Επαναβεβαιώνει η Ευρώπη την ανικανότητα κοινής απόφασης, τα ρέστα της παίζει η Τουρκία

22:28 7/3/2016 - Πηγή: iPop

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος της Κορυφής, με μια καταρχήν συμφωνία, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Εμπλοκή υπήρξε νωρίτερα στην Σύνοδο Κορυφής από τις χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ, οι οποίες έφεραν αντιδράσεις σχετικά με την συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας. Από την άλλη η Αθήνα πίεσε, σύμφωνα με πηγές, για λύση μέσω Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Αθήνα πιέζει για απόφαση που θα προβλέπει επιστροφή των προσφύγων και των μεταναστών στην Τουρκία, με την προϋπόθεση ότι θα γίνεται απευθείας μετεγκατάσταση στην Ε.Ε.

Οι τέσσερις χώρες, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία (ομάδα Βίσεγκραντ), απορρίπτουν την πρόταση για αίτηση για άσυλο απευθείας από την Τουρκία, υποστηρίζοντας πως δεν είναι ασφαλής χώρα.

Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ούγγρου Πρωθυπουργού με το παρακάτω tweet:

«Ο Πρωθυπουργός έθεσε βέτο στην σχέδιο για απευθείας αίτηση ασύλου από την Τουρκία».

PM #Orban has vetoed EU-Turkey plan to relocate asylum seekers directly from Turkey

— Zoltan Kovacs (@zoltanspox) March 7, 2016

Η συμμαχία γύρω από την Γερμανία, στην οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, ξεκαθάρισε πως αυτό δεν γίνεται, όμως η ομάδα Βίσεγκραντ φαίνεται πως επιμένει.

Επταμερής συνάντηση στα πλαίσια της Συνόδου

Επταμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής με την συμμετοχή της Γερμανίας, Γαλλίας, Αγγλίας, Ολλανδίας, Ελλάδας , Κύπρου και Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε.. Στόχος ο συντονισμός της διαπραγμάτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, σε δηλώσεις του τόνισε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα, να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής.

Είναι υποκριτική η στάση σας να μη δέχεστε Σύριους, Αφγανούς, και Ιρακινούς προσφυγές και από την άλλη να απορρίπτετε την επιστροφή. Εάν θέλετε να μην υπάρξει απόφαση, τότε να επανέλθουν τα σύνορα στην προηγούμενη κατάσταση, αλλιώς θα ληφθεί απόφαση σήμερα

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στην συνέχεια:

Εάν δεν υιοθετήσουμε το plan A που είναι επιστροφή στην Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών και πάμε στο plan B που είναι η επιστροφή στην Τουρκία μόνο μεταναστών, μη νομίσετε ότι θα το αποφύγετε γιατί θα βρουν άλλους δρόμους και θα έρθουν σε εσάς

Πότε θα υπάρξει συμφωνία;

Αν και το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ε.Ε. τονίζει πως οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν την Δευτέρα σε συμφωνία με την Τουρκία και θα εργαστούν πάνω στο ζήτημα μέσα στις επόμενες ημέρες, ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ έκανε λόγο για πιθανή επίτευξη συμφωνίας μέσα στη νύχτα.

Πιο συγκεκριμένα, υπεύθυνος του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έγραψε στο Twitter του πως είναι πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στη νύχτα.

Good progress in difficult European Council talks on solving the refugee crisis. A breakthrough during this night is possible.

— Martin Selmayr (@MartinSelmayr) March 7, 2016

Όρους θέτει ο Α.Τσίπρας για ένταξη της Τουρκίας

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο Α. Τσίπρας τόνισε κατά την παρέμβασή του στην Σύνοδο Κορυφής ότι δεν μπορούν να ανοίξουν τα κεφάλαια ένταξης της Τουρκίας, εάν δεν γίνει πρόοδος στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του casus belli.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να έθεσε ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των κεφαλαίων το να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και τα αεροδρόμια για τα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.

ΟΗΕ: Ανησυχία για την απόφαση που συζητούν Ε.Ε. και Τουρκία

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα ανήσυχος σχετικά με την λύση που συζητούν οι ηγέτες της Ε.Ε.

Παράλληλα, έκανε έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη προκειμένου να μοιραστούν το βάρος με την Τουρκία.

Στο κοινό σχέδιο δράσης, το σημαντικότερο είναι να προσφερθεί βοήθεια στην Τουρκία για να σηκώσει το βάρος, την ευθύνη, διαμέσου της υποδοχής όχι χιλιάδων ή δεκάδων χιλιάδων, αλλά εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων

Το προσχέδιο της συμφωνίας

Επιπλέον 3 δις προτίθεται να δώσει η Ε.Ε. στη Τουρκία μέχρι το 2018, σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Reuters.

Στο συγκεκριμένο προσχέδιο αναφέρονται οι δράσεις που θα πρέπει να γίνουν τόσο από την μεριά της Τουρκία όσο κι από την μεριά της Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία καλείται να παραλάβει τους παράτυπους μετανάστες από τα ελληνικά παράλια, ενώ η Ε.Ε. καλείται να υποδέχεται έναν Σύρο πρόσφυγα για κάθε έναν που επαναπροωθείται στην Τουρκία.

The post Επαναβεβαιώνει η Ευρώπη την ανικανότητα κοινής απόφασης, τα ρέστα της παίζει η Τουρκία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα