Η CIA ξεκαθαρίζει: Τέλος τα βασανιστήρια, ακόμα κι αν τα διατάξει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

18:26 11/4/2016 - Πηγή: iPop

Στη διαβεβαίωση ότι η CIA τερματίζει τις ακραίες τακτικές ανάκρισης, όπως είναι τα βασανιστήρια, προχώρησε ο Τζον Μπρέναν, διευθυντής της CIA. Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε πως δεν θα ακολουθηθούν ξανά τέτοιες τακτικές, ακόμα κι αν αποτελούν διαταγή του Προέδρου των ΗΠΑ.

Το ζήτημα των βασανιστηρίων, όπως ο εικονικός πνιγμός, επανήλθε λόγων της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των Προεδρικών

εκλογών στις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την άποψη ότι εάν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε έχει σκοπό να επαναφέρει τα βασανιστήρια όταν πρόκειται για την ανάκριση ύποπτων τρομοκρατών, ενώ ο Τεντ Κρουζ έχει πει ότι δεν θεωρεί βασανιστήριο τον εικονικό πνιγμό.

Ο κ. Μπρέναν είπε συγκεκριμένα: «Δεν θα δεχτώ την προσφυγή σε ορισμένες από αυτές τις τακτικές και τις τεχνικές που προκαλούν αντιπαραθέσεις. Ασφαλώς, δεν θα δεχτώ ένας πράκτορας της CIA να επιδοθεί εκ νέου σε εικονικούς πνιγμούς».

Θυμίζουμε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα κατήργησε τα βασανιστήρια από τις ανακρίσεις της CIA μόλις δύο μέρες αφότου εξελέγη Πρόεδρος.

Τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα τα χρόνια που ηγούνταν ο Τζορτζ Μπους είχαν χρησιμοποιηθεί βασανιστήρια για την ανάκριση τριών κρατουμένων που φέρονταν ότι είχαν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Πρόκειται για τον Χάλεντ Σεΐχ Μοχάμεντ, φερόμενος ως εγκέφαλος της επίθεσης την 11η Σεπτεμβρίου, τον Άμπου Ζουμπάινταχ, μέλος της Αλ Κάιντα που είχε συλληφθεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τον Αμπντ Ραχίμ Αλ Νασίρι, ακόμα ένα μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης.

The post Η CIA ξεκαθαρίζει: Τέλος τα βασανιστήρια, ακόμα κι αν τα διατάξει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα