Δίχασε τη διεθνή κοινότητα η πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία

10:52 7/4/2017 - Πηγή: iPop

Η πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ σε αεροπορική βάση κοντά στην επαρχία Χομς της Συρίας, δίχασε την διεθνής κοινότητα αφού εκπρόσωποι των κρατών έσπευσαν να εκφράσουν την γνώμη τους. Μερικές χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν έσπευσαν να καταδικάσουν την επίθεση, ενώ άλλες όπως Βρετανία, Γαλλία και Τουρκία τάσσονται υπέρ της ενέργειας των ΗΠΑ.

Η

διεθνής κοινότητα διχάστηκε για τη πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία και άλλοι τάχθηκαν υπέρ του Τrump και άλλοι κατά.

Υπέρ του Trump:

Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Ιταλία και Πολωνία έχουν ταχθεί με τις αρχικές τους δηλώσεις υπέρ της απόφασης Trump.

Στο πλευρό του Trump τάχθηκε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Donald Tusk.

Κατά του Trump:

Μόνο η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα βρίσκονται προς το παρόν απέναντι από τις ΗΠΑ.

Κανένα σχόλιο δεν έχει γίνει προς το παρόν από την Ελληνική κυβέρνηση.

Μ’ ένα tweet πήρε θέση ο Tusk

O Tusk τάχθηκε υπέρ του Trump γράφοντας στο twitter: «Τα αμερικανικά πλήγματα δείχνουν την απαιτούμενη αποφασιστικότητα απέναντι στις βαρβαρικές χημικές επιθέσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργασθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον τερματισμό της βαρβαρότητας στην Συρία»

US strikes show needed resolve against barbaric chemical attacks. EU will work with the US to end brutality in Syria.

— Donald Tusk (@eucopresident) April 7, 2017

Δήλωση Juncker

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δήλωση του σήμερα, ανέφερε ότι «πρέπει να δοθεί απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Ε.Ε πως αυτά τα πλήγματα ήταν περιορισμένα και η επιδίωξη ήταν να αποτραπούν περαιτέρω ωμότητες με χημικά όπλα.

Δήλωσε επίσης πως «Πρέπει να δοθεί απάντηση στην επανειλημμένη χρήση τέτοιων όπλων», ενώ τόνισε πως «κατανοεί» τις προσπάθειες για να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις και ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα στα αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων και τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων.

Και το ΝΑΤΟ, φυσικά, υπέρ του χτυπήματος

«Το συριακό καθεστώς φέρει την πλήρη ευθύνη αυτής της εξέλιξης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη, δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη, και εκείνοι που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε ενημερωθεί από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ ότι τα πλήγματα επρόκειτο να πραγματοποιηθούν.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των κυβερνήσεων:Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε πρώτες δηλώσεις του, χαρακτήρισε την αμερικανική επίθεση κατά της Συρίας «επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους» που βασίσθηκαν «σε κατασκευασμένα προσχήματα».

Επιπλέον, ο Ρώσος Πρόεδρος, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και ότι η ενέργεια της Ουάσιγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας.

Ιράν

Να καταδικάσει την επίθεση μέσα από δηλώσεις του, έσπευσε και ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Βahram Ghasemi, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις θα ενισχύσουν τους τρομοκράτες.

Το Ιράν καταδικάζει έντονα τέτοιες μονομερείς ενέργειες. Τέτοιου είδους μέτρα θα ενισχύσουν τους τρομοκράτες στη Συρία και θα περιπλέξουν την κατάσταση στη χώρα και την περιοχή.

Κίνα

Εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Κίνας, καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις με χημικά στη Συρία και στηρίζει τα Ηνωμένα Έθνη στην διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας. Δεν κάνει κάποια αναφορά ωστόσο στο χτύπημα των ΗΠΑ.

Η Hua Chunying δήλωσε ότι η Κίνα ανέκαθεν ήταν αντίθετη στη χρήση χημικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα, οργανισμό ή άτομο για οποιοδήποτε λόγο και η θέση της χώρας σε αυτό παραμένει σταθερή.

Πρόσθεσε, επιπλέον ότι η Κίνα θα παραμείνει σταθερή στην στήριξη των Ηνωμένων Εθνών και στη διενέργεια ανεξάρτητης και ολοκληρωμένης έρευνας στο θέμα αυτό προκειμένου να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα που μπορεί να αντέξει στις δοκιμασίες της ιστορίας και της πραγματικότητας, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν την επιδείνωση της κατάστασης προκειμένου να διασφαλιστεί η πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης.

Γερμανία

Κατανοητή χαρακτήρισε από την πλευρά της την επίθεση η Γερμανία.
Τα αμερικανικά πλήγματα κατά του συριακού καθεστώτος είναι «κατανοητά», σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Sigmar Gabriel, που απεύθυνε έκκληση για μία «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πολιτική λύση».

Ήταν σχεδόν αφόρητο να πρέπει να παρακολουθεί κανείς πώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φάνηκε ανίκανο να αντιδράσει κατά τρόπο σαφή στην βάρβαρη χρήση χημικών όπλων. Το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν με επίθεση κατά στρατιωτικών υποδομών του καθεστώτος (του Assad), που διέπραξε αυτό το έγκλημα πολέμου, είναι κατανοητό.

Σε κοινή ανακοίνωση προχώρησαν μάλιστα η Merkel και ο Oland λέγοντας πως την ευθύνη για το πλήγμα από τις ΗΠΑ φέρει ο Assad και είχαμε ενημερωθεί ότι ο Trump θα προχωρήσει σε επίθεση.

Ο πρόεδρος Bashar Al Assad, είναι ο μόνος υπεύθυνος για τις εξελίξεις αυτές. Η επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από εκείνον και τα εγκλήματά του κατά του ίδιου του του λαού απαιτούν την υιοθέτηση κυρώσεων, όπως το ζήτησαν η Γαλλία και η Γερμανία το 2013, μετά την τραγωδία στη Γούτα

Τόνισαν, επίσης ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για μια ειρηνική λύση στη συριακή κρίση σε συνεργασία με τον ΟΗΕ.

Γαλλία

Ενημέρωση πριν από την πυραυλική επίθεση δήλωσε ότι είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Marc Ayrault. Τα αεροπορικά πλήγματα αυτά αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς», δήλωσε. Το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Assad και οι Ηνωμένες Πολιτείες διευκρινίζουν τη θέση τους.

Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη προς τον Bashar Al Assad δεν έχει νόημα. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση μαζί τους.

Ιαπωνία

O Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzō Abe σε δηλώσεις του υποστήριξε την απόφαση του Trump, λέγοντας: «Η ιαπωνική κυβέρνηση υποστηρίζει την αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να μην ανεχτεί ποτέ την εξάπλωση των χημικών όπλων», ο οποίος εκτίμησε πως η αμερικανική ενέργεια «είχε σκοπό να αποτρέψει μια επιδείνωση της κατάστασης».

Αποτιμούμε πολύ υψηλά την ισχυρή δέσμευση του προέδρου Trump για τη διατήρηση της διεθνούς τάξης και την ειρήνη και τη σταθερότητα των συμμάχων και του κόσμου.

«Η διεθνής κοινότητα υπέστη μεγάλο σοκ απέναντι σε αυτή την τρομερή κατάσταση στην οποία ακόμη και μικρά παιδιά ήταν θύματα, αυτό είναι εξαιρετικά απάνθρωπο και παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστήριξε τις ΗΠΑ για την πυραυλική επίθεση σε αεροπορική βάση της Συρίας, όπως δήλωσε Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί την πρέπουσα απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το συριακό καθεστώς και έχει ως στόχο την αποτροπή περαιτέρω τέτοιων επιθέσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

O Υπουργός Άμυνας Michael Fallon, δήλωσε επιπλέον ότι η επίθεση ήταν μόνο ένα χτύπημα και όχι πόλεμος ενάντια στη Ρωσία.

Τα πλήγματα αυτά ήταν περιορισμένα σε μία αεροπορική βάση του συριακού στρατού, ήταν απολύτως ενδεδειγμένα, είχαν στόχο να αποτρέψουν το καθεστώς να διαπράξει νέες χημικές επιθέσει. Οπότε δεν τα θεωρούμε ως έναρξη μιας διαφορετικής στρατιωτικής εκστρατείας.

«Ήταν μια επιχείρηση των ΗΠΑ, αλλά θέλω να τονίσω ότι τη στηρίζουμε πλήρως», συνέχισε ο Βρετανός Υπουργός.

Τουρκία

Την υποστήριξη στην ενέργεια των ΗΠΑ εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας που εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συμβάλλει στην επίτευξη ειρήνης και απηύθυνε έκκληση για τιμωρία της Συριακής κυβέρνησης στη διεθνή σκηνή.

Ιταλία

Υπέρ της επίθεσης του Trump στην Συρία, τάχθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Paolo Gentiloni «Η επιχείρηση που διέταξε την περασμένη νύχτα ο Trump είναι μια βάσιμη απάντηση σε ένα έγκλημα πολέμου. Σε όποιον χρησιμοποιεί χημικά όπλα δεν μπορεί να δίδονται ελαφρυντικά».

«Πιστεύω πως τις εικόνες που αναγκασθήκαμε να δούμε τις περασμένες ημέρες, μετά την χρήση χημικών όπλων, δεν μπορεί να σκεφθεί κανείς ότι μπορεί να τις ξαναδούμε», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σε επίσημη ανακοίνωση του, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε:

Η Ιταλία κατανοεί τους λόγους μιας στρατιωτικής επιχείρησης, με σύμμετρη δράση σε ότι αφορά τον χρόνο και τον τρόπο πραγματοποίησής της, ως απάντηση σε μια απαράδεκτη αίσθηση ατιμωρησίας αλλά και ως μέσο πρόληψης όσον αφορά σε περαιτέρω κινδύνους χρήσης χημικών όπλων από μέρους του Assad, πέρα από τις περιπτώσεις χρήσης χημικών όπλων που έχουν ήδη διαπιστωθεί από τον ΟΗΕ.

Χαρακτήρισε τις επιθέσεις με χημικά όπλα «απάνθρωπες» και «ελεεινές» και κάνει έκκληση να αναλάβει δράση το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ισραήλ

Την πλήρης υποστήριξη του στον Trump εξέφρασε και το Ισραήλ. Σε ανακοίνωση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού αναφέρεται:

«Το Ισραήλ υποστηρίζει πλήρως την απόφαση του προέδρου Donald Trump και ελπίζει ότι αυτό το μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι στις απεχθείς ενέργειες του καθεστώτος του Bashar Al Assad θα ακουστεί όχι μόνο στη Δαμασκό, αλλά επίσης στην Τεχεράνη, την Πιόνγκγιανγκ και αλλού», δηλώνει.

«Με τα λόγια του και τις πράξεις του ο πρόεδρος Trump έστειλε ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα: δεν θα ανεχθούμε τη χρήση και τη διάδοση των χημικών όπλων».

Επιπρόσθετα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επεσήμανε σε δηλώσεις του στο AFP ότι ο στρατός «είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων από τις ΗΠΑ για την επίθεση στη Συρία, την οποία στηρίζει πλήρως».

Πολωνία

Υπέρ του Trump και η κυβέρνηση της Πολωνίας, αφού εκπρόσωπος της ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αποτελούν εγγυητή της παγκόσμιας ειρήνης, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν και κάποιες φορές που χρειάζεται κανείς να αντιδράσει».

Διαβάστε επίσης το διάγγελμα του Trump:

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Συρία για την επίθεση με χημικά αέρια | Photos & Video

The post Δίχασε τη διεθνή κοινότητα η πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα