Επίσπευση της συνάντησης Κατρούγκαλου- Θεσμών

18:39 9/3/2016 - Πηγή: iPop

Χωρίς τον υπουργό Οικονομίας διεξάγεται το πρώτο ραντεβού της ελληνικής Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα. Ο Γιώργος Σταθάκης λόγω μιας ξαφνικής αδιαθεσίας που ένιωσε αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε γνωστό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας. Επισπεύδεται η συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των Θεσμών. Έτσι, ο υπουργός Εργασίας συναντάται το απόγευμα της Τετάρτης με το κουαρτέτο.

Ο

Γ. Σταθάκης αν και έφτασε λίγο μετά τις 14:00 στο ξενοδοχείο ενημέρωσε για το χαρτοφυλάκιό του τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και στη συνέχεια αποχώρησε.

Έτσι, ο υπουργός Οικονομίας θα συναντηθεί εκ νέου με το κουαρτέτο την Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το κουαρτέτο αναμένεται σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα, αλλά παράλληλα και το πλαίσιο των επόμενων συναντήσεων με στόχο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Να τονισθεί πως σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, με εισαγωγική συζήτηση, κατά την οποία τέθηκε στο τραπέζι της συνάντησης η ατζέντα των διαπραγματεύσεων, πραγματοποιήθηκε το τετ-α-τετ με τους εκπροσώπους των Θεσμών στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών θεωρείται και πιο κρίσιμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ποια είναι τα κύρια σημεία των διαπραγματεύσεων;

Κύρια σημεία συνεχίζουν να παραμένουν το νέο φορολογικό καθεστώς, η δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το ασφαλιστικό, η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, αλλά και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Αναλυτικά:

Ασφαλιστικό: Το μεσημέρι της Πέμπτης γίνεται το κρίσιμο ραντεβού Κατρούγκαλου- Θεσμών για το ασφαλιστικό. Οι δύο πλευρές φαίνεται να τα έχουν βρει ως προς την αύξηση των εισφορών των μισθωτών κατά 1%, όμως άγνωστο παραμένει το αν θα ζητήσουν ως αντάλλαγμα μείωση των επικουρικών. Χάσμα υπάρχει σχετικά με την εθνική σύνταξη και τα ποσοστά αναπλήρωσης.Φορολογικό: Νέες κλίμακες για το εισόδημα, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και των φόρων στα ενοίκια και κατάργηση των φοροαπαλλαγών είναι τα ζητήματα που θα απασχολήσουν Κυβέρνηση- Θεσμούς.Δημοσιονομικό κενό: Τι θα γίνει με το δημοσιονομικό κενό που βλέπει το ΔΝΤ και τα έξτρα μέτρα που ζητάει για να καλυφθεί; Κρίσιμη φαίνεται πως θα είναι η συζήτηση για το κλείσιμο το κενού των 1,8 δισ. ευρώ για φέτος, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν προκειμένου να επιτευχθεί το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ το 2018.Κόκκινα δάνεια: ΕΚΤ και ΔΝΤ επιθυμούν την πλήρη απελευθέρωση των κόκκινων δανείων σε ξένα funds.

Το «πάγωμα» στη δυνατότητα πώλησης ή μεταβίβασης των κόκκινων δανείων μέχρι τις 15 Απριλίου επικύρωσε η Βουλή το πρωί της Τετάρτης.

Οι περισσότερες πτέρυγες της Βουλής στήριξαν την παράταση την ώρα που το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Όπως ξεκαθαρίστηκε στην Ολομέλεια η κυβερνητική τροπολογία η οποία παρατείνει έως τις 15 Απριλίου την απαγόρευση μεταβίβασης αναφέρεται σε τρεις κατηγορίες κόκκινων δανείων (καταναλωτικά, στεγαστικά πρώτης κατοικίας και δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) σε ειδικές εταιρείες διαχείρισης και μεταβίβασης.

Στόχος της ελληνικής Κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να έχει επιτευχθεί μέσα στον μήνα Μάρτιο ή το αργότερο μέχρι τις αρχές του Απριλίου για να μπορέσει να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους.

Τι θα γίνει με τις συντάξεις;

Ερωτηματικό συνεχίζει να αποτελεί το αν η κυβέρνηση θα οδηγηθεί τελικά στο «ψαλίδισμα» των κύριων συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ. Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται σαφώς να βρεθεί και η εθνική σύνταξη με τους δανειστές να επιμένουν στην καταβολή της στα 20 και όχι στα 15 χρόνια.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με διαρροές, έχουν πέσει στο τραπέζι νέες μεγάλες μειώσεις για τις συντάξεις.

Μέχρι πότε θα μείνει το κουαρτέτο;

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα έως τις 18 Μαρτίου και θα επιστρέψουν ξανά για την τελική φάση της αξιολόγησης στα μέσα Απριλίου.

Αισιόδοξος ο Σταθάκης για την πορεία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης εμφανίζεται αισιόδοξος σχετικά με την πορεία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, υπογραμμίζοντας πως ανοίγει ο δρόμος και για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του ΣΕΠΕ «Digital Economy Forum 2016 – Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή», σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, εμφανίστηκε αισιόδοξος και δήλωσε πως οι μέχρι τώρα εξελίξεις, ανοίγουν το δρόμο «για την ελάφρυνση του μακροπρόθεσμου χρέους και την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, από το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Αναφερόμενος για την οικονομική πορεία της χώρας, ο υπουργός Οικονομίας, τόνισε πως πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα από το υπουργείο καινούριες δράσεις προκειμένου να στηριχθεί η καινοτόμος επιχειρηματικότητα. Όπως ο ίδιος δήλωσε στόχος του υπουργείου, είναι η δημιουργία «εγχώριων αλυσίδων αξίας, που θα αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό σε διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας».

Από το βήμα του του συνεδρίου του ΣΕΠΕ, ο κ. Σταθάκης, ανακοίνωσε πως σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή, το νέο θεσμικό πλαίσιο των δημόσιων συμβάσεων, στο οποίο θα περιλαμβάνεται ενοποιήσεις των κανόνων διαγωνισμών και δημόσιων συμβάσεων για όλα τα έργα και τις υπηρεσίες.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας, ανακοίνωσε πως μέσα στον Ιούνιο, το υπουργείο θα παρουσιάσει και το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο αφορά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, έναν κλάδο, που όπως ο κ.Σταθάκης, το τελευταίο διάστημα αναδεικνύεται «εξαιρετικά δυναμικά».

The post Επίσπευση της συνάντησης Κατρούγκαλου- Θεσμών appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα