Επενδύσεις και Ελλάδα- Μια σχέση αγάπης ή μίσους; Τι δείχνει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας;

08:34 26/10/2016 - Πηγή: iPop

Κατά τρεις θέσεις έπεσε η Ελλάδα στη λίστα για την ευκολία του επιχειρείν σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι βασικές αδυναμίες που «βλέπει» η Παγκόσμια Τράπεζα στην χώρα μας είναι η καταγραφή περιουσίας και η εφαρμογή συμβολαίων. Αυτά συμβάλλουν στην μειωμένη προσέλκυση επενδύσεων απ’ το εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση για το 2017 η Ελλάδα

βρίσκεται στην 61η θέση μεταξύ 190 χωρών. Πέρυσι σημειώνουμε ότι βρισκόταν στην 58η θέση. Η πτώση της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα της πτώσης σε οκτώ παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για την έκθεση.

Για την εφαρμογή των συμβολαίων που αφορά την δυνατότητα για εγγύηση της τήρησης των επιχειρηματικών συμφωνιών και για προστασία των επενδυτών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 133η θέση. Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη θέση ανάμεσα στα κράτη του αναπτυγμένου κόσμου. Μοναδική εξαίρεση είναι η Κύπρος που είναι έξι θέσεις πιο χαμηλά.

Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα;

Ο χρόνος που απαιτείται για τη νομική επίλυση προσφυγών γύρω από την τήρηση συμβολαίων. Τα ελληνικά δικαστήρια χρειάζονται περί τις 1.580 ημέρες για να εκδώσουν απόφαση, δηλαδή 4,5 χρόνια! Σημειώνεται ότι οι χώρες όπου απαιτείται περισσότερος χρόνος είναι το Αφγανιστάν, το Σουρινάμ και η Γουινέα-Μπισσάου.

Όσον αφορά την καταγραφή της περιουσίας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 141η θέση, θέση χειρότερη από χώρες όμως η Βενεζουέλα, η Γρανάδα, τη Τανζανία, το Μαλί και η Γουινέα.

Ποια είναι η αιτία;

Το βασικό πρόβλημα εδώ είναι ο αριθμός των διαδικασιών που απαιτείται να ολοκληρώσει μία νέα επιχείρηση, συνολικά είναι 10. Σημειώνεται πως η ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών βαθμολογείται με 4,5 και άριστα το 30.

Όσον αφορά την εύρεση χρηματοδότησης, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 82η θέση.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση.

The post Επενδύσεις και Ελλάδα- Μια σχέση αγάπης ή μίσους; Τι δείχνει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα