Ελιόψωμο

12:01 17/7/2014 - Πηγή: iPop
Υλικά:300 γρ. αλεύρι 55%200 γρ. αλεύρι δυνατό 70%15 γρ. αλάτι225 γρ. νερό25 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου5 γρ. μαγιά νωπή250 γρ. προζύμι70 γρ. ελιές μαύρες σε ροδέλες70 γρ. ελιές πράσινες, σε ροδέλεςΕκτέλεση:

Σ” ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά με το νερό και τα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με τα 2 είδη αλευριού, το προζύμι και το βούτυρο. Τα ζυμώνουμε με το γάντζο για 4 λεπτά, σε χαμηλή ταχύτητα και αφήνουμε για 10 λεπτά το ζυμάρι να ξεκουραστεί.

Προσθέτουμε στο μίξερ το αλάτι και ζυμώνουμε για άλλα 8 λεπτά, σε δυνατή

ταχύτητα. Προσθέτουμε τις δύο ελιές και τις πιπεριές και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε, μέχρι το ζυμάρι να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και να γυαλίσει.

Αποσύρουμε το ζυμάρι από τον κάδο του μίξερ και το αφήνουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Σχηματίζουμε μια μπάλα, ζυμώνοντας με απαλές κινήσεις και την τοποθετούμε σε μια μεγάλη λεκάνη την οποία σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Βάζουμε ξανά τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη. Σχηματίζουμε το ψωμί και το αφήνουμε σκεπασμένο να ξεκουραστεί.

Χαράζουμε την πάνω πλευρά του ψωμιού και το βάζουμε στο προθερμασμένο φούρνο στους 220 C για 5 λεπτά. Έπειτα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 C και ψήνουμε για άλλα 15-18 λεπτά.

Tip!

Για να γίνει πιο αφράτο το ψωμί βάζουμε στο κάτω μέρος του φούρνου ένα ταψί, το “πυρώνουμε” και ρίχνουμε λίγο νερό μέσα σε αυτό, για να δημιουργηθούν υδρατμοί.

The post Ελιόψωμο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα