Σοκαρισμένοι οι πρόσφυγες στην Ειδομένη από τα χημικά – Η ΠΓΔΜ βλέπει εμπλοκή των ΜΚΟ στα επεισόδια

18:46 11/4/2016 - Πηγή: iPop

Σοκαρισμένοι δηλώνουν οι πρόσφυγες της Ειδομένης από την χρήση χημικών από τις αρχές της ΠΓΔΜ κατά τα επεισόδια της Κυριακής, την ίδια στιγμή που η γειτονική χώρα αφήνει υπόνοιες ότι πίσω από τα επεισόδια κρύβονται ορισμένες ΜΚΟ.

Ο Μοχάμεντ από την Συρία δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτηριστικά: «Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική ακόμη και μέσα στις σκηνές χθες το βράδυ. Δεν

μπορούσαμε να κοιμηθούμε». Ο ίδιος μαζεύει τα πράγματά του με την οικογένειά του και ορισμένους οικείους προκειμένου να μετακινηθούν στην Κοζάνη, καθώς όπως εξηγεί «έχουμε ακούσει πως εκεί είναι καλές οι συνθήκες και μετά τα χθεσινά γεγονότα δεν μπορούμε να μείνουμε ούτε λεπτό πλέον εδώ».

Ο Σοράν από το Ιράκ τονίζει ότι νιώθει «αγανακτισμένος από την τροπή που πήραν χθες τα πράγματα». Ο ίδιος χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα.

Ο Σοράν το μεσημέρι της Δευτέρας βρέθηκε μπροστά στον φράχτη της ντροπής κρατώντας έναν κάλυκα δακρυγόνου, στον οποίο όμως είχε τοποθετήσει λουλούδια. Έτσι θέλησε να «ευχαριστήσει» τις αρχές της ΠΓΔΜ για την πληγή του.

100 άτομα συγκεντρώθηκαν νωρίτερα μπροστά στον φράχτη και κρατούσαν μια ελληνική και μια γερμανική σημαία, όπως επίσης και κλωνάρια ελιάς, θέλοντας να «ευχαριστήσουν» τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ για την χθεσινή συμπεριφορά τους.

Ο εκπρόσωπός τους απευθύνθηκε στις αρχές της ΠΓΔΜ στα αγγλικά, λέγοντας: «Ξέρετε γιατί είμαστε εδώ; Φύγαμε από τον πόλεμο και είμαστε πρόσφυγες. Δεν θέλουμε να μείνουμε στη χώρα σας, θέλουμε να τα περάσουμε και να συνεχίσουμε το ταξίδι μας».

Λίγα μέτρα πιο πέρα μια γυναίκα δείχνοντας το πρόσωπό της λέει: «Είμαστε ζώα και μας φέρονται έτσι; Δεν έχουν μάνα και παιδιά αυτοί; Δεν ξέρουν πως δεν μπορούσαμε να πάρουμε ανάσα με όλα αυτά τα δακρυγόνα που έριξαν;».

Ο σύζυγός της προσθέτει: «Δεν φτάνει που μας ‘έλουζαν’ με αυτά ακατάπαυστα, από το πρωί ως το βράδυ, ήταν και ληγμένα».

Τέλος, η Χάνα μια νεαρή κοπέλα από τη Συρία λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η χθεσινή βία μού έφερε στο μυαλό τη στιγμή που γινόταν οι επιθέσεις στη Χομς. Με έπιασε πανικός».

Ορισμένες ΜΚΟ εμπλέκονται στα επεισόδια της Κυριακής, λέει η ΠΓΔΜ

Το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ αφήνει αιχμές ότι πίσω από τα επεισόδια της Κυριακής βρίσκονται ορισμένες ΜΚΟ.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Διάφορες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετανάστες υποκινήθηκαν, παραπλανήθηκαν και οργανώθηκαν από ακτιβιστές ΜΚΟ για να διασχίσουν τα σύνορα με τη χρήση βίας».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα ότι «οι χθεσινές οργανωμένες, μαζικές και συντονισμένες απόπειρες παράνομης διέλευσης των συνόρων, περιλαμβανομένης της εμπλοκής ακτιβιστών από ΜΚΟ, παραπέμπουν από πολλές απόψεις σε παρόμοιο περιστατικό μαζικής παράνομης διέλευσης των συνόρων από 2.500 μετανάστες που συνέβη στις 14 Μαρτίου 2016».

Σημειώνεται πως στην σχετική ανακοίνωση της γειτονικής χώρας, αφήνονται υπονοούμενα και για την δράση των ελληνικών αρχών:

Οι αρχές της ΠΓΔΜ ζήτησαν την εμπλοκή των ελληνικών αστυνομικών αρχών όσο οι βίαιες επιθέσεις από την ελληνική πλευρά διαρκούσαν και ότι υπήρξαν επανειλημμένες εκκλήσεις (σ.σ. προς τις ελληνικές αρχές) για συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών και αποτρεπτική δράση

Μεταφορά προσφύγων από την Ειδομένη στον Όλυμπο

Με 4 πούλμαν αναχώρησαν 350 πρόσφυγες από την Ειδομένη με προορισμό τον Όλυμπο. 200 σκηνές έχουν τοποθετηθεί στο κέντρο φιλοξενίας στην Πέτρα του Ολύμπου, με κάθε σκηνή να είναι χωρητικότητας 8 ατόμων.

1.400 άτομα θα μπορέσουν συνολικά να φιλοξενηθούν στον χώρο.

Τεθωρακισμένα κατά μήκος των συνόρων Ελλάδας- ΠΓΔΜ:

Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές της ΠΓΜΔ οι οποίες την Δευτέρα, λίγες μόνο ώρες μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή, παρέταξαν τεθωρακισμένα στα σύνορα με τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή η ελληνική Κυβέρνηση καταδικάζει την χρήση βίας που ασκήθηκε από την ΠΓΔΜ.

Τρία τεθωρακισμένα οχήματα έχουν ήδη τοποθετηθεί κατά μήκος του συρματοπλέγματος στο σημείο όπου την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν τα επεισόδια με τους πρόσφυγες.

The post Σοκαρισμένοι οι πρόσφυγες στην Ειδομένη από τα χημικά – Η ΠΓΔΜ βλέπει εμπλοκή των ΜΚΟ στα επεισόδια appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα