Εύα Καϊλή: Όλο το παρασκήνιο πίσω από τη σύλληψή της και τη διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ – Τι ισχύει με την ασυλία των Ευρωβουλευτών

11:02 10/12/2022 - Πηγή: iPop

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ, στην οποία εμπλέκεται η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. Αργά το βράδυ της Παρασκευής (9/12) το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πως η ίδια συνελήφθη τελικά μετά την απολογία της.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που

ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση».

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων, κατά τη διάρκεια της έρευνας για δωροδοκία ευρωβουλευτών από κράτος του Περσικού Κόλπου, η Εύα Καϊλή, μία τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε τεθεί υπό κράτηση για ανάκριση.

Αρχικά η βελγική εφημερίδα Le Soir ανακοίνωσε ότι η Εύα Καϊλή προσήχθη και εξεταζόταν. Ωστόσο, λίγο αργότερα πληροφορίες του VRT και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) ανέφεραν ότι η ίδια συνελήφθη.

#BREAKING European Parliament vice-president Eva Kaili arrested pic.twitter.com/ukxMPBh90b

AFP News Agency (@AFP) December 9, 2022

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) έγραψε: «Η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση. Η σύλληψη, σε σχέση με μια έρευνα για διαφθορά που εμπλέκει την διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ, έπεται της σύλληψης άλλων τεσσάρων υπόπτων νωρίτερα σήμερα, είπε η ίδια πηγή».

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα L’ Echo, βρέθηκαν σακούλες με χρήματα στο σπίτι της Ελληνίδας πολιτικού.

Η βελγική εφημερίδα Le Soir είχε αναφέρει συγκεκριμένα:

«Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Αντιμετώπισης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν.

Μεταξύ αυτών, ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri καθώς και ο F.G., πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Panzeri, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή.

Η Εύα Καϊλή, 44 ετών, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών. Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα».

Εύα Καϊλή: Εκτός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και της ομάδας των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστών

Η ίδια τέθηκε εκτός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με απόφαση του πρόεδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη.

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Nikos Androulakis (@androulakisnick) December 9, 2022

Αργά το βράδυ της Παρασκευής (9/12) και η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών S&D ανακοίνωσε ότι διέγραψε την Εύα Καϊλή από την ομάδα του.

Αναλυτικά σε ανάρτηση στο Twitter αναφέρθηκε : «Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την απόφαση να αναστείλει τη συμμετοχή της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή στην Ομάδα S&D με άμεση ισχύ, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες».

The Socialists and Democrats group in the European Parliament has taken the decision to suspend MEP Eva Kaili’s membership of the S&D Group with immediate effect, in response to the ongoing investigations.

— S&D Group (@TheProgressives) December 9, 2022 Τι ισχύει με την ασυλία των Ευρωβουλευτών

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν υπόκεινται σε έρευνα, κράτηση ή δίωξη εξαιτίας γνώμης που εξέφρασαν ή ψήφου που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η ασυλία ενός ευρωβουλευτή περιλαμβάνει δύο πτυχές:

εντός της επικρατείας του κράτους του και είναι παρόμοια με τις ασυλίες που αναγνωρίζονται στα μέλη του Κοινοβουλίου της χώρας τουεντός της επικρατείας άλλων κρατών μελών και παρέχει εξαίρεση από κάθε μέτρο κρατήσεως και κάθε δικαστική δίωξη

Η ασυλία δεν ισχύει όταν ένας βουλευτής βρεθεί επ’ αυτοφώρω.

Σε περίπτωση που οι αρμόδιες εθνικές αρχές ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας ευρωβουλευτή (ή στην περίπτωση που ένας ευρωβουλευτής ή πρώην ευρωβουλευτής ζητήσει την υπεράσπιση της ασυλίας του), ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου ανακοινώνει στην ολομέλεια ότι το Κοινοβούλιο έλαβε την αίτηση και την παραπέμπει στην αρμόδια επιτροπή, δηλαδή στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

Η επιτροπή μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία ή επεξήγηση κρίνει απαραίτητη. Ο ενδιαφερόμενος βουλευτής πρέπει να έχει την ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του και μπορεί να προσκομίσει έγγραφα ή άλλα γραπτά στοιχεία που θεωρεί χρήσιμα.

Η ομιλία της για το Κατάρ

Στα τέλη Νοέμβρη, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε προκαλέσει σχόλια με την ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο για το Κατάρ, υποστηρίζοντας ότι έχει σημειωθεί πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα της χώρας που διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο», είχε δηλώσει η Εύα Καϊλή.

Οι δηλώσεις της αυτές έφεραν την αντίδραση και από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος τόνισε ότι «δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών».

Την 1η Νοεμβρίου μάλιστα, όπως είχε ανακοινωθεί η Εύα Καϊλή είχε επισκεφθεί το Κατάρ και το Κουβέιτ, πραγματοποιώντας συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλ Μάρρι και είχε χαιρετίσει τη δέσμευση της χώρας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε εργασιακό επίπεδο.

@Europarl_EN VP @EvaKaili met with Minister Ali bin Samikh Al Marri @MOLQTR. The #EU official welcomed #Qatar’s commitment to continue labour reforms after the #WorldCup2022 & wished a successful tournament. https://t.co/DxzsD46uzP pic.twitter.com/RVuJhITwg1

— Cristian Tudor (@CristianTudorEU) November 1, 2022

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Εύα Καϊλή: Όλο το παρασκήνιο πίσω από τη σύλληψή της και τη διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ – Τι ισχύει με την ασυλία των Ευρωβουλευτών εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα