Φτιάχνουμε παραδοσιακά κρητικά λυχναράκια – Το γλυκό που κάνει τα σπίτια του νησιού κάθε Πάσχα να μοσχοβολούν

16:10 16/4/2022 - Πηγή: iPop

Τα λυχναράκια είναι ένα από τα πιο γνωστά γλυκά της Κρήτης, το οποίο παραδοσιακά φτιάχνεται τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και τρώγονται το Πάσχα. Το βασικό υλικό που τα χαρακτηρίζει είναι το ανθότυρο ενώ η χειροποίητη ζύμη τους είναι εύκολη στην παρασκευή και υπέροχα τραγανή μετά το ψήσιμο.

Το πιάτο του φτωχού ή αλλιώς γευστικό κρητικό μαγγίρι!

Συνταγή για παραδοσιακά κρητικά λυχναράκια: Υλικά

Για τη ζύμη:

2 κιλά αλεύρι Μαλακό2
ποτήρια λάδι1/2 κουταλάκι αλάτι650 γρ. ζάχαρη6 αυγά5 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό50 γρ. μαγιά φρέσκια1/2 φλιτζάνι γάλα

Για τη γέμιση:

2 κιλά μυζήθρα γλυκιά2 κρόκους αυγών2 φακελάκια βανίλια ή 3 αμπούλες4 κουταλιές μέλι1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού ή πορτοκάλι1 1/2 κουταλιά κανέλα8 γρ. μαστίχα Χίου κοπανισμένη με μια κουταλιά ζάχαρη2 κ. σ. βούτυρο φρέσκο450 γρ. ζάχαρη2 κρόκους αυγών διαλυμένους σε λίγο νερόΠώς να φτιάξετε την παραδοσιακή συνταγή για κρητικά λυχναράκιαΔιαλύουμε τη μαγιά σε γάλα χλιαρό, προσθέτουμε λίγες κουτελιές αλεύρι και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει. Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη στο μίξερ ώσπου να ασπρίσει.Προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι, το γιαούρτι και το προζύμι. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, συνεχίζοντας το ζύμωμα. Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για λίγο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Περνάμε τη μυζήθρα από το μύλο των λαχανικών.Προσθέτουμε 2 κρόκους αυγών, τη βανίλια, το μέλι, το ξύσμα, την κανέλα, τη μαστίχα και το βούτυρο και ανακατεύουμε το μίγμα. Ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλο μέτριο και το κόβουμε σε στρογγυλά σχήματα με τη βοήθεια ενός κουπάτ ή ενός ποτηριού.Παίρνουμε με ένα κουτάλι γέμιση και τη βάζουμε στο κέντρο του κάθε φύλλου. Βρέχουμε κάθε φορά το κουτάλι ώστε να ξεκολλάει εύκολα η γέμιση. Σχηματίζουμε λυχναράκια “τσιμπώντας” τη ζύμη γύρω – γύρω. Αλείφετε τα λυχναράκια με τους 2 κρόκους και τα πασπαλίζουμε με κανέλα.Τοποθετείτε τα λυχναράκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου στους 180ο μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια και να στέκονται. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πόσο τραγανά μας αρέσουν. Σε εκείνους που αρέσουν τραγανά, κόψτε στα 25 και δοκιμάστε ένα και αν το θέλετε πιο τραγανό, αφήνετε το ταψί για 5 λεπτά ακόμα στο φούρνο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Φτιάχνουμε παραδοσιακά κρητικά λυχναράκια – Το γλυκό που κάνει τα σπίτια του νησιού κάθε Πάσχα να μοσχοβολούν εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα