Πιθανό νέο Eurogroup(;)-Μηνύματα αισιοδοξίας από το Άμστερνταμ- Δηλώσεις και εκτιμήσεις(videos)

13:40 22/4/2016 - Πηγή: iPop

Αισιόδοξα είναι τα πρώτα μηνύματα τα οποία φαίνεται να φτάνουν από το Eurogroup που διεξάγεται στο Άμστερνταμ. Την εν λόγω πληροφορία μετάδωσε μέσω twitter Βάλντις Ντομπρόφσκις. Να θυμίσουμε πως η Αθήνα εμφανίζει εικόνα συμφωνίας, ενώ οι δανειστές δεν έχουν ακριβώς την ίδια άποψη.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε:

Έχει γίνει ουσιαστική

πρόοδος και βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, χρειάζεται επιπλέον δουλειά, και για μέτρα εκτάκτου ανάγκης

Ενώ τόνισε: «Πιθανό Eurogroup την Πέμπτη, αν γίνουν βήματα σε όλες τις παραμέτρους».

Το tweet του Ντομπρόφσκις:

Στο σχετικό του tweet ο Β. Ντομπρόφσκις τονίζει πως παρατηρείται καλή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και σημειώνει πως «πλέον γίνεται συζήτηση επί των μέτρων έκτακτης ανάγκης που ζητά το ΔΝΤ, έτσι ώστε να δώσει την έγκριση του».

#Eurogroup concludes good progress in negotiations with #Greece on 1st review, contingency measures to be discussed to get IMF on board.

— Valdis Dombrovskis (@VDombrovskis) April 22, 2016

Στην ολλανδική πρωτεύουσα βρίσκεται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος έχει ως όπλο στα χέρια του τα στοιχεία της Eurostat τα οποία αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα κατάφερε πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,7% του ΑΕΠ, με το ΔΝΤ να πέφτει έξω στις προβλέψεις του μιας και εκτιμούσε πρωτογενές έλλειμμα 0,6%.

Αφίξεις κατά το κρίσιμο Eurogroup:Γ. Ντάισελμπλουμ:

Πρώτος στο Eurogroup έφτασε ο Γερούν Νταίσελμπλουμ ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση λέγοντας:

Θα ακούσουμε την πρόοδο που έγινε, ακούω καλά νέα από την Αθήνα

«Θα δούμε που είμαστε αν έχουμε κάνει πρόοδο για το περιεχόμενο του προγράμματος και τα επόμενα βήματα. Τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το χρέος» τόνισε και ξεκαθάρισε:

Μην περιμένετε κάποια συμφωνία σήμερα

Σχετικά με το ελληνικό χρέος:

«Το χρέος είναι μια συζήτηση που δεν είχαμε πριν. Είχαμε μια υπόσχεση ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει με το πρόγραμμα θα συζητήσουμε μέτρα για το χρέος. Είμαστε στην αρχή αυτής της συζήτησης. Είμαι ένας ευτυχής άνθρωπος που μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση. Λέτε ότι παίρνει χρόνο αλλά εγώ ξέρω σε άλλες χώρες πόσο καιρό παίρνει μια μεγάλη ασφαλιστική και μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση».

Για την κόντρα Ντράγκι- Σόιμπλε:

Ο Γ. Ντάισελμπουλ μίλησε και για την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του Μ.Ντράγκι και του Β.Σόιμπλε. Αναφερόμενος στον Μάριο Ντάγκι τόνισε: «Πρέπει να κάνει τη δουλειά του ανεξάρτητα και εμείς οι πολιτικοί πρέπει να αποφεύγουμε σχόλια για τη νομισματική πολιτική» και ξεκαθάρισε ότι: «Η νομισματική πολιτική ασκείται ανεξάρτητα, ξεκαθάρισε».

Κρ. Λαγκάρντ:

Καλωσορίζω τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν και είμαι πολύ ευχαριστημένη για αυτά αν είναι ακριβή. Θα αλλάξουν τις προοπτικές αν είναι ακριβή. Έχουμε δει στο παρελθόν στοιχεία να αναθεωρούνται στο πλαίσιο αναθεωρήσεων και θα εξετάσουμε αυτά τα στοιχεία πολύ προσεκτικά

Β. Σόιμπλε:

«Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία» δήλωσε ο Γερμανός υπ.Οικονομικών, Β. Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup και παραδέχτηκε πως με την Αθήνα έγινε πρόοδος.

Και σημείωσε: «Δεν θα είναι σε θέση οι υπουργοί οικονομικών να ολοκληρώσουν σήμερα τη συζήτηση για την Ελλάδα».

Π.Μοσκοβισί:

«Θα συζητήσουμε το πρόγραμμα της Ελλάδας και μπορώ να σας πω ότι έγινε πολύ, πάρα πολύ πρόοδος στην Αθήνα» επισήμανε προσερχόμενος στο Eurogroup της Παρασκευής ο Πιέρ Μοσκοβισί και πρόσθεσε:

Κατά τη γνώμη μου είμαστε κοντά σε συμφωνία

Ενώ τόνισε: «Χρειάζεται ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που να είναι οικονομικά εφικτό και κοινωνικά δίκαιο. Οι στόχοι για το 2018 που προβλέπονται στο Μνημόνιο πρέπει να πιαστούν».

Για τα στοιχεία της Eurostat:

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Αλ. Στουμπ:

Την αισιοδοξία του για πρόοδο των συζητήσεων εξέφρασε ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικός Αλ.Στουμπ ο οποίος εκτίμησε πως η συμφωνία βρίσκεται αρκετά κοντά.

Χαρακτηριστικά ο Υπουργός της Φιλανδίας δήλωσε:

Υπάρχει το θέμα των μέτρων για την επίτευξη του στόχου του 2018 και το πόσο δεσμευμένη είναι η Αθήνα σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις όπως το ασφαλιστικό

Και τόνισε: «Θέλαμε τη συμφωνία πριν τα Χριστούγεννα, μετά το Πάσχα και τώρα κάνουμε μια προσπάθεια για συμφωνία πριν το ελληνικό Πάσχα»

«Δεν παίρνω θέση αν θα πρέπει να υπάρξει νομοθέτηση ή όχι ενός πακέτου εκτάκτων μέτρων» συμπλήρωσε.


Μεγάλο ζήτημα αποτελεί το θέμα των έκτακτων μέτρων, με την Κυβέρνηση αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν να τονίζουν ότι δεν είναι απαραίτητα, αλλά το ΔΝΤ και το Βερολίνο να επιμένουν.

Να σημειωθεί πως Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνιζε προ ημερών ότι αυτά τα μέτρα θα πρέπει να θεσμοθετηθούν με νόμο για να κλείσει η συμφωνία και ότι η έκθεση της Eurostat δεν αναμένεται ν’ αλλάξει τη γνώμη των δανειστών.

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων αξίζει να τονιστεί πως η ελληνική πλευρά μιλάει για σύγκλιση σε επικουρικές και κόκκινα δάνεια, ενώ χάσμα φαίνεται να υπάρχει ακόμα για το αφορολόγητο.

Ο Γιώργος Σταθάκης είπε συγκεκριμένα για τα κόκκινα δάνεια πως «από τα δύο που θέλαμε κερδίζουμε το ένα».

Για το αφορολόγητο να σημειωθεί ότι από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει επισημάνει πως θέτει ως κόκκινη γραμμή να μην σημειωθεί μείωση του αφορολόγητου κάτω από 9.090 ευρώ την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ επιθυμεί να το περιορίσει στα 8.182 ευρώ.

Έτσι, οι Ευρωπαίοι έχουν προτείνει μια μέση συμβιβαστική πρόταση η οποία εστιάζει σε σταδιακή μείωση του μέσα σε μια τριετία, ενώ η Κυβέρνηση απορρίπτει την εν λόγω πρόταση.

photo: Aris Oikonomou / SOOC

The post Πιθανό νέο Eurogroup(;)-Μηνύματα αισιοδοξίας από το Άμστερνταμ- Δηλώσεις και εκτιμήσεις(videos) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα