Γιατί η παρεμβατικότητα από τον σύντροφο μπορεί να καταστρέψει τη σχέση. Αν το κάνεις δες τι θα συμβεί στη σχέση σου

08:30 3/2/2022 - Πηγή: iPop

Παρεμβατικός σύντροφος ! Πώς είναι η ζωή με έναν σύντροφο που παρεμβαίνει σε όλα τα θέματα της ζωής σου υπό την ομπρέλα της αγάπης, του νοιαξίματος, της φροντίδας, του «εγώ για το καλό σου τα λέω»; Ποιος ξέρει τι είναι αλήθεια καλό για εμάς αν δεν το ξέρουμε εμείς πρώτα; Ίσως έχεις παρατηρήσει και εσύ τέτοιες περιπτώσεις συντρόφων στο περιβάλλον σου. Γυναίκες που λένε «θα τον αλλάξω» άντρες που λένε μην καπνίζεις, μην τρως, μη φοράς αυτό. Πάρα πολύ μεγάλη περάμβαση στη ελευθερία του ατόμου και διάθεση για αλλαγή. Ο άνθρωπός μας δεν είναι το χωράφι μας, δεν είναι ιδιοκτησία μας να το κάνουμε

ότι θέλουμε και όσο νωρίτερα το καταλάβουμε τόσο πιο ισορροπημένη θα είναι αυτή η σχέση που έχουμε φτιάξει.

Παρεμβατικός σύντροφος

Ξεκινώντας μια σχέση μπορεί να βλέπουμε κυρίως τα θετικά του συντρόφου μας. Καμία σχέση δεν ξεκινά αν μετράς ελαττώματα και θέματα προς διόρθωση, σε αυτήν την περίπτωση το αφήνεις και δεν ασχολείσαι.

Βλέποντας λοιπόν τα θετικά του ανθρώπου ίσως δεις ένα-δύο ελαττώματα αλλά είτε στην αρχή δε σε ενοχλούν τόσο είτε έχεις την ψευδαίσθηση ότι αυτός ο άνθρωπος θα αλλάξει. Δεν θα αλλάξει κανένας άνθρωπος και φυσικά δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα αλλάξουμε τον άλλον. Ο μόνος που μπορούμε να αλλάξουμε είναι ο εαυτός μας και αυτό μετά από μεγάλο κόπο και προσωπική εργασία.

Ο παρεμβατικός σύντροφος ίσως έτσι μεγάλωσε και ακολουθεί αυτό το μοντέλο ως φάρο στη ζωή του, ή εκείνος που το δέχεται ίσως έχει βιώσει την παρέμβαση και την διάθεση για έλεγχο και αλλαγή σε όλη του τη ζωή οπότε το θεωρεί ως δεδομένο. Άλλωστε το τι έλκουμε και τι μας ελκύει είναι κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί αφού παίζει μέσα πολύ έντονα και ο παράγοντας υποσυνείδητο.

Διαλέγοντας σύντροφο: Καμία σχέση που έχεις κάνει δεν είναι τυχαία!

PexelsΥπάρχει κάποιο λεπτό όριο στις δομές της σχέσης

Αν βλέπεις ότι ο άνθρωπός σου με κάποια συμπεριφορά του τείνει να πέσει από τον γκρεμό, αν κάνει καταχρήσεις, αν ξεφεύγει σε κάποια σημεία που μπορεί να του βλάψουν την υγεία, εννοείται θα μιλήσεις, θα χτυπήσεις το κουδουνάκι του κινδύνου ώστε να τον βοηθήσεις να δει αυτό που ίσως δεν έχει δει εκείνος μόνος του μέχρι σήμερα.

Είναι διαφορετικό να πεις πχ: «οι τιμές στις τελευταίες σου εξετάσεις ήταν ανεβασμένες, πώς θα μπορούσα να βοηθήσω και εγώ από την πλευρά μου να πέσουν στα φυσιολογικά επίπεδα, αν το θες και εσύ»; Είναι διαφορετικό να αναλάβεις δράση εσύ για τη ζωή του άλλου, κουβαλώντας τον σε γιατρούς και διατροφολόγους και να παίρνεις εσύ τις αποφάσεις για το σύντροφο.

Δεν είσαι μαμά και μπαμπάς κανενός. Δεν είσαι αστυνόμος ή μπαμπούλας, είσαι ο άνθρωπός σου και είσαι μαζί του επειδή αυτό είναι μια δική σου επιλογή. Είστε από επιλογή μαζί και όχι από υποχρέωση.

Τα λεπτά όρια μεταξύ πειθούς και χειραγώγησης

Κεφάλαιο μούτρα και γκρίνια

Φαντάσου να ζεις καθημερινά σε ένα περιβάλλον όπου οι ανάγκες σου θα πήγαιναν περίπατο και θα φιμώνονταν από φόβο μήπως ο σύντροφός σου θυμώσει ή κάνει μούτρα και γκρίνια. Πόσο μη λειτουργικό είναι αυτό το σενάριο που όμως είναι η πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους εκεί έξω.

Αυτό δεν είναι αγάπη, λυπάμαι, αυτό είναι έχω ένα τσαντάκι, ένα αξεσουάρ που περιφέρω εδώ και εκεί και λέω ότι έχω σχέση παρουσιάζοντας την ευτυχισμένη. Το μέσα σου όμως ξέρει πολύ καλά την αλήθεια.

Φυσικά θα έρθουν προστριβές κάποιες φορές, θα διαφωνήσουμε όλοι στις σχέσεις μας, αλλά τα μούτρα και η γκρίνια για καιρό δεν δείχνει καθόλου συναισθηματική ωριμότητα, αυτό το κάναμε όταν πηγαίναμε στο δημοτικό.

5 Πράγματα που η σχέση σας θα πρέπει να μπορεί να αντέξει

Αν θες να πεις κάτι…

Αν πρέπει να πεις κάτι μπορείς να το πεις με αγάπη και σεβασμό στον άνθρωπό σου. Με ανιδιοτέλεια γιατί άλλωστε τη ζωή του αφορά και όχι εσένα αποκλειστικά. Το ότι είστε ζευγάρι δεν σημαίνει ότι είστε κολλημένοι, ότι είστε ένα. Είστε δύο που μαζί φτιάξατε κάτι υπέροχα μοναδικό.

Προσπαθώ να καταλάβω την άποψή σουΘα ήθελα να γεράσουμε μαζί και είναι σημαντικό για εμένα να είσαι υγιής και να κάνεις και εσύ ότι μπορείς να διαφυλάξεις την υγεία σου, όσο περνά από το χέρι σου, όπως εγώ.Πώς μπορώ να σε υποστηρίξω με πράξεις αυτή την εβδομάδα;

Η σχέση είναι για να περνάμε καλά, για να «γυρνάμε στο σπίτι» κάθε φορά που είμαστε με τον άνθρωπό μας, όχι να ψάχνουμε δρόμο διαφυγής. Όποιος μας αγαπά, μας αγαπά γι’αυτό που είμαστε όχι γι’αυτό που δυνητικά θα μπορούσαμε να γίνουμε.

Κανείς δε θέλει κάποιον στη ζωή του που να παρεμβαίνει και τον ελέγχει στα πάντα. Αυτό δεν είναι αγάπη και το να θες κάποιον όπως τον θες είναι εντελώς εγωιστικό και κάποτε κουράζει και κάποιες φορές ο χωρισμός σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μονόδρομος.

H συναισθηματική ωριμότητα είναι ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά σε έναν άνθρωπο-6 σημάδια που αποδεικνύουν ότι το έχεις και εσύ!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί η παρεμβατικότητα από τον σύντροφο μπορεί να καταστρέψει τη σχέση. Αν το κάνεις δες τι θα συμβεί στη σχέση σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιατί η παρεμβατικότητα από τον σύντροφο μπορεί να καταστρέψει τη σχέση. Αν το κάνεις δες τι θα συμβεί στη σχέση σου,