ΔΕΘ: Οι κύριες θέσεις από την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού

22:05 10/9/2017 - Πηγή: iPop
Οι κύριες θέσεις από την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που διατύπωσε το βράδυ του Σαββάτου και το μεσημέρι της Κυριακής, στο πλαίσιο της διοργάνωσης για τα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ.

Στην ομιλία από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,

έκανε λόγο για τους νέους στόχους της Κυβέρνησης, έκανε μια αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως του χρόνου στη ΔΕΘ θα είμαστε εκτός Μνημονίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κίνα, την τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ και τη σύνδεση φιλίας και αλληλοεκτίμησης που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια υπογράμμισε πως είναι μεγάλα τα ερωτήματα που πρέπει ν’ απαντηθούν για τα προηγούμενα χρόνια της ανάπτυξης και την πρώτη πενταετία της κρίσης.

Ο ίδιος έδωσε έμφαση στο ότι η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την επιστροφή της Ελλάδας που οδηγήθηκε στην κρίση, λέγοντας πως αυτή η Ελλάδα χρεοκόπησε. «Τώρα χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα, του ελέγχου, του σεβασμού, της Δημοκρατίας, του κοινωνικού κράτους, της δίκαιης ανάπτυξης, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης».

Ο Αλέξης Τσίπρας απ’ το βήμα της ΔΕΘ αναφέρθηκε επίσης και στην πρώτη επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον περασμένο Ιούλιο, λέγοντας ότι αυτό υπογραμμίζει τι μπορεί να συμβεί στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια νέα εποχή για την Ελλάδα και μίλησε για τη μετάβαση απ’ το GRexit στο «GRinvest», κάτι το οποίο γίνεται με σχέδιο και συγκεκριμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες , ενώ στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου ολοκληρώνεται έργο επενδύσεων ύψους 2 δις ευρώ που αφορούν ποικίλους κλάδους.

Ο ίδιος μίλησε για το τι έχει επιτευχθεί από τη Κυβέρνηση στο κομμάτι των υποδομών, αλλά και στο όραμα για το ψηφιακό δημόσιο το 2020.

Στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μείωση της ανεργίας, «της μεγάλης πληγής που αιμορραγεί», κυρίως για τους νέους.

Δίνουμε και θα δίνουμε μάχη με όσα όπλα έχουμε. Κύριος δρόμος για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι η τόνωση της ανάπτυξης και η αξιoποίηση του θετικού momentum, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος με συγκεκριμένο σχεδιασμό προχωράμε. Μέχρι το τέλος του 2017, 100.000 άνεργοι θα έχουν θέσεις εργασίας

Μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του ήταν και το θέμα της Παιδείας, όπου ο κ. Τσίπρας μίλησε για βαθιές τομές απέναντι σε αντιδραστικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις, ενώ για πρώτη φορά αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση.

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου με την δήλωση ότι: «Του χρόνου στη ΔΕΘ θα είμαστε εκτός Μνημονίου».

Σ’ ένα χρόνο από τώρα, θα είμαστε ξανά όλοι και όλες εδώ. Θα εγκαινιάζουμε την 83η ΔΕΘ. Θα έχει όμως μια μεγάλη διαφορά από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η χώρα μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, θα βρίσκεται εκτός μνημονίων και ασφυκτικής επιτροπείας.Αυτός είναι ο στόχος μας. Και είμαστε αποφασισμένοι να τον πετύχουμε, να το καταφέρουμε, να ξαναστηθεί αυτή η χώρα στα πόδια της, στις δικές της δυνάμεις. Και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να το κάνουμε πράξη. Τώρα πρέπει να συζητήσουμε πως θα οργανώσουμε το μέλλον. Να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μαζί την Ελλάδα της νέας εποχής. Έτσι πρέπει να γίνει. Κι έτσι θα γίνει

Η συνέντευξη Τύπου στο «Βελλίδειο»

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της διοργάνωσης της 82ης ΔΕΘ, κλήθηκε ν’ απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων απ’ τους δημοσιογράφους, οι οποίες σχετίζονται με την τρίτη αξιολόγηση, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την επίσκεψη του Emmanuel Macron στην Αθήνα, τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και το ενδεχόμενο περιθωριοποίησης του ΔΝΤ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην απαλλαγή από άδικους φόρους και «στην αισιοδοξία ότι όχι μόνο θα πιάσουμε τους στόχους, αλλά ότι θα έχουμε ένα περιθώριο ώστε το 2019 να προβούμε σε διορθώσεις ώστε να ελαφρύνουμε αυτούς που κυρίως έχουν επιβαρυνθεί από τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Σχετικά με την έξοδο απ’ την κρίση και το χρέος ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι: «Θέτετε στο τραπέζι ένα κρίσιμο ερώτημα, που έχει να κάνει με το ΔΝΤ και με τον ρόλο του και τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Μέσα στο Σεπτέμβριο έχουμε τις εκλογές στη Γερμανία που όλοι αναμένουμε το αποτέλεσμα σ’ αυτό το θέμα, το θέμα του χρέους και της ανάγκης διευκρίνισης των μέτρων. Το ΔΝΤ είναι στην ίδια σελίδα μ’ εμάς».

Παράλληλα, για τη περιθωριοποίηση του ΔΝΤ ο κ. Τσίπρας είπε:

Εμείς μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ εάν τηρεί τα συμφωνηθέντα, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την παρουσία του. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα κι το άλλο έξω από το πρόγραμμα

Όταν αναφέρθηκε στα λάθη της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι δεν είναι εύκολο για μία κυβέρνηση που λειτουργεί εδώ και επτά χρόνια με αποφάσεις για την εφαρμογή της πολιτικής που πρέπει να συμφωνούνται με εταίρους σε ένα πλαίσιο αυστηρής επιτροπείας.

Έγιναν αστοχίες και λάθη. αλλά σε γενικές γραμμές έχουμε καταφέρει πολλά που υπό αυτές τις συνθήκες δεν ήταν εύκολο να επιτευχθούν.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο για εκλογές, ο κ. Τσίπρας το απέκλεισε λέγοντας πως οι εκλογές πρόκειται να γίνουν στο τέλος της θητείας, το φθινόπωρο του 2019.

Διάβασε εδώ τις αντιδράσεις και τα σχόλια της αντιπολίτευσης τόσο για την ομιλία, όσο και για την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Photo: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Το άρθρο ΔΕΘ: Οι κύριες θέσεις από την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα