Γαλλία: Με μεγάλη διαφορά πρώτο το κόμμα του Macron | Νικήτρια όλων η αποχή

07:48 12/6/2017 - Πηγή: iPop

Με μεγάλη διαφορά αναδείχθηκε πρώτο το κόμμα του Emmanuel Macron | Νικήτριαστον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία την Κυριακή, ωστόσο, νικήτρια όλων ήταν η αποχή.

Το κόμμα Republique en Marche του Γάλλου προέδρου Macron και το συμμαχικό του κόμμα MODEM κατέλαβαν με διαφορά την πρώτη θέση με 32,32% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων LR-UDI-DVD με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο

με 13,20%. Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%.

Όπως ακριβώς έγινε και στις προεδρικές εκλογές, έτσι και στις βουλευτικές, έγινε φανερό ότι πλέον ο κόσμος δεν τάσσεται στο πλευρό των παραδοσιακών γαλλικών κομμάτων, τα οποία εναλλάσσονταν στην εξουσία επί δεκαετίες μέχρι την εκλογή του Macron τον Μάιο.

Η συμμαχία του Macron αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, να κερδίσει μέχρι και τα τρία τέταρτα των εδρών στην κάτω Βουλή μετά τον β’ γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Ένα τέτοιο σενάριο θα βοηθούσε τον Πρόεδρο Macron να έχει μια ισχυρή εντολή για να εφαρμόσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του.

Η αποχή πάντως ήταν η μεγάλη νικήτρια του α’ γύρου των εκλογών, καθώς έφθασε σε επίπεδα- ρεκόρ, με τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία να φτάνει το 48,6%.

Οι Σοσιαλιστές, αλλά και οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι έκαναν κάλεσμα προς τους εκλογείς να προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο της 18ης Ιουνίου, προκειμένου να μην υπάρξει συγκέντρωση υπερβολικής εξουσίας σ’ ένα κόμμα.

Τρία ινστιτούτα δημοσκοπήσεων εκτιμούν, πάντως, πως το REM θα συγκεντρώσει συνολικά από 390 έως 445 βουλευτές στην 577μελή εθνοσυνέλευση με αποτέλεσμα να πετύχει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από την εποχή που οι συντηρητικοί του Charles de Gaulle είχαν κερδίσει το 1968 περισσότερες από το 80% των εδρών.

Photo: Philippe Huguen—AFP/Getty Images

The post Γαλλία: Με μεγάλη διαφορά πρώτο το κόμμα του Macron | Νικήτρια όλων η αποχή appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα