Δεν παίρνουν πίσω τον ΦΠΑ στα νησιά αλλά παίρνουν πίσω τα περί επιστροφής ΕΚΑΣ

22:15 26/5/2016 - Πηγή: iPop

Την άποψη ότι δεν υπάρχει σκέψη για ν’ αποσυρθεί η διάταξη που αυξάνει τον ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά εξέφρασαν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το απόγευμα της Πέμπτης σχετικά με τη συμφωνία στο Eurogroup. Παράλληλα, επανέλαβαν το ότι το ΕΚΑΣ δεν θα επιστραφεί αναδρομικά απ’ τους συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών ερωτώμενος για τον ΦΠΑ στα νησιά και για ενδεχόμενη

απόσυρση της σχετικής διάταξης, τόνισε πως δεν αναστέλλεται η αύξηση, λέγοντας πως « η όποια υπέρβαση των πλεονασμάτων είναι καλύτερο να διοχετευτεί σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές και όχι σε τουριστικά νησιά».

Ακόμα υπογράμμισε πως η αύξηση του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις ήταν κάτι που συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία του καλοκαιριού και ψηφίστηκε απ’ την αντιπολίτευση.

Σε ίδια ερώτηση, ο κ. Χουλιαράκης απάντησε πως δεν υπάρχει σκέψη για απόσυρση της διάταξης.

Για το κοινωνικό ταμείο και το ΕΚΑΣ

«Θα έχουμε το κοινωνικό ταμείο που είπε ο Πρωθυπουργός και είναι σημαντικό για εμάς και για τους πολίτες. όταν θα γίνει αυτό το ταμείο θα ξέρουν οι Έλληνες πολίτες τις προτεραιότητες ώστε να γίνει και ένας διάλογος για να δούμε αν έχουμε τις σωστές προτεραιότητες. Οι Θεσμοί δεν έχουν ασκήσει βέτο σ αυτό το ταμείο! Η μόνη ένσταση είναι να βάζουμε ποιες βελτιώσεις έρχονται από προσωρινές αποφάσεις και ποιες από μόνιμες αποφάσεις», σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος.

Για το ΕΚΑΣ σημείωσε η συζήτηση που γίνεται είναι ότι αυτή η αναδρομική πληρωμή που πρέπει να κάνουν κάποιοι άνθρωποι είναι είτε να μην υπάρχει είτε μέσω άλλου τρόπου να γίνει η αποζημίωση τους. «Η αποζημίωση αυτή θα υπάρξει και είναι δέσμευση μας. Θα δούμε αν θα γίνει από το κοινωνικό ταμείο ή από αλλού».

Το χρέος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε σχετικά με το χρέος ότι για πρώτη φορά υπαρχει γραπτώς ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Έχει αναγνωριστεί και στο κείμενο αλλά και στην συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup. «Ως αποτέλεσμα για την μη βιωσιμότητα έχουμε ένα πλαίσιο που χρειάζεται να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός, αυτό το πλαίσιο για πρώτη φορά ορίζει τι σημαίνει αναγκαιότητα. Μέχρι τώρα είχαμε τη δέσμευση ότι κάτι θα γίνει αν χρειαστεί. Η τεράστια διαφορά είναι ότι έχουμε ορισμό του τι σημαίνει αν χρειαστεί για να κρατήσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στο 15% του ΑΕΠ και μετά το 20% , δηλαδή λιγότερο απ’ ο,τι έχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε γνωστό πως θα υπάρχει ένας αυτόματος μηχανισμός που θα εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα την βιωσιμότητα του χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι το πακέτο δεν βοηθάει έναν φτωχό άνθρωπο και ότι η επιτυχία θα φανεί αν είναι επιτυχία σε βάθος χρόνου, ενώ τόνισε πως έγιναν παραχωρήσεις και «δεν κάναμε όλα όσα μπορούσαμε».

Ο Γιώργος Χουλιαράκης απ’ την πλευρά του έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική αξιολόγηση για τρεις λόγους:

Ολοκλήρωσε τους 2 από τους 3 πυλώνες του προγράμματος -δημοσιονομικής προσαρμογής με τα δύσκολα μετρά που νομοθετήσαμε και πιάνουμε τους στόχους του 16-17-18 και δεν θα χρειαστεί να νομοθετήσουμε επιπλέον μέτρα μεχρι το τέλος του προγράμματοςΜε την εκπλήρωση των εξωτερικών υποχρεώσεων η ελληνική οικονομία θα εισπράξει ένα ποσό σχεδόν ίσο με το 2% του ΑΕΠ με την μορφή αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών. 7.5 δις ευρώ θα εκταμιευτούν άμεσα μετά την ψήφιση της αξιολόγησης από τα ξένα κοινοβούλια και 1.8 δις ευρώ θα πάνε στην ιδιωτική οικονομία. Το υπόλοιπο 2.8 δις θα εκταμιευτεί τον Σεπτέμβριο και πάλι εξ αυτών το 1.8 δις θα πάνε στην ιδιωτική οικονομίαΜε την ολοκλήρωση πληρώνονται οι 3 βασικές προϋποθέσεις α. η πρώτη προϋπόθεση θα πληρωθεί με την επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών β. βελτίωση συνθηκών ρευστότητας γ. η αποκατάσταση συνθηκών σταθερότητας, η απομάκρυνση κλίματος αβεβαιότητας

The post Δεν παίρνουν πίσω τον ΦΠΑ στα νησιά αλλά παίρνουν πίσω τα περί επιστροφής ΕΚΑΣ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα