«Ο ευρωπαϊκός Νότος στηρίζει πλήρως τις ελληνικές θέσεις»

17:21 28/1/2017 - Πηγή: iPop

Σε δηλώσεις προχώρησαν οι ηγέτες οι οποίοι έδωσαν το παρών στην 2η Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Οι ηγέτες κατά τις δηλώσεις τους απέστειλαν κοινό μήνυμα για ενότητα και αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις δηλώσεις του επισήμανε ότι ο ευρωπαϊκός Νότος στηρίζει πλήρως τις ελληνικές θέσεις για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού δικαίου.

Αυτό το μήνυμα απομονώνει όσους έχουν παράλογες αξιώσεις που στο βάθος μπορεί να προσβλέπουν και σε διαιρέσεις

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι η συνάντηση και η συνεννόηση των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, αν και άργησε είναι παρούσα και θα έχει μέλλον. «Ο ευρωπαϊκός Νότος δεν θα είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης. Η Ευρώπη έχει ανάγκη τον ευρωπαϊκό Νότο για να προχωρήσει σε μια αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης μέσα στα πλαίσια των αξιών. Έχει ανάγκη τον ευρωπαϊκό Νότο για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου στηρίζουν τον Νίκο Αναστασιάδη τις προσπάθειές του για μια δίκαη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι κατά τη σύνοδο συμφωνήθηκε η ενίσχυση των προσπαθειών για αλληλεγγύη.

Αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ευρώπης ζήτησε ο Ν. Αναστασιάδης:

Να αποκασταθεί η αξιοπιστία της Ευρώπης ζήτησε ο Νίκος Αναστασιάδης, εξηγώντας ότι αυτό θα γίνει μέσω της υλοποίησης σχετικών διακηρύξεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και προκλήσεων όλης της Ε.Ε. αλλά και των χωρών του Νότου.

Οι δηλώσεις του F. Hollande:

Ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε ότι στόχος είναι μία Ευρώπη που θα έχει ως πρώτο στόχο την ευημερία όλων. «Όλοι μαζί θα πρέπει να ορίσουμε τι θα πρέπει να κάνουμε στην Ε.Ε. Υπάρχουν χώρες με πολύ μεγάλες δυσκολίες και έχουν κάνει σημαντική πρόοδο για να συμβάλλουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Εκτός απ’ τις πολιτικές λιτότητες, πρέπει να εξετάσουμε και πολιτικές που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη, ήταν η άποψη που εξέφρασε ο F. Hollande, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αυτά θα τα μεταφέρουμε στην ευρωπαϊκή Σύνοδο».

Θα πρέπει να διεξάγουμε ένα διάλογο με τις ΗΠΑ που έχει δηλώσει ότι θέλει να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα. Είμαστε μια ήπειρος ανοικτή μέσα από κανόνες, που θα βασίζεται σε διαπραγματεύσεις και σε αρχές και αξίες όπως της ελευθερίας

Όσα είπε ο Mariano Rajoy:

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι έγινε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και προετοιμασία για τα όσα θα συζητηθούν στην επόμενη Σύνοδο στην Ισπανία.

«Πρόκειται για μια άτυπη σύνοδο, όπου συζητούνται κρίσιμα θέματα. Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτό που ήταν η Ευρώπη. Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η πρώτη εμπορική, οικονομική δύναμη, με κοινωνικό κράτος. Όλοι θέλουν να πάνε σε αυτή και κανείς να φύγει. Να υπερασπιστούμε αυτό που είναι δικό μας. Να κάνουμε βήματα ως προς την ολοκλήρωση. Θα αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό, η οικονομία, η ανεργία και η δημιουργία θέσεων εργασίας».

Η παρέμβαση του Paolo Gentiloni:

Κατά την τοποθέτησή του ο Ιταλός Πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη για φροντίδα των Ευρωπαίων πολιτών. «Να προστατεύσει η Ευρώπη τον εαυτό της και τα σύνορα της. Ο καθένας μας θα πρέπει να αναλάβει το φορτίο που του αναλογεί στο προσφυγικό ζήτημα».

Πρόσθεσε ότι όλοι θα πρέπει να δουν πώς οι νέες οικονομικές πολιτικές θα στοχέυσουν στην ανάπτυξη, «να αγκαλιάσουμε νέες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην πρόοδο».

Photo: Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti

The post «Ο ευρωπαϊκός Νότος στηρίζει πλήρως τις ελληνικές θέσεις» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα