Δημιουργία μηχανισμού διασφάλισης της εκεχειρίας στη Συρία με την υπογραφή Ιράν- Τουρκίας και Ρωσίας

14:51 24/1/2017 - Πηγή: iPop

Την πρόθεση τους να δημιουργήσουν και μάλιστα άμεσα έναν τριμερή μηχανισμό, ο οποίος θα υποστηρίξει την κατάπαυση του πυρός στη Συρία και παράλληλα θα διασφαλίζει την απόλυτη συμμόρφωση των μερών με τους όρους της εκεχειρίας, αλλά και θα λειτουργήσει προληπτικά για την αποφυγή νέων συγκρούσεων, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του Ιράν, της Ρωσίας και της Συρίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι του Ιράν, της Ρωσίας και της Συρίας, σχετικά με το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν την Δευτέρα στο Καζακστάν για το

συριακό οι τρεις χώρες τόνισαν:

Ο μηχανισμός αυτός θα προσδιορίσει πως ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει η εκεχειρία

Παράλληλα, και τα τρία μέρη να σημειωθεί, πως δήλωσαν, ότι θα στηρίξουν τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Γενεύη στις 8 Φεβρουαρίου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ σημείωσαν, ότι «ενθαρρύνουν τη συμμετοχή εκπροσώπων των ανταρτών στις συνομιλίες».

«Η λύση στο ζήτημα της Συρίας δεν πρέπει να είναι στρατιωτική», υπογράμμισαν και παράλληλα προέτρεψαν την παγκόσμια κοινότητα να υποστηρίξει τις διαδικασίες οι οποίες συμφωνήθηκαν με το ψήφισμα υπ’ αριθμόν 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Συρία.

Τονίζουμε, βέβαια, πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια δήλωση από τη συριακή κυβέρνηση σχετικά με το κατά πόσον στηρίζουν τα πορίσματα των διαπραγματεύσεων.

Ο Εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης εξήλθε των διαπραγματεύσεων δυσαρεστημένος, αλλά δήλωσε, ότι δεν είναι ευχαριστημένος από τα τελικά πορίσματα των διαπραγματεύσεων, καθώς, όπως είπε «δεν απέκλεισαν ρητά την πιθανότητα στρατιωτικής παρέμβασης του Ιράν στη Συρία».

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν-Μαρκ Ερώ σημείωσε ότι ελπίζει «οι διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία να επιτύχουν ώστε να οδηγήσουν σε αναθέρμανση των συζητήσεων στη Γενεύη» και άφησε αιχμές προς τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας, πως αν θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντα των Αμερικανών πολιτών «θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλες διεθνείς δυνάμεις».

photo:The Atlantic

The post Δημιουργία μηχανισμού διασφάλισης της εκεχειρίας στη Συρία με την υπογραφή Ιράν- Τουρκίας και Ρωσίας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα