθούν τώρα λεπτομέρειες για τη γεώτρηση»

16:28 23/7/2017 - Πηγή: iPop

Βαριές κατηγορίες εναντίον του Espen Barth Eide, εξέδωσε σε ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έδωσε απαντήσεις σε όσα ανέφερε ο κ. Eide σε μία από τις συνεντεύξεις του.

Σχεδόν δύο εβδομάδες έχουν περάσει από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά και ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Espen Barth Eide, σε συνεντεύξεις που παραχωρεί αμφισβητεί τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής και ελληνικής πλευράς.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών φανερά ενοχλημένο, εξέδωσε ανακοίνωση που κατηγορεί

τον κ. Eide για την αντικειμενικότητα του και την τάσης να παίρνει το μέρος της τουρκικής πλευράς.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Απορούμε γιατί ο κ. Eide δίνει συνεντεύξεις μόνο σε ελληνόφωνα έντυπα. Περιμένουμε δε πότε θα μιλήσει και σε εφημερίδα της Τουρκίας και θα εξηγήσει τις ευθύνες της τελευταίας για την κατάρρευση των συνομιλιών.

Τον καλούμε εν τω μεταξύ να μας διευκρινίσει. Δέχθηκε ή όχι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου την κατάργηση των «παρεμβατικών δικαιωμάτων» και της Συνθήκης Εγγυήσεως από την πρώτη μέρα της λύσης, όπως σαφώς δηλώνει ο κ.Eide σε μία από τις πολλές του συνεντεύξεις;
Γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε το αντίθετο τόσο μέσα στη Διάσκεψη όσο και δημόσια. Εκτός και αν ο κ.Eide βρισκόταν σε άλλη Διάσκεψη ή ήθελε να ακούσει διαφορετικά πράγματα…
Απ’ ό,τι φαίνεται ο κ.Eide προβαίνει σε δηλώσεις ως κάποιος που έχει πρόθεση να παραιτηθεί από μεσολαβητής του ΟΗΕ ενόψει της, ως φαίνεται, πιο ικανοποιητικής θέσης του Εκπροσώπου Τύπου της Τουρκικής Κυβέρνησης. Η φράση του στην ίδια συνέντευξη «δεν το είπε ακριβώς έτσι ο κ.Çavuşoğlu» είναι ενδεικτική της μετακίνησης που κάνει»

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι το πρόγραμμα της γεώτρησης στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ προχωρεί κανονικά και ότι δηλώσεις θα γίνουν, όταν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, είτε θετικό είτε αρνητικό, ενώ πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε σε θετικό αποτέλεσμα».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η καλύτερη απάντηση που μπορεί να δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην προκλητικότητα της Τουρκίας, είναι να συνεχίσει να ολοκληρώνει τον ενεργειακό της σχεδιασμό».

Ερωτηθείς εάν η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζεται με άλλες χώρες, με τις οποίες υπάρχει συνεργασία στα ενεργειακά θέματα, όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και ο Λίβανος, ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε: «Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια διαμορφώσαμε αυτή τη στρατηγική, να χτίσουμε και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με τα γειτονικά κράτη πρωτίστως, αλλά και με άλλα κέντρα επιρροής, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι».

The post Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ κατά του Eide-Λακκοτρύπης: «Δεν θα δοθούν τώρα λεπτομέρειες για τη γεώτρηση» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα