Γιατί οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές βλάπτουν την υγεία σου;

14:11 31/12/2015 - Πηγή: iPop

Τις αρνητικές επιδράσεις που έχουν στη σωματική και ψυχική υγεία μας οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές διερευνούν οι επιστήμονες, παρουσιάζοντας μέσω μιας νέας μελέτης ανησυχητικά δεδομένα, άμεσα συνδεδεμένα με την παρατεταμένη χρήση υπολογιστών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της τριετούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε από Ιάπωνες επιστήμονες του πανεπιστημίου Chiba, μελετήθηκαν τα στοιχεία 25.000 εργαζομένων, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν στη δουλειά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι ερευνητές δημιούργησαν για τις ανάγκες της έρευνας, τρία διαφορετικά ερωτηματολόγια σχετικά με τα προβλήματα υγείας

που οι εργαζόμενοι μπορεί να παρουσίαζαν, ενώ μία από τις βασικές ερωτήσεις, ήταν ο προσδιορισμός για τις ώρες χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή .

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, η άνω των 5 ωρών καθημερινή χρήση της οθόνης του υπολογιστή, παρατηρήθηκε πως επηρεάζει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία των εργαζομένων, ενώ φάνηκε να υπάρχει άμεση συσχέτιση των σωματικών συμπτωμάτων που παρουσιάζουν οι εργαζόμενοι με το χρόνο χρήσης της οθόνης του υπολογιστή. Ανησυχητικά ήταν τα αποτελέσματα όμως και για την ποιότητα ύπνου των εργαζομένων, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τον υπολογιστή για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στα σωματικά συμπτώματα, οι επιστήμονες κατέγραψαν πονοκεφάλους, πόνους στις αρθρώσεις, στην πλάτη και τους ώμους καθώς κι ένταση και κούραση στα μάτια, ενώ μεταξύ των ψυχικών συμπτωμάτων οι ερευνητές κατέγραψαν έντονο άγχος, υπνηλία, αϋπνία, κόπωση και απροθυμία για εργασία.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτες, σύμφωνα με τους ερευνητές θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, τόσο από τους εργαζόμενους, όσο κι από τους ίδιους τους εργοδότες, καθώς η άνω των 5 ωρών καθημερινή χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή βλάπτει σοβαρά την σωματική και ψυχική μας υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί, αναφέρουν πως η αλόγιστη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών μειώνει την αποδοτικότητα των εργαζομένων, ενώ οι επιστήμονες συνεχίζουν να επισημαίνουν τους κινδύνους της χρήσης υπολογιστών και τη συνακόλουθη αύξηση δαπανών στον τομέα της υγείας.

The post Γιατί οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές βλάπτουν την υγεία σου; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα