ΔΝΤ: Ελάφρυνση του χρέους ή πρόσθετα μέτρα

16:57 6/2/2017 - Πηγή: iPop

«Μη βιώσιμο» είναι το ελληνικό χρέος σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ η οποία είδε ολόκληρη το φως της δημοσιότητας την Δευτέρα λίγες μόνο ώρες πριν συζητηθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου. Σ’ αυτήν το Ταμείο προτείνει μέτρα για την ελάφρυνσή του. Μεταξύ των υπολοίπων η έκθεση υπογραμμίζει ότι παραταθεί έως το 2040 η περίοδος χάριτος.

Η έκθεση θυμίζουμε,

ότι θα παρουσιαστεί επισήμως στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου στις 14:00 ώρα Ουάσιγκτον (ώρα 21:00 Ελλάδος).

Η έκθεση του Ταμείου υπογραμμίζει, πως η ελληνική οικονομία χρήζει ορισμένων μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα τη μείωση του αφορολόγητου με στόχο να επιτευχθεί η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Το Ταμείο εστιάζει και στις τράπεζες, για τις οποίες καθιστά αναγκαία τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ζητά την ενίσχυση των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης.

Η ανάκαμψη δείχνει, πως θεωρείται ασθενής και με κινδύνους, καθώς η πρόβλεψη του Ταμείου φέρεται, πως συνίσταται σε ανάπτυξη 0,4% το 2016 και 2,7% το 2017, υπό συγκεκριμένες όμως, προϋποθέσεις.

Ποιες είναι οι εν λόγω προϋποθέσεις;«Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρωςΤο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πλήρωςΗ Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής ΤράπεζαςΘα αρθούν τα capital controls».

Στην έκθεση υπογραμμίζεται, πως το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας καλό θα ήταν να εστιάσει περισσότερο στις εξαγωγές και πως στόχευση θα πρέπει να δίνεται στους εμπορεύσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Το ΔΝΤ εκτιμά, ότι είναι μη βιώσιμος ο στόχος για πλεόνασμα, ύψους 3,5% και παράλληλα εκτιμά, ότι ακόμη και ο στόχος για πλεόνασμα 1% για πολλές δεκαετίας, είναι φιλόδοξος.

Τα μέτρα τα οποία προτείνει το ΔΝΤ προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ελάφρυνσής του χρέους:«Να παραταθεί έως το 2040 η περίοδος χάριτος, γεγονός το οποίο συνεπάγεται μία παράταση κατά 6 ετών των δανείων του ESM και κατά 17 έως 20 ετών των δανείων των κρατών – μελών της Ε.Ε. και του EFSF.Παράταση του χρόνου λήξης των δανείων έως το 2070, εξέλιξη η οποία οδηγεί σε παράταση του χρόνου αποπληρωμής των διακρατικών δανείων κατά 30 χρόνια, του EFSF κατά 14 χρόνια και του ESM κατά 10 χρόνια.Αναβολή της καταβολής των τόκων έως το 2040 και παράλληλη επιμήκυνση της αποπληρωμής τους έως το 2070, με ισόποσες δόσεις.Κλείδωμα των επιτοκίων όλων των δανείων που έχουν χορηγήσει ο ESM και ο ΕFSF, τουλάχιστον για 30 χρόνια. Το επιτόκιο των δανείων αυτών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1,5%».Ποιο έγκεινται οι δύο κυριότερες προκλήσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με το ΔΝΤ;«Στη μεταρρυθμιστική κόπωσηΣτην αναιμική ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης λόγω της υπερφορολόγησης».

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης:

Τα βλέμματα στραμμένα στη συνεδρίαση του ΔΝΤ- Όσα αποκαλύπτει η έκθεση για την Ελλάδα

The post ΔΝΤ: Ελάφρυνση του χρέους ή πρόσθετα μέτρα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα