Επιστροφή στην ανάπτυξη; Ή μήπως όχι; Τι λένε οι αναλύσεις των ειδικών

21:22 25/10/2016 - Πηγή: iPop

Μπορεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 να προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 2,7%, ωστόσο, οι αναλύσεις και τα στοιχεία των ειδικών φαίνεται πως δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη.

Πέρα απ’ την ανάλυση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός του 2017 έχει έντονα υφεσιακό χαρακτήρα και σημειώνει ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί ανάγκη για αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή

πλεονάσματα, τώρα και σχετική ανάλυση που έγινε απ’ το οικονομικό Ινστιτούτο Levy βλέπει νέο γύρο δημοσιονομικής λιτότητας.

Συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου τονίζουν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αλλάξει πορεία μόνο εάν τονωθεί η ζήτηση.

Οι οικονομολόγοι μιλούν για την «οξεία αύξηση των φόρων εισοδήματος και περιουσίας και την περαιτέρω μείωση συντάξεων και άλλων κοινωνικών δαπανών».

Έτσι, υποστηρίζουν ότι η ελληνική οικονομία τελικά οδηγείται σε μεγαλύτερη ύφεση,«εκτός και αν άλλες συνιστώσες της συνολικής ζήτησης αυξηθούν σε βαθμό που θα αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της δημοσιονομικής λιτότητας στην παραγωγή και την απασχόληση».

Ποιο είναι το συμπέρασμα της ανάλυσης;

Ότι η στρατηγική των Θεσμών να αυξηθούν οι καθαρές εξαγωγές έχει αποτύχει.

Για τους οικονομολόγους προτείνει να αυξηθεί η ζήτηση με καινοτόμους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που θα ωθήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Μεγαλύτερο το χρέος του δημοσίου προς τους ιδιώτες σύμφωνα με τους Θεσμούς

Μεγαλύτερο το χρέος του δημοσίου προς τους ιδιώτες σύμφωνα με τους Θεσμούς και πιο συγκεκριμένα βάση της έκθεσης που συντάχθηκε με αφορμή την συνεδρίαση του ESM.

Με αφορμή τη συνεδρίαση του ESM για την αποδέσμευση της δόσης των 1,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα οι Θεσμοί συνέταξαν μία νέα έκθεση σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες η οποία δείχνει ότι το ποσό είναι μεγαλύτερο.

Πιο αναλυτικά η έκθεση των Θεσμών ανεβάζει τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες στα 8,045 δισ. ευρώ καθώς περιλαμβάνει οφειλές από συντάξεις οι οποίες δεν έχουν απονεμηθεί ακόμη συνολικού ύψους 1,412 δισ. ευρώ αλλά και επιστροφές φόρου η επεξεργασία των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί ύψους περίπου 1,439 δισ.

Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών

«Στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνονται, κατά πάγια τακτική, μόνο εκκαθαρισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές» τονίζει το ΥΠΟΙΚ, συμπληρώνοντας πως «έτσι εξηγείται η διαφορά που παρουσιάζεται μεταξύ των στοιχείων του υπουργείου και της Κομισιόν, η οποία περιλαμβάνει και αυτές που δεν έχουν εκκαθαριστεί».

Πρόκειται κυρίως για μη επεξεργασμένα αιτήματα συντάξεων –π.χ. εφάπαξ- καθώς και μη επεξεργασμένα αιτήματα επιστροφών φόρων

The post Επιστροφή στην ανάπτυξη; Ή μήπως όχι; Τι λένε οι αναλύσεις των ειδικών appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα