Γιατί όλοι αποφάσισαν να αλλάξουν τα μαλλιά τους στην καραντίνα; Οι ειδικοί απαντούν -επιτέλους!

20:46 18/4/2020 - Πηγή: iPop

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις αναρωτηθεί και εσύ “γιατί όλοι αποφάσισαν να αλλάξουν τα μαλλιά τους στην καραντίνα;”. Ή μάλλον υπάρχει, αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί απαντούν -επιτέλους- σ’ αυτό το ερώτημα που τριβελίζει το μυαλό των περισσοτέρων από εμάς.

Αν έχεις έστω και ένα λογαριασμό σε κάποιο social media, θα έχεις παρατηρήσει πως ένας αρκετά σημαντικός αριθμός των συνανθρώπων μας έχει μπει στη διαδικασία να κουρέψει-ξυρίσε-βάψει τα μαλλιά του. Και κάπου εκεί εσύ -και εγώ-

θα αναρωτήθηκες γιατί αποφάσισαν να προβούν σε μία τόσο δραστική κίνηση, όπως το να αλλάξουν τα μαλλιά τους στην καραντίνα.

Στην πραγματικότητα, από τα μέσα Μαρτίου, περίπου τη στιγμή που εφαρμόστηκαν οι οδηγίες να κρατήσουμε τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, εκατοντάδες videos έχουν εμφανιστεί στο TikTok και το Instagram με άτομα που κάνουν κάθε είδους δραστικά πράγματα στα μαλλιά τους.

Αν κάνεις μία γρήγορη αναζήτηση “quarantine hair” ή οποιαδήποτε εκδοχή αυτής της φράσης στο TikTok, θα καταλήξεις να κάνεις scrolling για ώρες. Τα captions των συγκεκριμένων videos είναι απολαυστικά, καθώς είναι ένα μείγμα από “τι έχω κάνει στον εαυτό μου;;;;;” και “oops.” Κάποιοι άλλοι χρήστες αναρωτιούνται… “τι άλλο έχει μείνει να κάνω;” υποδεικνύοντας ότι, για ορισμένους, η απόφαση να ακολουθήσουν αυτήν την τάση μπορεί απλώς να έχει γεννηθεί από την πλήξη ή να είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Και δεν είναι μόνο οι χρήστες του TikTok! Αρκετοί celebrities μπήκαν σ’ αυτή την διαδικασία. Η Jennifer Love Hewitt πρόσφατα έβαψε τα μαλλιά της ροζ, η Hilary Duff επέλεξε ένα super κοντό, σε λαμπερό μπλε, bob κούρεμα ενώ η Kylie Jenner έβγαλε όλες τις περούκες τα extensions και έμεινε με τα φυσικά της μαλλιά.

Και εγχώρια είχαμε αλλαγές  αφού είδαμε την Σμαράγδα Καρύδη να αφήνει τον σύντροφό της, Θοδωρή Αθερίδη να της βάψει τα μαλλιά και την Μαίρη Συνατσάκη να κόβει τις αφέλειές της.

Αλλά με τους περισσότερους από εμάς να φοβόμαστε να κόψουμε πάνω από μια ίντσα από τα μαλλιά μας οποιαδήποτε άλλη μέρα, γιατί αυτή η ξαφνική ομαδική παράκρουση κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας;

Χρειάζεσαι, μήπως, έναν οδηγό για να κουρευτείς και εσύ μόνος στο σπίτι;

Είναι ψυχολογικός ο λόγος που όλοι αποφάσισαν να αλλάξουν μαλλιά στην καραντίνα;

Πιθανότατα έχεις δει κάποιον ή το έχεις κάνει και εσύ να αλλάζει δραματικά το hairlook του μετά από μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή του ή έναν δραματικό χωρισμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ψυχολογία σε αυτά τα σενάρια είναι παρόμοια με την τρέχουσα κατάσταση, αν και η τάση φαίνεται ακόμη πιο διαδεδομένη τώρα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η τρέχουσα πανδημία κορονοϊού, ένα εκπληκτικά ενοχλητικό συμβάν στις ζωές μας, είναι κάτι που ολόκληρος ο κόσμος βιώνει μαζί. Συνεχώς εξελίσσεται σχεδόν λεπτό προς λεπτό, αυτή η παγκόσμια πανδημία, η οποία στερείται προβλεψιμότητας, κάνοντας έτσι ορισμένες πτυχές της ζωής να φαίνονται λίγο έξω από τον έλεγχό μας.

“Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ενθουσιασμένοι από ποτέ να βρουν τρόπους να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο του σώματός τους και η αλλαγή των μαλλιών μας είναι ένας τρόπος να το κάνουμε αυτό”, λέει η Dr. Chloe Carmichael, κλινική ψυχολόγος στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την Δρ Sanam Hafeez, νευροψυχολόγο της Νέας Υόρκης και καθηγήτρια στο Columbia University, αυτές οι συνθήκες αποτελούν «μια μοναδική καταιγίδα που όλοι μας περνάμε από μέσα της», με τη δυνατότητα να προκαλέσει αρκετές ανησυχίες για την ψυχική υγεία, όπως «απομόνωση, κατάθλιψη, άγχος, φόβο θανάτου, φόβο του άγνωστου και οικονομική αβεβαιότητα».

Ωστόσο, μην υποθέσεις ότι ο φίλος που μόλις έβαψε τα μαλλιά του σε έντονο πράσινο χρώμα απασχολείται με κάτι βαθύτερο εσωτερικά. Ουσιαστικά, το να πλημμυρίζουμε με τόσο άσχημα νέα για τον COVID-19 μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους να λένε, “YOLO !!!!!” σαν να είναι 16 ετών και να κάνουν κάτι που απλά συνεχώς ανέβαλαν. “Ενώ είναι πιθανό ότι μια διανοητική βλάβη θα μπορούσε να ωθήσει κάποιον να ξυρίσει τα μαλλιά του ή να αλλάξει την εμφάνισή του, μπορεί εξίσου εύκολα να είναι μια διασκεδαστική και απελευθερωτική εμπειρία για να δοκιμάσει κάτι που σκέφτεται για μεγάλο χρονικό διάστημα”, λέει η Dr. Hafeez.

Η καραντίνα προσφέρει επίσης μια μοναδική συνθήκη για να αλλάξουν τα μαλλιά τους κάποιοι καθώς αν το αποτέλεσμα είναι πολύ κακό, δεν είναι αναγκασμένοι να βγουν από το σπίτι για να το δει ο κόσμος και τους κρίνει! “Είναι πιθανό ότι το άγχος και η απομόνωση που προκλήθηκε από αυτό το ξέσπασμα θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να δοκιμάσουν πράγματα που δεν θα είχαν προηγουμένως, γιατί τώρα έχουν μόνο χρόνο στο σπίτι, μακριά από οποιαδήποτε κρίση ή πίεση”, λέει η Dr. Hafeez.

Η δημοσίευση στα social media των φωτογραφιών ή videos με αλλαγές στα μαλλιά έχουν σαν αποτελεσμα μεγαλύτερο engagement από ό,τι οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο. Στο TikTok, ορισμένα βίντεο έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες likes και εκατομμύρια προβολές . Σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι λαχταρούν μια αλληλεπίδραση κάποιου είδους, αυτό πρέπει να φαντάζει σαν το επόμενο καλύτερο πράγμα. “Η αλλαγή των μαλλιών μας και η δημοσίευση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσκαλεί επίσης περισσότερη αλληλεπίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία μπορεί να μας βοηθάει τώρα, καθώς η καραντίνα μειώνει τις φυσικές μας συνήθειες σύνδεσης με άλλους”, λέει η Dr. Carmichael.

Στο τελος της ημέρας, το αποτέλεσμα ενός κακού κουρέματος ή βαφής μπορεί να μην είναι τόσο κακό, δεδομένου ότι όλα συμβαίνουν. «Μια τέτοια κρίση βάζει τα πράγματα σε άλλη προοπτική. Ενώ ένα κακό μανικιούρ ή κούρεμα μπορεί να έχει οδηγήσει καποιους από εμάς σε έντονα ξεσπάσματα πριν από τον COVID, νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι αυτοί οι τύποι αλλαγών είναι προσωρινοί και είναι πρόθυμοι να παίξουν μαζί τους αυτή τη στιγμή», λέει η Dr. Hafeez. «Το λανθασμένο χρώμα ενός βερνικιού νυχιών είναι αρκετά χαμηλό στη λίστα με τα πράγματα που μας φρικάρουν αυτές τις μέρες!». Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Δρ. Hafeez λέει ότι το να φτάσει καποιος στο όριο παίζοντας με τα μαλλιά του μπορεί ακόμη και να τον βοηθήσει να ανακουφίσει κάποιο άγχος ή ανησυχία.

Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι θα δούμε πολλά πολύχρωμα κεφάλια να κυκλοφορούν μετά την καραντίνα. Όσο για τα κομμωτήρια του κόσμου; Περιμένετε πολλά ραντεβού διόρθωσης κουρεμάτων και χρώματος.

Δες ακόμα:

Tips για υγιή μαλλιά στην καραντίνα & λάθη που κάνουμε… απ’ τον Βασίλη Διαμαντόπουλο!

Το άρθρο Γιατί όλοι αποφάσισαν να αλλάξουν τα μαλλιά τους στην καραντίνα; Οι ειδικοί απαντούν -επιτέλους! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα