Έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα επιθυμούν οι ΥΠΕΞ της G7

19:03 11/4/2016 - Πηγή: iPop

Στην κοινή ανακοίνωσή τους μετά την σύσκεψή τους οι ΥΠΕΞ της G7 γράφουν ότι ζητούν έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, όπως επίσης και επιτάχυνση της αντιμετώπισης του ISIS. Οι ΥΠΕΞ της G7 συνεδρίασαν για δύο μέρες (Κυριακή και Δευτέρα) στη Χιροσίμα της δυτικής Ιαπωνίας.

Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί δήλωσαν πως «απέναντι στην παγκόσμια απειλή της τρομοκρατίας, υποστηρίζουμε αποφασιστικά τη βούληση του συνασπισμού να κλιμακώσει και

να επιταχύνει την εκστρατεία κατά του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία».

Όσον αφορά τη χρήση πυρηνικών όπλων, τόνισα ότι «επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για έναν κόσμο πιο ασφαλή και για τη δημιουργία των συνθηκών για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα». Φυσικά ανάμεσα στα προβλήματα ανέφεραν και τις συνεχείς προκλήσεις της Βόρειας Κορέας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύσκεψη των ΥΠΕΞ της G7 ήταν μια προπαρασκευαστική συνάντηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στα τέλη Μαϊου στην Ιαπωνία.

Τέλος, οι ΥΠΕΞ σημείωσαν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η συνάντηση «71 χρόνια μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, που προκάλεσε μια πρωτοφανή φρίκη στον κόσμο».

Στη διάσκεψη συμμετείχαν οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας.

Τονίζεται ότι νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, πραγματοποίησε μια ιστορικής σημασίας επίσκεψη στο Μουσείο Πυρηνικού Ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έγραψε στο βιβλίο υπογραφών του μουσείου: «Αυτό μας θυμίζει ρητά και αποφασιστικά ότι έχουμε όχι μόνο την υποχρέωση να θέσουμε τέρμα στην απειλή των πυρηνικών όπλων, αλλά ότι οφείλουμε επίσης να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε τον πόλεμο».

Photo: Reuters

The post Έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα επιθυμούν οι ΥΠΕΞ της G7 appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα