Φόρος κληρονομιάς: Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ για όσους αδυνατούν να τον πληρώνουν;

10:15 9/4/2017 - Πηγή: iPop

Σχέδιο για όσους αδυνατούν να πληρώνουν τον φόρο κληρονομιάς επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ και συγκεκριμένα το επιτελείο της Κατερίνας Παπανάτσιου, με αφορμή τους χιλιάδες φορολογούμενους που δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή του φόρου.

Η αδυναμία φορολογούμενων να πληρώσουν τον φόρο, έχεις ως αποτέλεσμα συχνά να οδηγούνται στην αποποίηση της κληρονομιάς.

Όπως αναφέρουν πηγές, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει την ενεργοποίηση του νόμου, ο οποίος ορίζει τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου κληρονομιάς με παραχώρηση ακινήτου από τον φορολογούμενο στο δημόσιο.

Η εν λόγω διάταξη υπάρχει ήδη στη νομοθεσία, επομένως μένει η Υπουργική Απόφαση, η οποία θα θέτει σε ισχύ τη διάταξη και θα δίνει διευκρινίσεις για τις παραμέτρους για τον τρόπο υλοποίησής της.

Διευκρινίσεις χρειάζονται αναφορικά με το ύψος του φόρου κληρονομιάς πάνω από το οποίο θα μπορεί να γίνεται χρήση του μέτρου, αλλά και σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η αποτίμηση της αξίας του ακινήτου που θα παραχωρείται.

Αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζουν ότι το μέτρο δεν θα αφορά σε καμία περίπτωση την πληρωμή άλλων φόρων.

Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει την ενεργοποίηση του μέτρου για φόρο κληρονομιάς άνω ενός συγκεκριμένου ποσού, όπως για παράδειγμα πάνω από 5.000 ευρώ ή και υψηλότερα. Κεντρική σκέψη είναι η αποτίμηση της αξίας του ακινήτου που θα παραχωρεί ο φορολογούμενος να γίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Τέλος, επισημαίνουμε πως χρήζουν επίλυσης και μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως είναι τα κριτήρια επιλογής του ακινήτου.

Οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζουν ότι η αξία του ακινήτου θα πρέπει να κινείται στα ίδια επίπεδα με τον φόρο, διότι δεν θα υπάρχει επιστροφή χρημάτων, ούτε το υπόλοιπο θα δύναται να χρησιμοποιηθεί για πληρωμές άλλων φόρων.

Photo: EUROKINISSI

The post Φόρος κληρονομιάς: Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ για όσους αδυνατούν να τον πληρώνουν; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα