Έχεις smartphone; Παρακολούθησε την κοσμική ακτινοβολία!

16:01 24/10/2014 - Πηγή: iPop

Πώς θα σου φαινόταν να πάρεις μέρος σε ένα επιστημονικό project με στόχο να παρακολουθήσεις, παρέα με το πολύτιμο smartphone σου, την κοσμική ακτινοβολία; Με τη νέα εφαρμογή CRAYFIS όλα είναι δυνατά. Ακόμα και η… επικοινωνία με το διάστημα.

Χιλιάδες ενεργειακά σωματίδια, που καλούνται κοσμικές ακτίνες ή κοσμικές ακτινοβολίες, «ταξιδεύουν» μέσω του σώματός μας κάθε δευτερόλεπτο χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Οι φυσικοί δεν μπορούν να πουν με σιγουριά από πού προέρχονται

αυτές οι ακτίνες, αλλά οι υποψίες τους επικεντρώνονται σε ισχυρές μαύρες τρύπες και σε εκρήξεις κατά τη διάρκεια ζωής των αστεριών, που είναι γνωστές ως σούπερνοβα (ή υπερκαινοφανείς αστέρες για τους μυημένους στην αστρονομία).

Μπορεί η επιστημονική μελέτη αυτών των ενεργειακά υψηλών ακτινοβολιών να είναι δύσκολη, όμως αποδείχτηκε πως οι κάμερες των smartphone παρουσιάζουν καλές αποδόσεις στην ανίχνευσή τους. Όταν αυτές οι ακτίνες φτάνουν στην ατμόσφαιρα της Γης, δημιουργούν μια συσσώρευση φορτισμένων σωματιδίων, τα οποία χτυπούν τον αισθητήρα της κάμερας και καταλήγουν σε ένα φωτεινό pixel με μαύρο φόντο. Εάν αρκετά κινητά τηλέφωνα στην ίδια περιοχή εντοπίσουν τα σωματίδια, οι επιστήμονες μπορούν να βρουν το μονοπάτι που ακολούθησε η ακτινοβολία διαμέσου του διαστήματος.

Η εφαρμογή CRAYFIS (Cosmic Rays Found in Smartphones) δουλεύει μόνο όταν το κινητό είναι συνδεδεμένο σε μια πηγή ρεύματος, ώστε να μην εξαντληθεί η μπαταρία του.

The post Έχεις smartphone; Παρακολούθησε την κοσμική ακτινοβολία! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα