ΔΝΤ: Ελάφρυνση του χρέους- Όχι περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση

07:41 7/2/2017 - Πηγή: iPop

Μη βιώσιμο συνεχίζει να είναι το χρέους σύμφωνα με το ΔΝΤ. Όπως επισημαίνει το Ταμείο απαιτείται και μάλιστα άμεσα ρύθμιση του χρέους την ώρα που η χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση του αφορολόγητου, αλλά και των συντάξεων. Αυτό φέρεται να είναι το βασικό συμπέρασμα το οποίο προκύπτει από την ανακοίνωση του ΔΝΤ που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου. Εκεί, καταγράφονται οι διαφωνίες οι οποίες προκύπτουν

αναφορικά με την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα στα δημοσιονομικά.

Στην ανακοίνωσή την οποία εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου, το ΔΝΤ παραδέχεται, πως η χώρα μας σημείωσε σημαντική πρόοδο στη μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών της από την έναρξη της κρίσης έως και σήμερα. Την ίδια, όμως, στιγμή εστιάζει στην εκτεταμένη δημοσιονομική εξυγίανση και την εσωτερική υποτίμηση οι οποίες σύμφωνα μ’ αυτό έχουν οδηγήσει σε υψηλό κόστος την κοινωνία.

Παράλληλα, τα μεγάλα κόστη προσαρμογής, αλλά επίσης και η σημαντική πολιτική αστάθεια η οποία ακολούθησε σύμφωνα με την ανακοίνωση έχουν συμβάλει σε καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την τελευταία έκθεση του άρθρου 4, οι οποίες κορυφώθηκαν με την κρίση εμπιστοσύνης στα μέσα του 2015.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Η οικονομική κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί από τότε, καθώς οι αρχές ξεκίνησαν ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής που υποστηρίζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Το νέο πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών, στην αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού τομέα, και στην ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης. Οι αρχές έχουν νομοθετήσει μια σειρά από σημαντικές δημοσιονομικές, χρηματοπιστωτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Την ίδια στιγμή Ταμείο εξηγεί ότι η χώρα μας, υποστηριζόμενη από τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και τη χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους της, επέστρεψε σε μέτρια ανάπτυξη το 2016 και εξηγεί:

Η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια, κάτι που εξαρτάται από την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής των αρχών, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας εξάλειψης των κεφαλαιακών ελέγχων που εισήχθησαν στα μέσα του 2015

Στη συνέχεια σημειώνει, ότι «με βάση το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής η μακροχρόνια ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει μόλις λίγο κάτω από το 1% του ΑΕΠ και το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα προβλέπεται να διαμορφωθεί μεσοπρόθεσμα σε περίπου 1,5% του ΑΕΠ» και συμπληρώνει ότι «οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές παραμένουν σημαντικοί και σχετίζονται είτε με την ελλιπή είτε με την καθυστερημένη εφαρμογή των πολιτικών. Το δημόσιο χρέος είχε φτάσει στο 179% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015, και δεν είναι βιώσιμο».

Εκ των υπολοίπων η ανακοίνωση αποκαλύπτεται, πως «οι περισσότεροι Εκτελεστικοί Διευθυντές συμφώνησαν με την αξιολόγηση των στελεχών του Ταμείου που ασχολούνται με την Ελλάδα» και εξηγεί ότι «μερικά μέλη του Δ.Σ. είχαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη δημοσιονομική πορεία και τη βιωσιμότητα του χρέους».

Η ανακοίνωση υπογράμμισε, πως «τα μέλη του Δ.Σ. επαίνεσαν τις ελληνικές αρχές για τη σημαντική οικονομική προσαρμογή και τη διόρθωση των ανισορροπιών από το 2010 και μετά, μέσω σημαντικών μεταρρυθμίσεων» και συμπληρώνει, πως αναγνώρισαν «ότι αυτή η προσαρμογή είχε ένα βαρύ τίμημα για την κοινωνία που, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά φτώχειας και ανεργίας, συνέβαλαν στην επιβράδυνση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων».

Δεδομένου ότι ακόμα υφίστανται σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι το Διοικητικό Συμβούλιο σημειώνει, ότι οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, στην εξυγίανση των ισολογισμών και στην άρση των εμποδίων για την ανάπτυξη.

Σύμφωνα βέβαια με την ανακοίνωση το Δ.Σ. του Ταμείου έχει ταχθεί υπέρ της εξισορρόπησης της δημοσιονομικής πολιτικής με διεύρυνση της φορολογική βάσης στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και τον εξορθολογισμό των συνταξιοδοτικών δαπανών, με στόχο να δημιουργηθεί χώρος για στοχευμένη κοινωνική στήριξη προς ευπαθείς ομάδες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η επόμενη έκθεση του άρθρου 4 για την ελληνική οικονομία αναμένεται σε ένα χρόνο.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του 2012, τα μέλη του Δ.Σ. επικρότησαν την εκ των υστέρων αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος του ΔΝΤ με την Ελλάδα της περιόδου 2012-16. Ενώ δείχνουν σε γενικές γραμμές να συμφώνησαν ότι «η αξιολόγηση παρείχε μια χρήσιμη βάση για τη συζήτηση των διδαγμάτων από το εν λόγω πρόγραμμα».

Τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. έχουν συμφωνήσει, ότι δεν απαιτείται περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση αυτή τη στιγμή από την Ελλάδα, με δεδομένη την εντυπωσιακή προσαρμογή η οποία αναμένεται να φέρει το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα στο περίπου 1,5% του ΑΕΠ, ενώ ορισμένοι διευθυντές τάχθηκαν υπέρ της καταγραφής πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018.

Στο κλείσιμο της ανακοίνωσης τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ εστιάζουν στη σημασία της ανάπτυξης ρεαλιστικών προβλέψεων και στόχων, αλλά επίσης στη σημασία εξασφάλισης επαρκούς χρηματοδότησης και ελάφρυνσης του χρέους, και παράλληλα στην ανάληψη μιας δημοσιονομικής προσαρμογής με μέτρα υψηλής ποιότητας και με ένα ρυθμό συνεπή με την ικανότητα εφαρμογής των μέτρων από τη χώρα αλλά και με την υιοθέτηση μιας αλληλουχίας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με βάση την ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος.

Πως σχολιάζουν την έκθεση του ΔΝΤ κύκλοι των Βρυξελλών;

Κύκλοι των Βρυξελλών οι οποίοι έσπευσαν να σχολιάσουν την έκθεση του Ταμείου σημειώνουν, πως τα στοιχεία του είναι λανθασμένα και πως το αίτημά του για προνομοθέτηση μέτρων αντικατοπτρίζει το πολιτικό δίλημμα του σχετικά με το ποιος θα είναι ο ρόλος του στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή υπογραμμίζουν, πως η εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση είναι απαραίτητη στην Ευρώπη για πολιτικούς λόγους.

Οι ίδιοι κύκλοι, αναφέρουν σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ότι πρέπει να ολοκληρωθεί απαραιτήτως πριν από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Ελάφρυνση του χρέους ή πρόσθετα μέτρα

The post ΔΝΤ: Ελάφρυνση του χρέους- Όχι περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα