«Εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος»- Η έκθεση του ΔΝΤ

19:46 26/1/2017 - Πηγή: iPop

Ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο» χαρακτηρίζει το ΔΝΤ το ελληνικό χρέος στην έκθεσή του, η οποία θα τεθεί επί τάπητος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο στις 6 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι προτάσεις του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι επαρκείς και παραμένουν ασαφείς.

Το περιεχόμενο της έκθεσης, το οποίο δημοσίευσε το CNN Greece, αναφέρει ότι το ΔΝΤ

δεν θα χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα, εάν η Ευρωζώνη δεν υποχωρήσει όσον αφορά το ζήτημα του χρέους.

Το Ταμείο διατυπώνει προτάσεις με στόχο τη μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με επέκταση της περιόδου χάριτος και αναβολές καταβολής τόκων έως το 2040, επέκταση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2070 και μείωση των επιτοκίων όλων των δανείων του ESFSF και του ESM χαμηλότερα του 1,5% για 30 χρόνια.

Σύμφωνα με το Ταμείο, το ελληνικό χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο ακόμα κι εάν εφαρμοστούν πλήρως οι πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.

Η έκθεση αναφέρει ακόμα ότι «οι δημόσιες δαπάνες για τη χρηματοδότηση του χρέους θα γίνουν «εκρηκτικές» μακροπρόθεσμα και πως η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει τη ιδιαίτερα χαμηλή χρηματοδότηση που λαμβάνει από τον επίσημο τομέα, με χρηματοδότηση από την αγορά σε τιμές που να συνάδουν με την αειφορία της χώρας».

Οι δύο στόχοι που πρέπει να πετύχει η αναδιάρθρωση του χρέους σύμφωνα με το ΔΝΤ:Θα πρέπει να διατηρήσει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες εντός του εύρους του 15 -20 τοις εκατό του ΑΕΠ.Θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το χρέος θα βρίσκεται σε μια σταθερή καθοδική πορεία. «Λύσεις που παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση, αλλά δεν οδηγούν σε μια πτωτική πορεία του χρέους στο χρονικό ορίζοντα έως το 2060, δεν είναι συνεπής με τη βιωσιμότητα».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το χρέος αναμένεται να αγγίξει το 170% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και στο 164% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Στη συνέχεια, όμως, θα αυξηθεί κι άλλο, φθάνοντας στο 275% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, διότι το κόστος του θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο δανεισμός από τις αγορές θα αντικαθιστά τα χαμηλότοκα δάνεια του επισήμου τομέα.

Η εν λόγω εξέλιξη θα αντισταθμίσει όσα οφέλη προκύψουν απ’ την αύξηση του ΑΕΠ και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Το Ταμείο αναμένει πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα ανέλθουν στο 15% του ΑΕΠ ήδη από το 2024 και στο 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2031, φθάνοντας περίπου το 33% από το 2040 και περίπου το 62% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Οι προβλέψεις των Ευρωπαίων σύμφωνα με το Ταμείο:

Προβλέπεται μείωση κάτω από 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και ελαφρώς πάνω από το 100% του ΑΕΠ από το 2040, με τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να παραμένουν κάτω από το 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2023, κάτω από το 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2040, αλλά να αυξάνονται στο 24% του ΑΕΠ από το 2060.

Αναφορικά με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Μαϊου 2016 για την πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, το Ταμείο τονίζει πως «ορισμένα μέτρα δεν είναι αρκετά συγκεκριμένα για να καταστεί δυνατή η πλήρης αξιολόγηση των επιπτώσεών τους στη βιωσιμότητα του χρέους».

Μια σημαντική αναδιάρθρωση των όρων των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα απαιτείται για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΔΝΤ

Τα μέτρα που προτεινει το ΔΝΤ:Επέκταση μέχρι το 2040 των περιόδων χάριτος των δανείων του ESM και του EFSF, αλλά και των διμερών δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα το 2010.Παράταση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι το 2070.Αναβολές πληρωμής επιτοκίων μέχρι το 2040.Μη αύξηση του επιτοκιακού περιθώριο και την επιστροφή κερδών από τα ομολογα SMP και ANFA’s.Κλείδωμα του επιτοκίου του συνόλου των δανείων του EFSF και ESM.Διαβάστε ακόμα:

ΔΝΤ: Συμμετέχουμε πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα

The post «Εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος»- Η έκθεση του ΔΝΤ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα