Διαβεβαίωση για εύρεση λύσης σχετικά με τα προληπτικά μέτρα δια στόματος Τσακαλώτου

15:28 22/4/2016 - Πηγή: iPop

Την εκτίμηση του πως θα βρεθεί λύση σχετικά με τα προληπτικά μέτρα εξέφρασε μετά το πέρας του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Παράλληλα ο Υπουργός τόνισε πως η συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής, ήταν «καλή».

Να θυμίσουμε ότι τα «καυτά» μέτρα «κάβα» στο επίκεντρο του Eurogroup στο Άμστερνταμ. Ελλάδα- δανειστές «συμφώνησαν» σχετικά με την υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων «ρεζέρβα» τα οποία αναμένεται να ενεργοποιηθούν

αν χρειαστεί. «Η συνεργασία ήταν ισχυρή και παραγωγική» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ενώ στο τραπέζι έπεσε και η διεξαγωγή νέου Eurogroup μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο Γ. Ντάισλεμπλουμ αναφέρθηκε σε δέσμευση του υπουργού Οικονομικών για «εφαρμογή του εφεδρικού πακέτου μέτρων» και τόνισε:

Η συνεργασία μεταξύ των Θεσμών και της Ελλάδας ήταν ισχυρή και παραγωγική. Πιστεύουμε ότι έγινε σημαντική πρόοδος και είμαστε κοντά σε συμφωνία για το ασφαλιστικό, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Μένουν κάποια θέματα, αλλά είμαστε πολύ κοντά. Εξετάσαμε πώς θα προχωρήσουμε. Συμπεράναμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα πακέτο έκτακτων μέτρων που θα εφαρμοστεί μόνο αν είναι απαραίτητο

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την πλευρά του δήλωσε:

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι γεμάτη ιδέες για το πώς θα νομοθετηθεί το προληπτικό πακέτο μέτρων των 3,6 δισ. ευρώ (2% του ελληνικού ΑΕΠ) το οποίο συμφωνήθηκε στο Άμστερνταμ με τους δανειστές

Να σημειωθεί πως ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε πως ήταν ένα «καλό Eurogroup για την Ελλάδα» καθώς, όπως ξεκαθάρισε «συμφωνήθηκε το πακέτο μέτρων το οποίο συζητήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι». Ενώ δήλωσε πως «υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες προς συζήτηση και διαβεβαίωσε ότι πως «δεν υπάρχει κάποιος που να μην συμφωνεί με το πακέτο των μέτρων».

Και πρόσθεσε επίσης μιλώντας για τη χώρα μας:

Κρατήσαμε την υποχρέωση μας για πακέτο μεταρρυθμίσεων με στόχο το 3% επί του ΑΕΠ, παρόλα αυτά τόνισε πως το ΔΝΤ εκτιμά πως η απόδοση των μέτρων που προτείνουμε θα αποφέρει 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, και για το λόγο αυτό ζητείται ένα προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ για να καλυφθεί η διαφορά στην περίπτωση που ο σημερινός σχεδιασμός δεν αποφέρει τον προσδοκώμενο στόχο

Αξίζει να επισημανθεί ότι η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει την νομοθέτηση προληπτικών μέτρων τα οποία θα έχουν την πιθανότητα να εφαρμοστούν στο μέλλον δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, όμως, σημείωσε ότι στόχος της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να «βρεθεί μια λύση αξιόπιστη τόσο ως προς τους εταίρους και τους επενδυτές όσο και προς τους Έλληνες πολίτες».

Αναλυτικά η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου:

«Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου. Αρχικά θα κάνω μία δήλωση και στη συνέχεια θα δεχτώ τρεις ερωτήσεις, λόγω περιορισμένου χρόνου.

Ήταν μια θετική συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα για την Ελλάδα. Συμφωνήσαμε βασικά στο πακέτο του καλοκαιριού. Παραμένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες. Δεν υπήρξε κανείς μέσα στο Eurogroup που να αμφισβητήσει ούτε κατά διάνοια ότι δεν υλοποιήθηκαν όσα συμφωνήθηκαν.
Το πρώτο που θέλω να επισημάνω είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε κατά γράμμα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πέρσι το καλοκαίρι, και στο ζήτημα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σε εκείνο των μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ. Δηλαδή στη φορολογία εισοδήματος (1%) , στα δημοσιονομικά (1%) και στο ασφαλιστικό (1%). Υλοποιήσαμε, δηλαδή, αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί.
Το δεύτερο είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των θεσμών για το αποτέλεσμα και την απόδοση αυτών των μέτρων. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, θεωρούν ότι αυτά μέτρα επαρκούν για να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Από την άλλη το ΔΝΤ θεωρεί ότι το πακέτο μέτρων θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Το Ταμείο πιέζει για περισσότερα μέτρα. Πάντα, άλλωστε, πίεζε για περισσότερο «αξιόπιστο» πακέτο μεταρρυθμίσεων, όπως και τους δανειστές μας να είναι πιο γενναιόδωροι στο ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους. Μένει να διαπιστώσουμε στις επόμενες ημέρες κατά πόσο η πίεση του είναι όντως ισοβαρής και κατά πόσο θα φέρει αποτέλεσμα ως προς το σκέλος χρέους.
Για το πώς αυτή η διαφορά θα γεφυρωθεί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης μέτρων υπό αίρεση (contingent measures). Έχουν πέσει στο τραπέζι κι άλλες ιδέες, όχι μόνο από εμάς αλλά και από άλλα μέλη του Eurogroup. Κάθε λύση θα πρέπει να πληροί δύο κριτήρια:

– Το πρώτο είναι ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν μπορείς να νομοθετήσεις υπό αίρεση. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να εξαρτήσεις την ισχύ ενός νόμου από ένα μελλοντικό και αβέβαιο γεγονός. Δεν μπορείς, δηλαδή, να νομοθετήσεις το «χ» αν συμβεί το «ψ» το 2018 ή το 2019.

– Το δεύτερο κριτήριο είναι ότι σε όποια λύση και να καταλήξουμε, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να είναι αξιόπιστη: προς τους πιστωτές για να ξέρουν ότι θα επιτύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, προς τους επενδυτές ώστε να νιώθουν ασφάλεια ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά και, βέβαια, απέναντι στους Έλληνες πολίτες ώστε οι πολιτικές και οικονομικές πλευρές να είναι ευθυγραμμισμένες με τη συμφωνία του καλοκαιριού.
Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω ότι όποια λύση και αν επιλεγεί θα συζητηθεί παράλληλα με το θέμα του χρέους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς το συνολικό πακέτο του χρέους και των μεταρρυθμίσεων να δίνει ένα ξεκάθαρο σήμα στους Έλληνες πολίτες, τους Ευρωπαίους πολίτες και τους Έλληνες και διεθνείς επενδυτές, ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, ότι υπάρχει ξεκάθαρος ορίζοντας εξόδου από την κρίση, για να γνωρίζουν όλοι ότι μπορούν να επενδύσουν, να καταναλώσουν, τα επιστρέψουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες ώστε ο φαύλος κύκλος να μετατραπεί σε ενάρετο κύκλο. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι εάν όλα τα παραπάνω ληφθούν υπόψη δεν απέχουμε πολύ από το να γυρίσουμε σελίδα.
Ερώτηση: Από πού προκύπτει το 2% των μέτρων έκτακτης ανάγκης;

Είναι απλό, πως βγαίνει το επιπλέον 2%. Αφαιρώντας από το 3,5% το 1,5%. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το ίδιο πακέτο θα οδηγήσει σε μικρότερο πλεόνασμα είτε γιατί έχει χαμηλότερη βάση υπολογισμού – ωστόσο τα αποτελέσματα της Eurostat δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ – είτε γιατί πιστεύουν ότι κάποια συγκεκριμένα μέτρα θα έχουν μικρότερη επίπτωση στο πλεόνασμα από ό,τι υπολογίζουμε εμείς και οι Ευρωπαίοι.
Ερώτηση: Ποιος είναι ο ελάχιστος στόχος για την αναδιάρθρωση του χρέους;

Δεν μπορώ σε μια συνέντευξη Τύπου να μπω σε λεπτομερή συζήτηση για το πώς μπορεί να γίνει ελάφρυνση του χρέους. Σίγουρα μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα -πολλά από αυτά δεν έχουν καμία επίπτωση στον Γερμανό ή στον Ολλανδό φορολογούμενο- ώστε να αλλάξουν οι όροι του ελληνικού χρέους. Αυτό είναι ότι το κριτήριο για να έχουμε ανοικτό δρόμο, για να γνωρίζουν οι επενδυτές ότι έχει φύγει το Grexit από το τραπέζι, ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει από την κρίση, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δώσει το μήνυμα ότι εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση να πάει τη χώρα σε μια νέα φάση. Πραγματικά δεν έχει σημασία ποια τεχνική λύση θα βρεθεί για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα του προγράμματος και της ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Ερώτηση: Mπορείτε να αναλύσετε αυτό που είπατε ότι δεν μπορούν να νομοθετηθούν μέτρα έκτακτης ανάγκης;

Δεν συμβαίνει αυτό μόνο στην ελληνική νομοθεσία. Μίλησα και με τον κ. Σαπέν νωρίτερα και είπε ότι ισχύει και στη Γαλλία. Δεν μπορείς να νομοθετήσεις για κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί, υποθετικά, στο μέλλον. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για να βρεθεί ο μηχανισμός δέσμευσης ώστε να βελτιωθεί η αξιοπιστία για τους Ευρωπαίους πιστωτές και τους διεθνείς επενδυτές και τους Έλληνες πολίτες. Βεβαίως υπάρχουν πολλές ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό».

Αναλυτικά η επίσημη ενημέρωση αμέσως μετά το Eurogroup:

«Οι θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία των διαπραγματεύσεων όσον αφορά το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.

Για την ολοκλήρωση των συζητήσεων, θα πρέπει οι Θεσμοί και η Ελλάδα να φτάσουν σε συμφωνία πάνω στο σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στη χώρα.

Παρά το γεγονός πως υπάρχει πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά σε ορισμένους τομείς, όπως η δημοσιονομική στρατηγική αλλά και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατό με τους Θεσμούς σχετικά με τη δέσμη των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα καλύπτουν ζητήματα όπως τα μέτρα έκτακτης ανάγκης και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.Το Eurogroup τέλος, είναι αισιόδοξο ότι η συμφωνία θα είναι πιθανή τις επόμενες μέρες και αν επέλθει τότε θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για να συμφωνήσουν σχετικά με τα επόμενα βήματα προς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

photo:Menelaos Myrillas / SOOC

The post Διαβεβαίωση για εύρεση λύσης σχετικά με τα προληπτικά μέτρα δια στόματος Τσακαλώτου appeared first on iPop.

Keywords
σας ευχαριστώ, λύση, ελλαδα, αεπ, καλοκαιρι, ΔΝΤ, ζητείται, σημαίνει, ισχύ, τραπεζες, eurostat, αναδιαρθρωση, νέα, γαλλια, photo, ipop, συριζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, φορολογια 2013, αποτελεσματα, ipop, υιοθετηση, ψηφος εμπιστοσυνης, ζητείται, το θεμα, αεπ, δουλεια, θεμα, οικονομια, πιεση, προγραμμα, αιρεση, αμστερνταμ, ασφαλιστικο, βγαινει, εβδομαδες, γεγονος, γινει, γραμμα, δευτερο, δηλωση, δωσει, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εβδομαδα, ενημερωση, ευκλειδης, ιδεες, ιδιο, ισχυει, κυβερνηση, κυκλος, λεπτομερειες, λύση, λογο, μεγαλη εβδομαδα, μπορεις, παντα, σιγουρα, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, ισχύ, φαυλος, φαυλος κυκλος, φορολογια, ασφαλεια, βηματα, eurostat, ερωτησεις, γερμανο, ηγετες, χωρα, πακετο, σημαίνει, σημα, θελω να, θεματα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα