Μηνύματα απ’ το εσωτερικό για το χρέος και στο βάθος η συνεδρίαση του ΔΝΤ

21:56 6/2/2017 - Πηγή: iPop

Τη στιγμή που το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ συνεδριάζει εξετάζοντας την έκθεση της Delia Velculescu για την ελληνική οικονομία, οι κ.κ. Στουρνάρας και Χουλιαράκης στέλνουν μηνύματα για το χρέος, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών να παρουσιάζει τον «οδικό χάρτη» της Κυβέρνησης.

Μιλώντας στη Βουλή,

ο κ. Στουρνάρας έστειλε μήνυμα προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί η προσπάθεια που γίνεται καθώς έχει καλυφθεί το 90% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η αποτυχία των Μνημονίων να βγάλουν τη χώρα από την κρίση ευθύνεται, κατά τον ίδιο, στην «αδυναμία μας να αντιπαρατεθούμε στα λίγα μεγάλα και πολλά μικρά συμφέροντα, τα οποία αντιτάχθηκαν στις μεταρρυθμίσεις και ευνόησαν τη διαιώνιση διαρθρωτικών αποκλίσεων, που περιόρισαν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής, σε τομείς όπως οι επενδύσεις, η φορολογία, το ασφαλιστικό, η απελευθέρωση των αγορών, ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα και, τελικά, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ο ταχύς αναπροσανατολισμός της παραγωγής στις διεθνείς αγορές».

Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής της ΤτΕ σημείωσε ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί με μείωση των επιτοκίων, παρά με αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο ίδιος υπογράμμισε, όμως, ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υλοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ο «οδικός χάρτης» της Κυβέρνησης

Ο Γ. Χουλιαράκης απ’ την πλευρά του εξέφρασε την άποψη ότι η κύρια ευθύνη ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα ανήκει στα Μνημόνια.

Για το χρέος, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι με την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων θ’ ανοίξει ο δρόμος προκειμένου το χρέος να γίνει βιώσιμο.

Ο κ. Χουλιαράκης έκανε λόγο για μόνιμο μηχανισμό ελέγχου δαπανών σ’ όλα τα Υπουργεία, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από φέτος. «Στόχος είναι να περικοπούν οι όποιες σπατάλες γεγονός που θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών Θεσμών της χώρας».

Ο «οδικός χάρτης» της Κυβέρνησης σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη είναι ο εξής:

Γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησηςΜεταρρυθμίσειςΠροσέλκυση επενδύσεων.Το ΔΝΤ συνεδριάζει χωρίς αποφάσεις για την Ελλάδα

Στο μεταξύ, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ συνεδριάζει, χωρίς, ωστόσο, να λαμβάνονται αποφάσεις για την χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι αξιωματούχοι του Ταμείου θα παρουσιάζουν την έκθεση την οποία έχει συντάξει η Delia Velculescu κι έχει εγκρίνει ο Poul Thomsen. Εν συνεχεία ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, αντιπρόσωπος της Ελλάδας, θα τοποθετηθεί, ως είθισται.

Φυσικά, απόψεις θα καταθέσουν και όλοι οι άλλοι αντιπρόσωποι, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εισήγηση του αντιπροσώπου των ΗΠΑ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι είναι η πρώτη φορά που θα εκφραστεί η θέση του Trump για την Ελλάδα.

Photo: DPA

The post Μηνύματα απ’ το εσωτερικό για το χρέος και στο βάθος η συνεδρίαση του ΔΝΤ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα