Εσύ δουλεύεις για να ζεις ή ζεις για να δουλεύεις; – Πώς να αναγνωρίσεις ότι υποφέρεις από το σύνδρομο burnout και ποιοι είναι οι κατάλληλοι τρόποι για να το διαχειριστείς

12:38 21/8/2022 - Πηγή: iPop

Σηκώνεσαι με δυσκολία από το κρεβάτι για να πας στη δουλειά σου;
Όταν είσαι εκεί εύχεσαι να ήσουν κάπου αλλού; Ζηλεύεις τους ανθρώπους που είναι ευχαριστημένοι με τη δουλειά τους; Σου προκαλεί θλίψη η σκέψη ότι «αύριο είναι Δευτέρα;»

Αν απάντησες «Ναι» στις περισσότερες ερωτήσεις, τότε υπάρχει εξήγηση για το πρόβλημά σου. Οι επιστήμονες το έχουν ονομάσει ως το «σύνδρομο burnout», το σύνδρομο δηλαδή της απόλυτης επαγγελματικής εξουθένωσης. Τα συμπτώματά του είναι κοινά και συνήθως δεν αντιμετωπίζονται από την αρχή,

καθώς πολλοί θεωρούν πως πρόκειται για μια κατάσταση προσωρινή.

Τι είναι το σύνδρομο «burnout»

Η επαγγελματική εξουθένωση ορίζεται ως η «σωματική, συναισθηματική ή ψυχική εξάντληση στο πλαίσιο της εργασίας, που συνοδεύεται από μειωμένο κίνητρο, μειωμένη απόδοση και αρνητική στάση απέναντι στον εαυτό και τους άλλους».

Η εξουθένωση συμβαίνει επίσης όταν η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής δεν συγχρονίζεται. Αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, με την άνοδο της απομακρυσμένης εργασίας και της τεχνολογίας, η οποία έχει κατακλύσει την καθημερινότητά μας.

Γονιός και burnout: Πώς να επιβιώσεις όταν η καθημερινότητα σου φαίνεται βουνό

Τα σημάδια που δείχνουν πως βρίσκεσαι ένα βήμα πιο κοντά στην κατάρρευσηΑνεξήγητη κούραση

Η κόπωση είναι ένα βασικό σύμπτωμα του bournout και μπορεί να επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής σου. Μπορεί να νιώθεις την ανάγκη να κοιμάσαι συνεχώς ή να διαπιστώσεις ότι ακόμη και για τις απλές εργασίες χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο για να τις ολοκληρώσεις.

UnsplashΝιώθεις απάθεια ή δυσαρέσκεια για τη δουλειά σου

Για όλους υπάρχουν μέρες που δεν θέλουν να σηκωθούν από το κρεβάτι και να πάνε στη δουλειά τους. Όταν αυτά τα συναισθήματα όμως επιμένουν, τότε υπάρχει πρόβλημα. Αν αναρωτιέσαι γιατί δεν απολαμβάνεις πραγματικά την εργασία σου, αυτό και μόνο υποδηλώνει έλλειψη ικανοποίησης από τη δουλειά που κάνεις.

Συχνοί πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι μεγάλης έντασης είναι μια κοινή παρενέργεια του συνδρόμου. Αν δεν μπορείς να απαλλαγείς από αυτούς με κανέναν τρόπο, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς για αρχή τον ιατρό σου και έπειτα να σκεφτείς τι ευθύνεται στ’ αλήθεια για την κατάσταση αυτή.

Αλλαγές στη διατροφή ή στον ύπνο

Οι άνθρωποι αγαπούν τη συνήθεια και όταν βιώνουμε αλλαγές είτε στον ύπνο είτε στη διατροφή μας, είναι συχνά σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Το να κοιμάσαι διαφορετικές ώρες της ημέρας ή να αισθάνεσαι την ανάγκη να καταναλώνεις περισσότερο φαγητό από το συνηθισμένο και πολύ πιο ανθυγιεινό, είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα της εξάντλησης.

Έφτασα στα πρόθυρα του burnout κι αυτά είναι όσα πρέπει να ξέρεις για να μην σου συμβεί κι εσένα

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατάστασηΜείωσε όσο μπορείς τα ωράρια εργασίας σου

Τα ρεπό κι οι άδειες γι’ αυτό υπάρχουν. Άνθρωποι είμαστε, δεν είμαστε προγραμματισμένοι να δουλεύουμε υπό υψηλή πίεση για πολύ και συνεχόμενα. Κάνε ένα διάλειμμα μια στο τόσο. Βρες έναν χώρο εργασίας, όπου θα υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική σου ζωή. Και κυρίως που να σου αρέσει.

UnsplashΜην μεταφέρεις τη δουλειά για το σπίτι

Όταν τελειώνεις με τη δουλειά, να αποσυνδέεσαι από αυτήν για το υπόλοιπο της ημέρας. Μην τσεκάρεις συνεχώς τα email σου και καλό θα ήταν να αφήνεις το κινητό σπίτι, όταν βγαίνεις έξω, έτσι ώστε να μην μπαίνεις σε πειρασμό. Κι αν έχεις δυσκολία με το να σε πάρει ο ύπνος, λόγω υπερέντασης, απόφευγε οποιαδήποτε οθόνη, είτε laptop είτε κινητού, για τουλάχιστον δύο ώρες πριν πέσεις για ύπνο.

Σωματική άσκηση

Η σωματική άσκηση προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και βοηθά σε πολύ μεγάλο βαθμό τα άτομα που υποφέρουν από το σύνδρομο burnout. Και αν δεν νιώθεις έτοιμη, μπορείς να ξεκινήσεις με απλές και χαλαρές ασκήσεις για το σπίτι. Ίσως τώρα να σου φαίνεται ασήμαντό, ωστόσο θα δεις μεγάλη διαφορά στα επίπεδα ενέργειάς σου.

Καθιέρωσε μια καθημερινή ρουτίνα

Με τα όρια εργασίας-ζωής ασαφή, μπορεί να είναι δύσκολο να θέσεις αυστηρούς διαχωρισμούς μεταξύ της δουλειάς και της προσωπικής ζωής. Είναι σημαντικό να πεις στον εαυτό σου, «Εντάξει, τα έχω βγάλει πέρα σήμερα με τη δουλειά. Τώρα πρέπει να πατήσω το stop και να ασχοληθώ με κοινωνικές πτυχές της ζωής μου, πράγματα που είναι απλά, διασκεδαστικά και χαλαρωτικά».

Όταν δεν μπορείς να βάλεις προτεραιότητες, δύο ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να ξεκαθαρίσεις

Εξερεύνησε ένα καινούργιο χόμπι

Εάν δεν αισθάνεσαι απαραίτητα ικανοποιημένη στη δουλειά που βρίσκεσαι, η αναζήτηση ενός χόμπι, ο εθελοντισμός ή η συμμετοχή σε μια λέσχη ή έναν οργανισμό μπορεί να σε βοηθήσει και να διευρύνει τους ορίζοντές σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Εσύ δουλεύεις για να ζεις ή ζεις για να δουλεύεις; – Πώς να αναγνωρίσεις ότι υποφέρεις από το σύνδρομο burnout και ποιοι είναι οι κατάλληλοι τρόποι για να το διαχειριστείς εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εσύ, – Πώς,esy, – pos