Παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για το προσφυγικό

17:33 9/3/2016 - Πηγή: iPop

Το πράσινο φως για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα «άναψε» την Τετάρτη μετά από την πολιτική συμφωνία που επικυρώθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Πορεία από το hot spot του Σχιστού με προορισμό την πλατεία Βικτωρίας πραγματοποίησαν πρόσφυγες την ώρα που η Ειδομένη βουλιάζει από τους πρόσφυγες και οι συνθήκες διαβίωσης συνεχώς γίνονται χειρότερες.

Να τονιστεί

πως η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και ιδίως στην Ελλάδα για τη βελτίωση της σίτισης, στέγασης, φαρμακευτικής περίθαλψης και για άλλους τομείς πρώτης ανάγκης των προσφύγων εγκρίθηκε και έτσι αναμένεται στην Ελλάδα να χορηγηθούν 300 εκατομμυρίων ευρώ το 2016 και ακόμα 400 εκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προαναγγείλει, μετά τη πολύωρη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας, Μπερτ Κούντερς, μίλησε για την σημερινή απόφαση χαρακτηρίζοντας την ως «πρακτική έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ στην Ελλάδα». Επίσης, ο Ολλανδός Υπουργός τόνισε πως η προεδρία της χώρας του θα κάνει ότι μπορεί ώστε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων το οποίο θα διεξαχθεί στις 15 Μαρτίου να υιοθετήσει το σχετικό μηχανισμό.

Πορεία απελπισμένων προσφύγων από το hot spot του Σχιστού

Πορεία η οποία ανακόπηκε έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη πραγματοποιήθηκε από περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στο hot spot του Σχιστού.

Η ομάδα των προσφύγων θέλησε να δείξει την αντίθεση της στα κλειστά σύνορα είχε προορισμό την πλατεία Βικτωρίας, αλλά δεν ολοκληρώθηκε, καθώς, ανακόπηκε από την αστυνομία και τα άτομα επιβιβάσθηκαν σε λεωφορεία του ΟΑΣΑ και μεταφέρθηκαν ξανά στο Σχιστό.

Οι απελπισμένοι πρόσφυγες είχαν ως κύριο σύνθημά τους:

Ανοίξτε τα σύνορα είμαστε και εμείς άνθρωποι

Την ίδια στιγμή που η Ευρώπη υψώνει φράχτες και κλείνει σύνορα, οι απελπισμένοι πρόσφυγες στην Ειδομένη μάχονται με τις λάσπες και αντιμετωπίζουν την σκληρή πραγματικότητα που τους θέλει εγκλωβισμένους πίσω από τον συρματένιο φράχτη.

Να σημειωθεί πως σε κλείσιμο των συνόρων τους προχώρησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα η Σλοβενία και Σερβία. Τις 35.000 ξεπερνούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας, ενώ οι προσφυγικές ροές συνεχώς αντί να μειώνονται, αυξάνονται.

13.000 πρόσφυγες συνεχίζουν να είναι κολλημένοι στην λάσπη στην Ειδομένη και αναζητούν τρόπος να κάνουν καλύτερες τις συνθήκες διαβίωσης τους, ενώ ουδέτερη ζώνη ΕλλάδαςΠΓΔΜ παραμένει κλειστή για τρίτη ημέρα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα γνωστοποιούν ότι ορισμένοι πρόσφυγες έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας, ενώ κάποιοι άλλοι υποφέρουν από κρίσεις πανικού, με τα κλάματα και τις φωνές στο κοίταγμα των κλειστών συνόρων να έχουν γίνει συχνά φαινόμενα.

Το πρόβλημα σίτισης παραμένει, με τους εγκλωβισμένους ανθρώπους να σχηματίζουν ουρές προκειμένου να πάρουν ένα σάντουιτς από τις αποστολές των ΜΚΟ που βρίσκονται στην Ειδομένη για προσφορά βοήθειας.

Έκκληση για δωρεά αναπηρικών καροτσιών:

Επείγουσα έκκληση για τη δωρεά αναπηρικών καροτσιών απευθύνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με στόχο να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες προσφύγων στην περιοχή της Ειδομένης και στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στα Διαβατά.

Όπως τονίζει ο Ερυθρός Σταυρός, δύο από τα αναπηρικά καρότσια θα διατεθούν για μόνιμη χρήση σε αντίστοιχα περιστατικά, μια εξάχρονη προσφυγοπούλα και ένα 18χρονο αγόρι, οι οποίοι είναι άτομα με ειδικές ανάγκες και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Τα αναπηρικά καρότσια θα χρησιμοποιηθούν στις ιατρικές μονάδες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και στους χώρους προσωρινής παραμονής για να εξυπηρετήσουν πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 πμ έως τις 2:30 μμ. στα τηλέφωνα 2310 531533-6» τονίζει η ανακοίνωση.

photo:Nick Paleologos/ SOOC

The post Παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για το προσφυγικό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα